Hopp til innhold

Må på «audition» for å være med på russebuss

Rektor ved Sandvika videregående skole i Bærum advarer mot det han mener er nådeløs ekskludering av elever. Russebussenen holder «audition» for å se hvem de kommer best overens med.

Russebusser Lillehammer

IKKE PLASS TIL ALLE: Det er ikke plass til alle på russebussene, derfor må flere og flere nå på «audition» for å være med. Dette er et illustrasjonsbilde.

Foto: Reidar Gregersen/NRK

Klær, rykte og hvor god en er til å drikke, er bare noen kriteriene som blir vurdert når elever er på «audition» for å være med på russebussene.

Arne F. Opsahl

Rektoren mener audition er med på å utestenge enkeltelever.

Foto: Ali Iqbal Tahir / NRK

– For mange er det å være med på russebuss blodig alvor. Om flesteparten av elevene i en klasse er med på en russebuss, og en står utenfor, kan det føles ganske sårt, sier en bekymret rektor Arne F. Opsahl ved Sandvika videregående skole.

I et innlegg i Budstikka forteller han om hvordan elever må gjennom en auditionprosess for å kunne være med på russebusser. Rektoren mener prosessen kan virke brutal og går ut over dem som eventuelt ikke får være med.

– Det er utestengelse av enkeltelever. Noen opplever det som ekskludering fra fellesskapet på og utenfor skolen, forteller han

Utvelgelse er nødvendig

Ved Sandvika VGS er det delte meninger om hvorvidt «audition» er en god måte å velge ut russebusskompanjonger på.

Flere elever ved skolen som NRK har snakket med mener dette ikke er så utbredt på deres skole. De mener likevel at en slik prosess er nødvendig fordi det handler om hvem man tilbringer russetiden med.

Ifølge Budstikka foregår prosessen på denne måten:

  • En som ønsker å søke seg til en russebuss blir invitert på fest, eller en «audition». Her blir vedkommende vurdert på sin væremåte.
  • De som allerede er medlemmer av russebussen stemmer så over om søkeren får være med.
  • Søkeren må ha 3/4 av stemmene for å være med på bussen.

Håper elevene reflekterer over prosessen

Russetiden anses som privat, og skolen har i utgangspunktet ikke noe med det å gjøre. Men utestengelsene glir over på skolemiljøet og skolens ansvarsområde. Derfor må dette tas opp, mener elevrådsleder ved Sandvika, Knut Høie Guettler.

Knut Høie Guettler

– En kan bli stående utenfor det sosiale miljøet, sier elevrådsleder Knut Høie Guettler

Foto: Ali Iqbal Tahir / NRK

– Det fører til at man ikke kan ta del i det sosiale miljøet og det kan ende opp med at en står utenfor sin egen vennegjeng, sier han.

Elever i 3. klasse deltar nå i en kampanje for å snakke med de yngre elevene.

– De ønsker å gjøre folk oppmerksom på at dette skjer og at det er et problem som vi ikke ønsker å ha her på Sandvika, sier elevrådslederen.

Utestengelse i skoletiden er ikke noe nytt fenomen, men rektor Arne Opsahl sier at den systematiske utvelgelsen har blitt verre og verre opp gjennom årene.

– Det er den stigende brutaliteten i utvelgelsen som vi håper at elevene nå kan reflektere litt over. Er dette virkelig en ålreit måte å feire avslutning på skolegang, ved å ekskludere? spør han.