Hopp til innhold

Eksperter på ledelse: – «OL-nekt» i arbeidstida er for firkantet

Ansatte klarer selv å regulere TV-titting i arbeidstida under store sportsarrangement, sier BI-professor. I et moderne arbeidsliv er Oslo-ordførerens «OL-nekt» for firkantet, mener Johan Olaisen.

Øystein Pettersen jubler over Petter Northug

FEIRET GULLET: Her feirer Petter Northug og Øystein Pettersen langrennsherrenes gullmedalje i lagsprinten i Vancouver OL i 2010. At kolleger får se slike øyeblikk sammen på jobb, skaper samhold og godt arbeidsmiljø, mener Johan Olaisen og Magne Lerø.

Foto: Dmitry Lovetsky / AP

Johan Olaisen, professor ved BI

Professor ved Institutt for ledelse og organisasjon ved BI, Johan Olaisen.

Foto: Handelshøyskolen BI

Høyreordfører i Oslo, Fabian Stang, mener det er opplagt at kommunens 55.000 ansatte ikke skal se på tv-sendingene fra OL i Sotsji i arbeidstiden de neste to-tre ukene.

Men å innføre et slikt forbud er en dårlig idé, ifølge professor ved Institutt for ledelse og organisasjon ved BI.

– Dette synes jeg er et dårlig utspill. Det er ingen rasjonell årsak til at kommuneansatte ikke skal få se på OL i arbeidstiden, sier Johan Olaisen.

Fabian Stang

SKAL IKKE SE OL: Ordfører i Oslo, Fabian Stang (H), mener verken han selv eller andre kommuneansatte bør bruke arbeidstida på å følge med på OL-sendingene de neste ukene.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

Han mener arbeidstagere selv klarer å ta ansvar for å få jobben gjort, selv om de samles foran TV-en under femmila.

– Forskning jeg har gjort viser at norske arbeidstakere yter godt og tar stort ansvar for sitt arbeidsforhold.

Et moderne arbeidsliv

Han får støtte fra redaktør i Ukeavisen Ledelse, Magne Lerø, som mener et forbud mot OL-titting er uklokt, i tillegg til at det vil være umulig å kontrollere.

– I et moderne arbeidsliv må vi basere oss på at folk tar ansvar, sier han.

Samtidig som han støtter ordføreren i at OL-titting ikke kan gå utover vanlige arbeidsoppgaver, mener han at man må finne en balanse.

– Prinsippet er at du jobber i arbeidstiden, og skal du se OL må du jobbe enda mer effektivt, eller komme én time før.

Hør hele intervjuet med Fabian Stang:

– Ledere bør snakke om OL-titting

Lerøy mener ledere i bedrifter og kommuner bør snakke med sine ansatte om hvilken holdning de har til å følge med på sendingene nå, før OL starter.

Han tror det er lurt at sjefer er tydelige på at den samme arbeidsinnsatsen er ventet, selv om det er forståelse for at noen vil se OL-sendinger de synes er viktige.

– Noen er ikke interessert i det hele tatt, mens andre får omtrent ikke ro i sjela hvis de ikke følger med. Det kan så klart ikke bli for mye OL-titting, men det nytter heller ikke å gå inn med slike firkantede regler, sier Lerø.

Begeistret og engasjert

I Oslo kommune er det finansbyråd Torger Ødegaard (H), som har arbeidsgiveransvaret.

Ifølge ham vil kommunen ikke nekte sine ansatte å følge med på OL-sendingene, så lenge det ikke går utover arbeidet.

Magne Lerø

Redaktør i Ukeavisen Ledelse, Magne Lerø.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Vi har tillit til medarbeiderne, men ordføreren peker på noe viktig og det er at man må huske på hvem man er på jobb for, sier han.

Stang sier også at man kan legge tilrette for å se noen øvelser i pause

VG Nett skriver onsdag ettermiddag at Fabian Stang har snudd i saken - i alle fall delvis. Stang sier, som til NRK onsdag morgen, at man må ha tillit til de ansatte, og at man kan finne praktiske løsninger som gjør at ansatte kan legge pauser til de mest spenndene innspurtene.

At kommunens ansatte får samles rundt TV-en når Norge vinner stafetten, eller en av skistjernene leder over svenskene, tror BI-professoren kommunen vil tjene på i det lange løp.

– Det må være lov til å være heftig begeistret og glade over norske prestasjoner. Dette gjør at vi får en samfølelse, som igjen gjør at vi presterer bedre, sier han.

Også Lerøy i Ukeavisen Ledelse tror det styrker arbeidsmiljøet når kolleger får se store sportsbegivenheter sammen.

– Det skaper veldig god stemning når Norge vinner. Da jubler og heier vi, så dette er gode opplevelser som styrker fellesskapet, sier Lerø.