Liv Løberg - Den tidligere sjefen for Statens autorisasjonskontor for helsepersonell, Liv Løberg, må møte i retten tiltalt for blant annet grovt bedrageri, dokumentforfalskning og falsk forklaring. - Foto: Halvorsen, Kjersti / SCANPIX

Den tidligere sjefen for Statens autorisasjonskontor for helsepersonell, Liv Løberg, må møte i retten tiltalt for blant annet grovt bedrageri, dokumentforfalskning og falsk forklaring.

Foto: Halvorsen, Kjersti / SCANPIX

- Falske vitnemål ble laget på spøk

Den tidligere Frp-politikeren hevder de falske vitnemålene ble laget for moro skyld.

Bedrageritiltalte Liv Løberg (62) erkjente ikke straffskyld for store deler av tiltalen da rettssaken mot henne startet.

Politiadvokat Susie Langsem Bergstrand og forsvarer Erling O Lyngtveit - Politiadvokat Susie Langsem Bergstrand og forsvarer Erling O. Lyngtveit i retten tirsdag. - Foto: Holm, Morten / NTB SCANPIX

Politiadvokat Susie Langsem Bergstrand og forsvarer Erling O. Lyngtveit i retten tirsdag.

Foto: Holm, Morten / NTB SCANPIX

Den tidligere sjefen for Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH) er tiltalt for blant annet grovt bedrageri, dokumentforfalskning og falsk forklaring.

Ved hjelp av falske vitnemål fra renommerte høyskoler og universiteter skal hun ha skaffet seg flere toppjobber i det offentlige: Rikshospitalet, Ullevål sykehus, Manpower, Norges Veterinærhøgskole og til slutt Statens autorisasjonskontor for helsepersonell.

– Dette er en omfattende og spesiell sak, den gjelder flere arbeidsforhold og over tid, sa aktor, politiadvokat Susie Langsem Bergstrand da saken startet i Oslo tingrett tirsdag.

CV-jukset er særlig oppsiktsvekkende fordi hun ledet SAFH, som godkjenner autorisasjoner til blant annet leger, sykepleiere og tannleger.

Artikkelen fortsetter under bildet

Liv Løbergs CV slik den så ut på Frps nettsider - Slik så Liv Løbergs CV ut i profilen hennes på Fremskrittspartiets nettsider før CV-jukset ble avslørt.
- Foto: Faksimile: Frremskrittspartiets nettsider /

Slik så Liv Løbergs CV ut i profilen hennes på Fremskrittspartiets nettsider før CV-jukset ble avslørt.

Foto: Faksimile: Frremskrittspartiets nettsider

– For moro skyld

Løberg erkjenner straffskyld for dokumentforfalskning, men ikke for grovt bedrageri eller falsk forklaring.

Løberg innrømmer å ha brukt falske papirer til å søke en rekke toppjobber. Hun sier hun fikk de falske papirene i England av en venn, uten å ha bedt om dem.

– Jeg kjente ham gjennom en norsk pike. Han skaffet meg papirene uten at jeg hadde bedt om det. Det var for moro skyld. Flere av oss var med på spøken, sier Løberg.

Overleveringen skjedde på en fest de hadde etter å ha fullført et ettårig studium ved West Kent College.

– Det var morsomt å overreke slike papirer. Mer husker jeg ikke. Det var lenge siden, sier Løberg.

– Men et av dokumentene er fra Norge, spurte aktor.

– Han var samboer med en norsk pike og hadde kjennskap til Norge, svarte Løberg.

Falsk utdanning og toppresulteter

Ifølge tiltalen har Løberg, som er utdannet hjelpepleier, løyet i CV-en sin om:

  • Sykepleierutdanning og spesialsykepleierutdanning i Sverige fra 1968-1972
  • Bachelorgrad i økonomi i London fra 1986-1990
  • Mastergrad (MSc) i helseøkonomi i London fra 1989-1990
  • At hun ble godkjent siviløkonom ved NHH i 1992

Og som om det ikke var nok å lyve om hvilke skoler hun har gått på og utdanninger hun har fullført, har hun også skrytt av toppresulteter.

Det er satt av ni dager til rettsaken i Oslo tingrett. Løberg risikerer ubetinget fengsel, samt inndragelse av store beløp hun har fått i lønn i jobbene hun aldri skulle fått.

Siste videoer

Regjeringen gjør ingen ting for å stoppe ødeleggelse av torvmyrer i Norge, men bruker milliarder av kroner på å bevare slike myrområder i regnskogene i Indonesia og Malaysia.
Danserne i Nasjonalballetten er vante til raske trinn med hopp og sprett, men DENNE gangen skal alt gjøres så sakte som mulig. Balletten "Last Touch First" er nemlig i "slow motion".
Bønder på Romerike frykter jordras som i verste fall kan ta liv. Gamle avløpsrør fra 70-tallet er i ferd med å kollapse, slik at jordene blir oversvømte. Sist helg førte kraftige regnbyger til at deler av et jorde i Sørum forsvant.

Flere nyheter

Se flere tv-saker

Det er blitt trendy å bygge miljøvennlig. Sjøvann til oppvarming og blomstereng på taket er noen av de grønne tiltakene i nye store bygg i Oslo og Akershus.
Stengte gater og gravearbeid i Oslo sentrum er et stort problem for politi, brann og ambulanse når de skal rykke ut på oppdrag.
Lokale bønder i Gjerdrum og Eidsvoll står bak arbeidene i Landart 2014.