Hopp til innhold

- Du sjangler, du er for full, sa dørvakta

Utelivsbransjen må lære seg å se forskjell på syke og fulle, mener Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Nektet adgang

NEKTET ADGANG: En 23 år gammel, muskelsyk kvinne fra Asker ble stoppet av dørvakten fordi hun sjanglet.

Foto: Trine Bråthen / NRK

På vei inn for å feire en bursdag sammen med kjæresten og venner, ble en 23 år gammel kvinne fra Asker nektet adgang til TGI Friday's Bar & Restaurant City i Oslo.

23-åringen er født med en nevromuskulær sykdom som gjør at hun har svekket balanse og svake muskler i bena. Det vil si at hun sjangler og kan lett miste balansen.

Vanligvis bruker hun rullestol men klarer seg også uten hvis formen er fin, og hun prøver å gå så mye som mulig.

Denne januarkvelden hadde hun latt rullestolen stå hjemme.

Ble ikke trodd

Vel fremme og på vei inn til utestedet begynte imidlertid problemet.

Som den eneste av vennene mine ble jeg stoppet og spurt hvordan formen var, sier 23-åringen.

Dørvakten ønsket ikke å slippe henne inn fordi hun sjanglet. Kvinnen forklarte at hun bare hadde drukket et par sider, og fortalte dørvakten om sykdommen sin.

Dermed ble hun bedt om å vise legeerklæring for å bevise at hun var syk. Dette hadde hun ikke, men tok frem et TT-kort som viser at hun har rett på tilrettelagt transport. Dørvakten aksepterte ikke dette, og stod på at hun ikke kunne slippe inn.

Elisabeth Lier Haugseth

Bransjen må vite at man ikke trenger å være full fordi man går ustøtt, sier Elisabeth Lier Haugseth hos Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Foto: JON-ARE BERG-JACOBSEN

– Jeg ble skikkelig sur, og det gikk ut over pappa som jeg ringte og skjelte ut. «Jeg hater å ha en diagnose» sa jeg, forteller 23-åringen.

– Bransjen må skjerpe seg

– Det skal ikke være nødvendig at syke må dokumentere med en legeerklæring at de kan få lov til å slippe inn på et sted, sier nestleder hos Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) Elisabeth Lier Haugseth.

Ombudet har behandlet saken til Asker-kvinnen, og konkludert med at det var brudd på diskriminerings- og tilgjengelighetsloven.

Den siste tiden har ombudet behandlet flere lignende saker og nå ber de utelivsbransjen å lære seg forskjellen på syke og fulle.

– De som står i døra må ha satt seg inn i at det er forskjellige årsaker til at folk går ustøtt, og man må ha gode rutiner for hvordan man kan avdekke om folk er beruset eller om det er noe annet, sier Lier Haugseth.

Innleide dørvakter

TGI Fridays som avviste 23-åringen fra Asker har i ettertid tatt opp saken både internt og med selskapet de leier dørvakter fra, for å unngå at noe lignende skal skje igjen.

– Vi synes det er forferdelig leit at gjesten ble nektet adgang, hun skulle aldri ha blitt avvist. Vi har beklaget og invitert henne tilbake, sier daglig leder Julia Fardal.

Hun opplyser også at de umiddelbart avsluttet arbeidsforholdet med den dørvakten det gjelder.

Asker-kvinnen er fornøyd med beklagelsen og erstatningen hun har fått.

Hilde Charlotte Solheim

Også skjenkekontrollørene må lære seg å se forskjell, sier reiselivsdirektør Hilde Charlotte Solheim.

Foto: Pernille Dvergedal

– Det viktigste for meg er at de har fått en lærepenge. At de skjønner at det de gjorde var galt, og det virker det som de gjør, sier 23-åringen.

– Bransjen er livredd

Utelivsbransjen er klar for å ta utfordringen fra ombudet, skal vi tro organisasjonen Virke. Men – de etterlyser også økt kunnskap hos andre instanser.

– Bransjen er livredd for å bli tatt for overskjenking. Og vi har flere eksempler på misforståelser der skjenkekontrollører tror det er snakk om overskjenking, men det er andre ting som er tilfelle, sier Solheim.

– Den beste måten å utvikle bransjen i positiv retning, er hvis vi får til et samarbeid med myndighetene om økt kunnskap.