Hopp til innhold

Lav terskel for ekstremisme på nett

Lærere og ansatte på fritidsklubber opplever stadig at vanlige ungdommer fra Groruddalen i Oslo plutselig legger ut ekstremistiske bilder og tekst på Facebook.

Ekstremistiske nettsider

Sosiale medier har blitt et nyttig verktøy for grupper som ønsker å rekruttere nye medlemmer inn i et ekstremt miljø. Ifølge rapporten 'Forebygging av kiminalitet på internett' har også ungdommer lav terskel for å legge ut aggressive symboler.

Foto: Faksimile

Det kommer fram i rapporten Forebygging av kriminalitet på internett, som er utgitt av Redd Barna, Salto og Feltteam Alna.

Gjennom tre dialogmøter har ungdom fra Groruddalen i Oslo mellom 12 og 18 år lagt ut om sine nettvaner, mens ansatte i skolen, fritidsklubber, barnevern og politiet har kommet med sine egne observasjoner rundt de unges nettbruk.

Rapporten viser at flere ungdommer har lav terskel for å legge ut aggressive symboler.

Bilder av folk med maskingevær

Statusoppdateringene eller bildedelingen kunne være bilder av personer med tildekket ansikt og maskingevær og et sitat om at vedkommende var villig til å dø for islam.

Kaja Hegg i Redd Barna, som ledet arbeidet med rapporten, sier hun tviler på at ungdommene nødvendigvis står inne for de ekstreme tingene de legger ut, men påpeker at det likevel kan få enorme konsekvenser.

– For mange unge blir nettet et frirom hvor man tøyer grensene og gjør ting man ellers ikke ville gjort. De tenker ikke at statusoppdateringer er åpne og kan ses og plukkes opp av mange, sier Hegg til NRK.

Rekrutterer på sosiale medier

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) erfarer at mange radikale bruker Facebook som en rekrutteringsarena.

– De radikale kreftene går aktivt inn for å hisse opp stemningen hos lett overtalbar ungdom, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST.

Redd Barna er bekymret for at ungdom som signaliserer et behov for oppmerksomhet eller tilhørighet, er lett tilgjengelige og sårbare for personer og miljøer som man ønsker å beskytte barna mot.

– Derfor er det viktig at vi lærer barna at de må forholde seg til lover og regler på internett som man ellers må i samfunnet, sier Hegg.