Hopp til innhold

Nytt bibliotek til 2,6 milliarder

Byrådet i Oslo la tirsdag frem sitt forslag til nye Deichmanske bibliotek i Bjørvika. Prislappen blir på 2,6 milliarder kroner.

Gravemaskin graver i veien ved restene av trafikkmaskinen i Bjørvika. Byrådslederen peker hvor biblioteket skal ligge. Animasjone av det nye biblioteket. Arkitekt på kontoret viser modell av det nye biblioteket.

Byrådets endelige forslag om nytt hovedbibliotek

Forslaget får trolig støtte fra partiene i Byrådet og partiene på venstresiden i Oslo.

– De får et nytt bibliotek i verdensklasse. Det blir en ny type biblioteket, og et fantastisk bygg i seg selv. Det kommer til å bli en severdighet og bare gå og se og oppleve bygget. Så kommer det til å være boksamlinger som man er vant til, masse medier. Det blir et slags nasjonalt anlegg for kultur i byen vår. Det tror jeg mange kommer til å sette pris på, sier byrådsleder Stian Berger Røsland.

En arena for informasjon

Byrådslederen har ingen kvaler med å bruke så mye penger på et bibliotek i en stadig mer digital hverdag.

– Vi har snakket om å bygge nytt bibliotek i hvert fall i ti-femten år, fordi det vi har på Hammersborg fungerer veldig dårlig. Hvis det hadde vært at vi bare skulle ha bøkene til utlån, er det klart at vi kunne gjort dette enklere. Men her skal vi lage en arena hvor man kan oppleve kultur, søke og hente informasjon, ha en arena for diskusjon og debatt, hvor man kan møtes og også boksamlingen blir tilgjengelig. I vår tid hvor all mulig informasjon er tilgjengelig med nett og bare et par tastetrykk er det også viktig å ha arenaer du kan oppsøke informasjon og få litt hjelp.

Kulturområdet Bjørvika

Med fokus på funksjonalitet og kostnadsnivå, har byrådet valgt å gjøre endringer arkitektforslaget som vant konkurransen.

– Det er litt annerledes enn da vinnerutkastet ble presentert. Vi har vært opptatt av at vi må ha et funksjonelt bygg, og så må vi tenkte litt på kostander. Det er litt forandret, men det er ikke store forskjeller. Det er stort sett det bygget vi presenterte, med naturlig lys fra taket, områder man kan mingle, lese og ta en kaffe, sier Røsland.

Saken fortsetter under bildet

"Diagonale" vinner av arkitektkonkurransen for nytt Deichmanske

Slik er det tenkt at det nye biblioteket skal se ut.

Foto: HAV Eiendom

Et av argumentene for å legge dette bygget i Bjørvika, var nærheten til andre kulturbygg som Operaen. Berger Røsland håper at dette også vil virke positivt inn på debatten rundt plasseringen av Munch-museet.

– Det hadde vært en fordel om vi hadde fått på plass det også. Nå ligger operaen der litt alene. Det har også blitt bestemt av statlige myndigheter at de ikke legger Naturhistorisk museum til Bjørvika. Det er et argument for at vi nå får gjennomført biblioteket. Bjørvika i seg selv er et godt sted. Rett ved ligger trafikk-knutepunktet Oslo S, et sted alle kan nå. Det er veldig tilgjengelig.

Får avklart hvor partiene står

Selv om Byrådet får med seg partiene på venstresiden til å vedta nye Deichmann, har Høyres budsjettpartner Frp utalt seg kritiske til prislappen på biblioteket.

– Jeg håper dette blir noe av. Så vidt jeg vet, har alle partier innvalgt i Bystyret programfestet at man ønsker å bygge et nytt bibliotek.

Byrådslederen forstår at noen vil trekke paralleller til Munch-debatten.

– Det forstår jeg godt, Munch-museet i Bjørvika var også vedtatt et par, tre-fire ganger før det plutselig var stopp. Men nå får vi avklart hvor de forskjellige partiene står. Mitt håp er at vi klarer å levere dette, så får vi forsøke å løse Munch i ukene og månedene som kommer.

Dermed ser det ut til at et nytt bibliotek vil stå ferdig før et nytt Munch-museum.

– Vi håper å stikke spaden i jorden februar 2014, og da skal det bygges i 30 måneder før vi kan åpne, sier Berger Røsland.