Hopp til innhold

Må sikre både forretning og hjem for å unngå ran

Den personen som alene har nøkkelen til luksusforretningen bør tenke på sikkerheten både hjemme og på jobb. Utenlandske kriminelle utgjør en ny trussel, ifølge ny rapport.

Overvåkningsvideo av gullsmedranet i Oslo

Brutale ran utført av organiserte kriminelle utgjør en trussel mot luksusforretninger. Overvåkningsbildene viser hvor voldsomt ranerne gikk fram under ranet av Sheik Enterprises på Grønland i Oslo i mars.

Luksusforretninger blir stadig mer attraktive for ranere. Etter at banker og postkontor har sikret seg veldig godt, har handelen blitt mer utsatt.

Handelsstandsforeningen har fått laget en rapport om trusselbildet, som legges frem på tirsdag. Den forteller om målrettede ran mot for eksempel gullsmeder, urmakere og andre luksusbutikker.

Dette er en internasjonal trend man nå frykter vil bli enda mer utbredt i Norge.

Organiserte bander

– Vi merker at det er organisert kriminalitet. Det er ikke lenger de enkelttilfellene og impulshandlingene som vi har sett før. Det vi ser nå er godt organiserte bander med utgangspunkt i utlandet som rekognoserer på forhånd, sier Gunnar Larssen, administrerende direktør i Oslo Handelsstands Forening.

Han sier at ranerne vet hva de er ute etter og sørger for å skaffe seg tilgang til det, både innenfor åpningstiden og når forretningene er stengt. Det kan være fare for at eiere eller ansatte trues til å åpne forretningen for ranere. Her kommer et nytt begrep inn.

Farlig "gullnøkkel"

– "Gullnøkkel" er en person som alene har tilgang til butikken. En som kan låse opp og skaffe tilgang til verdiene. Det er en person som kan åpne safen, men også en som har tilgang til bankkonto og kan overføre penger. Denne ene personen er en som bør tenke mer på sikkerheten, sier Larssen.

I Gullsmed Heyerdahls butikk på Paleet i Oslo er utstillingsmontrene fulle av kostbare smykker. Et ran fikk eierne til å tenke på sikkerheten både hjemme og på jobb.

Pistol mot hodet

– Vi hadde et ran for fire år siden som var slik som du frykter det skal bli. Ranerne var inne hos oss i omkring 20 minutter. Den ene som var på jobb, ble bundet på bakrommet og truet med pistol til hodet, sier gullsmed Thomas Heyerdahl.

Etter ranet begynte de arbeidet med å sikre seg for framtiden.

– Vi snakket med blant annet sikkerhetskonsulenter og forsikringsselskap og dannet oss et bilde av hva vi kunne gjøre. I forretningen er det nå sensorer, systemer rundt safer, detektorer, alarmer. Her kommer du ikke inn om du ikke kjører en bulldoser inn her, sier han.

Ran av gullsmed på Frogner

De ansatte i gullsmedforretninger er utsatt for store påkjenninger under ran. Her er overvåkningsbilder fra et ran av Briljant Ur og gull på Frogner i 2012.

Foto: Politiet

Vekter må åpne

Men forretningen har også tenkt på sikkerheten utenom åpningstiden. Da har de spesielle rutiner ved opplåsing og stenging av butikken. Den kan kun åpnes av vekter og det betyr at selv ikke de ansatte kommer inn i butikken utenom de faste åpningstidene.

– Det gjør at det er helt uaktuelt å kidnappe noen her og forsøke å true oss til å åpne, sier Heyerdahl.

– Ikke klar over posisjonen

Gull, smykker, klokker, elektronikk, dyre vesker og dyre klær er ting som er attraktive for tyver og ranere. Mange kan være den såkalte "Gullnøkkelen".

– Mange kan være i den posisjonen uten at de er klar over det. Det er nok en del som ikke er klar over hvor store verdier de sitter på og hvor lett omsettelig det er, sier Gunnar Larssen administrerende direktør i Oslo Handelsstands Forening.

Han sier det er viktig å ha sikringstiltak slik at ikke én person alene kan åpne safen. Han mener også at bedrifter må legge inn sikringstiltak slik at ikke én person alene kan overføre penger fritt fra konto, men at det må autoriseres av en annen person.

En gullsmed på Majorstua ble ranet av to bevæpnede menn i formiddag. Bare det siste året har det vært åtte ran eller innbrudd i gullsmedbutikker i Oslo.

Mange gullsmeder har blitt ranet de siste årene. Gullsmed Thune på Majorstua ble ranet av to menn i 2011.