To barn på Stranden - «To barn på stranden» kan være malt av Munch.

«To barn på stranden» kan være malt av Munch.

Mulig Munch-maleri kan granskes

Oslo kommune vil likevel være med å undersøke om mulig Munch-maleri kan være en ekte Edvard Munch.

Munch-museet satte for to måneder siden foten ned for granskingen av maleriet "To barn på stranden". Etter å ha gjort mindre undersøkelser, konkluderte museet med at maleriet ikke var en ekte Munch.

Kulturbyråd Torger Ødegaard (H) - Kulturbyråd Torger Ødegaard (H) - Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Kulturbyråd Torger Ødegaard (H)

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Kripos kan undersøke

Men nå åpner kulturbyråd Torger Ødegaard (H) for at maleriets autensitet kan undersøkes:

- Eieren kan be Kripos foreta en slik undersøkelse. Da vil naturligvis Munch-museet bistå Kripos i det arbeidet.

Maleriets eier er Haakon Mehren. Han har stiftet Heddaprisen i norsk teater og kaller seg selv kulturarbeider. Gjennom foreldrenes vennskap med kunstsamleren Rolf Stenersen er han nærmest vokst opp med bilder av Munch på veggene.

Haakon Mehren og dronningene - Haakon Mehren med en dronning i hver arm i 1997. - Foto: Johansen, Erik / Scanpix

Haakon Mehren med en dronning i hver arm i 1997.

Foto: Johansen, Erik / Scanpix

Kan være verdt millioner

Kulturarbeideren kjøpte maleriet «To barn på stranden» for 5000 kroner for 25 år siden. Greier han å bevise at det er malt av Edvard Munch, er det verdt flere titalls millioner kroner.

Mehren har hele tiden hevdet at norske og utenlandske eksperter har vært positive til videre undersøkelser av maleriet. Det har Munch-museet sagt nei til.

Trolig er det bare fingeravtrykk-eksperter som kan avgjøre om maleriet er en Edvard Munch. For på maleriet er det fingeravtrykk som kan sammenliknes med avtrykk på hundrevis av Munchs etterlatte tuber, palletter og pensler som museet og Oslo kommune eier.

- Veldig gledelig

Byrådens uttalelse kommer som følge av at flere kulturpolitikere ba om en forklaring på Munch-museets avvisning. Dermed kan saken se ut til å bli løst:

- I verste fall så får man bekreftet at det ikke er en Munch. Men i beste fall kan dette være en kulturhistorisk begivenhet av dimensjoner, sier leder av kulturkomiteen, Knut Even Lindsjørn (SV).

(NRK)

Siste videoer

Danserne i Nasjonalballetten er vante til raske trinn med hopp og sprett, men DENNE gangen skal alt gjøres så sakte som mulig. Balletten "Last Touch First" er nemlig i "slow motion".
Bønder på Romerike frykter jordras som i verste fall kan ta liv. Gamle avløpsrør fra 70-tallet er i ferd med å kollapse, slik at jordene blir oversvømte. Sist helg førte kraftige regnbyger til at deler av et jorde i Sørum forsvant.
Det er blitt trendy å bygge miljøvennlig. Sjøvann til oppvarming og blomstereng på taket er noen av de grønne tiltakene i nye store bygg i Oslo og Akershus.

Flere nyheter

Se flere tv-saker

Stengte gater og gravearbeid i Oslo sentrum er et stort problem for politi, brann og ambulanse når de skal rykke ut på oppdrag.
Lokale bønder i Gjerdrum og Eidsvoll står bak arbeidene i Landart 2014.
En ny måte å fange reker på, prøves nå ut i Oslofjorden. Det er MS Trygg, som selger reker på kaia Vollen i Asker, som utvikler en sorteringsrist i samarbeid med Havforskningsinstituttet. Slik det er i dag, dør tonnevis med småreker i jakten på de store.