Hopp til innhold

Mange tidligere barnevernsbarn ønsker erstatning

I juli åpnet byrådet i Oslo for at tidligere barnevernsbarn igjen kan søke om erstatning etter å ha opplevd overgrep eller omsorgssvikt. På bare fire måneder har det kommet inn 72 søknader.

Lutro

LETTET: Bjørn Johan Lutro (til venstre) er lettet for at datteren, Anne-Mette Lutro (til høyre), har fått sendt inn søknaden hans opp oppreising. Begge synes det er fantastisk at de har bidratt til at man på nytt kan søke vederlagsordningen i Oslo.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

Anne-Mette Lutro

Datter til Bjørn Johan Lutro, Anne-Mette Lutro.

Foto: Nora Evensmo Hvistendahl / NRK

Tidligere i år fikk Bjørn Johan Lutro på 82 år beskjed om at han ikke fikk oppreising etter å ha opplevd overgrep da han som barn bodde på barnehjem.

82-åringen søkte Nittedal kommune om erstatning, men da søknaden ble behandlet viste det seg at det var hos Oslo kommune han skulle ha søkt. I Oslo var det da for sent for Lutro å søke. Ordningen i hovedstaden var tidsavgrenset og varte fra 2006 til 2008.

Da Lutros historie kom fram i NRK i april gjorde bystyret en ny vurdering av om ordningen skulle fortsette. Byrådet var imot, men partiet Rødt mente det var flere som Lutro som ikke hadde fått mulighet til å søke. Derfor ble det vedtatt å forlenge ordningen fra juli 2014 til mars 2016.

Og bare på fire måneder har det kommet inn 72 søknader. Datteren til Lutro er glad for at farens historie nå bidrar til at flere kan få oppreising for det de opplevde i barndommen.

– Jeg synes det er fantastisk at disse menneskene skal få den oppreisingen som de faktisk fortjener å få. Jeg er også veldig stolt av pappa for at han turte å stå fram, sier Anne-Mette Lutro.

– Nå kan jeg gå videre i livet

I september leverte datteren søknaden for faren fordi han i dag bor på sykehjem. Anne-Mette husker godt hva faren sa da hun fortalte at søknaden var levert.

– Han sa «Tusen takk, Mette, for at du har stått på som du har gjort. Nå kan jeg kanskje få den oppreisingen som jeg trenger for å kunne gå videre i livet mitt», sier hun.

17. desember skal et eget utvalg behandle seks av de første søknadene fra dem som var under Oslo kommunes barnevern før 1993.

Behandlingstiden på en søknad skal nå ikke være lengre enn 180 dager. Forrige gang var behandlingstiden gjennomsnittlig på 265 dager.

Satt av 25 millioner kroner

Øystein Eriksen Søreide

Helse- og sosialbyråd, Øystein Eriksen Søreide.

Foto: Nora Evensmo Hvistendahl / NRK

Helse- og sosialbyråden, Øystein Eriksen Søreide fra Høyre, er overrasket over den store pågangen av søknader.

– Vi fikk inn et stort antall søknader forrige gang, rundt 1300 søknader. Så det er litt overraskende at det har kommet inn over 70 nå, selv om det er et begrenset antall siden sist.

Da Rødt foreslo for byrådet å gjenoppta ordningen, sa helsebyråden nei og påpekte at ordningen var tidsavgrenset. Etter at bystyret likevel fikk banket igjennom ordningen har Eriksen Søreide endret mening.

– Vi ser at det er flere som mener å være berettiget til vederlag, og da er det bra og riktig at vi gjenåpnet ordningen. Det er et viktig signal at man tverrpolitisk ble enige om å gjøre det, sier byråden.

I byrådets budsjettforslag er det satt av 15 millioner kroner i 2015 og 10 millioner i 2016.

– Viser at mange ikke ble fanget opp

Bjørnar Moxnes

Gruppeleder for partiet Rødt sin bystyregruppe, Bjørnar Moxnes.

Foto: Nora Evensmo Hvistendahl / NRK

Som gruppeleder for Rødts bystyregruppe i Oslo, har Bjørnar Moxnes vært svært engasjert i saken. Han mener pågangen av søknader viser at det var riktig å gjenoppta ordningen.

– Det viser at det var mange som ikke ble fanget opp i forrige runde, og at mange falt mellom to stoler, som Lutro. Åpenbart er det flere som har vært i hans situasjon, og nå får de muligheten til å søke om oppreising, sier Moxnes.

Partilederen mener det var riktig å presse igjennom ordningen i bystyret. Han tror det er mange tidligere barnevernsbarn som har brukt tid på å grave fram de vonde minnene fra fortiden, og at der derfor er flere som ikke har søkt tidligere.

– Det betyr enormt mye for dem som er berørt og som nå både kan få et vederlag, en oppreisning og en unnskyldning fra Oslo kommune. For mange er det nesten det viktigste at de blir anerkjent det de har blitt påført av lidelser, sier Moxnes.