Stoppeklokke, vekt, kaffefilter fra Japan og diverse helleredskaper er bare noen av tingene man trenger for å lage Norges beste kaffe.
– Det er greit å bruke to sekunder hvis man kjøper pulverkaffe, men det er forbausende stor forskjell på de små detaljene hvis man vil lage en skikkelig kopp kaffe, forteller Rasmus Helgebostad til NRK.no.
Handler om kjemi
Norgesmesterskapet i klassisk baristakunst gikk av stabelen i Drammen forrige uke.
- Les også: Rødvin er den nye kaffen
Da ble Rasmus Helgebostad kåret til Norgesmester i baristakunst for andre gang.
– Jeg snakket mye om kjemi denne gangen, om hva som gjør at ting smaker så utrolig godt sammen, forteller Helgebostad.
Syv dommere skulle bedømme en femten minutter lang presentasjon.
– Vi måtte lage fire espresso, fire cappuccino og fire av en egenkomponert drikk, og det er her de utrolige smakene kommer inn i bildet, sier han.
- Les også: Janove har kaffebrenneri i kjelleren
Saken fortsetter under bildet.
Barista-veteran
Dette er det tiende året Helgebostad er med i konkurransen, og han blir Norges representant når verdensmesterskapet i baristakunst arrangeres i Melbourne i Australia i mai.
– Det blir kjempespennende. Det er jo på andre siden av jorden så man har ikke kontroll på alle faktorene, men jeg satser på at det vil gå bra, sier han.
Han vil prøve å forbedre Norges rykte innad baristakunsten, og håper på å komme til finalen, noe som betyr at han må være rangert blant de seks beste.
- Les også: Kaffe gjør deg ikke edru
Norge har tidligere vunnet barista-VM to ganger, i 2000 og i 2004.
– Det jevne nivået i baristakunsten er blitt mye høyere, og mens man før hadde fordelen av å ha vært på konkurransen før, kan alle nå se hvordan det foregår på youtube og være litt forberedt de også, avslutter han.