Hopp til innhold

– Partiene må gjøre mer for å sikre seg minoritetspolitikere

Minoritetspolitikere er underrepresentert i kommunestyrer. Partiene gjør for lite for å rekruttere folk med innvandererbakgrunn, mener forsker.

Stemmelokaler

ØKTE TIL 2011: Antallet kommunestyrerepresentanter med ikke-vestlig bakgrunn ble doblet i antall fra kommunevalget i 2003 til valget i 2011. Likevel er de fortsatt underrepresenterte. Ingen norske kommuner har en ordfører med minoritetsbakgrunn.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Valglogo

– Jeg er nok en bedre representant for dem som er lik meg, enn foreldrene mine, sier Nivethiga Arulthas

Nivethiga Arulthas

Nivethiga Arulthas er kommunestyrepolitiker i Lørenskog. Neste periode prioriterer hun studier framfor politikk.

Foto: Hanne Seferowicz / NRK

Hun kom inn i kommunestyret i Lørenskog for Arbeiderpartiet da hun var 19 år. Nå, fire år senere, ønsker 23-åringen å satse på studier. Derfor står hun ikke på kumulert plass på valglista til kommunevalget 14. september.

– Skal man være med i kommunepolitikken, må man delta 100 prosent. Det ønsker jeg ikke nå, sier Arulthas

I Lørenskog kommune, som er en av de mest minoritetstette kommunene i landet, står ingen med innvandrer eller norskfødt med innvandrerbakgrunn på kumulert plass på noen partiers valgliste foran høstens valg.

Bør etablere rekrutteringregler

En undersøkelse NRK har gjort viser at minoritetspolitikere er kraftig underrepresentert i de fire største kommunene i Akershus. (Se faktaboks)

Beret Bråten, FAFO-forsker

FAFO-forsker Beret Bråten er skuffet over at minoritetspolitikere fortsatt er underrepresentert i landets kommunestyrer.

Foto: Simon Skjelbostad Yset / NRK

Forsker Beret Bråten ved forskningsstiftelsen FAFO har tidligere undersøkt hvordan de politiske partiene jobber med å integrere innvandrede minoriteter i egen partiorganisasjon.

– Det overrasker meg ikke at de fortsatt er underrepresentert, sier hun.

Bråten mener det er en klar grunn til dette.

– Partiene har kvinnegrupper som sikrer kvinner på listene, ungdomspartiene sikrer unge kandidater, og lokallag sikrer geografisk spredning. Få partier har innvandrergrupper, og derfor blir dette hensynet ofte glemt, sier FAFO-forskeren.

– Partiene må etablere klare regler som sikrer minoritetspolitikere plass, sier hun.

– Vanskeligere å få en posisjon

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at antallet kommunestyrerepresentanter med ikke-vestlig bakgrunn ble doblet i antall fra kommunevalget i 2003 til valget i 2011. Ingen norske kommuner har ordfører med minoritetsbakgrunn, skrev forskning.no da Bråtens forskning ble publisert.

Det er vanskeligere for representanter med innvandrerbakgrunn å få posisjoner, mener Bråten.

– Hvis man skal avansere så må man bli sett på som en representant for alle. Hvis man har fått "stempel" som innvandererpolitiker er det mye vanskeligere å avansere til posisjoner der du skal ivareta hele befolkningen, for eksemepel ordfører.

Bråten mener det er vanskeligere for en representant med innvandrerbakgrunn å bli sett på som en generell representant enn en med helnorsk bakgrunn.

Bevisst på bakgrunn

Nivethiga Arulthas står på 9. plass på valglista til Lørenskog Arbeiderparti foran høstens valg. Dermed er det stor sjanse for at hun blir valgt inn i kommunestyret, på tross av at hun ikke er forhåndskumulert. Selv ønsker hun ikke kun å være en innvandrer-politiker.

Tenker du noen ganger selv på at du representerer minoritetene?

Jeg tenker mye på det, og jeg får mange spørsmål om det, men jeg er født i Norge og er veldig mye mer norsk enn noe annet, sier Nivethiga.