Hopp til innhold

Kriminaliteten på utesteder går ned

I deler av Oslo har politiet og kommunen slått hardt ned på overskjenking. Det har ført til at voldskriminaliteten har gått ned med hele 70 prosent. Prosjektet er så vellykket at det nå skal utvides til nye deler av byen.

Uteliv

UTELIV I OSLO: Mer synling politi i gatene er en del av Salutt-prosjektet. Her er operativ uteleder, politiførstebetjent Gunnar Sanne, fotografert i Rosenkrantzgate i Oslo sentrum.

Foto: Eeg, Jon / SCANPIX

– Oslo skal være en trygg by, sier næringsbyråd Geir Lippestad (Ap) til NRK.

Geir Lippestad

VIL UTVIDE: Næringsbyråd Geir Lippestad (Ap) vil utvide Saluttprosjektet til å omfatte flere deler av Oslo.

Foto: Lise Merete Olaussen / NRK

Gjennom samarbeidsprosjektet Salutt har politi, uteliv og kommunen lyktes med å få bukt med fyllevolden i hovedstaden. Prosjektet innebærer skjenkekontroll hver eneste fredag og lørdag året rundt. Dessuten får utestedene besøk av uniformert politi natt til lørdag og søndag

Nå vil det rødgrønne byrådet utvide samarbeidet til flere sentrumsnære områder.

– Vi ønsker at Oslo skal være en trygg og spennende by å gå ut i. Da må også alkoholpolitikken fungere, og de som driver næringsvirksomhet må ha gode rammer å forholde seg til, sier Lippestad.

Mindre vold i sentrum

Etter at Salutt startet opp i 2011 har voldskriminaliteten gått ned med over 70 prosent i området av sentrum hvor prosjektet har pågått.

– Vi ønsker at Salutt skal tilby et obligatorisk kurs for alle som driver næringsvirksomhet, slik at de forstår regelverket godt og lærer å ha en god dialog med etater og kommunen. I tillegg vil vi stramme inn på kontroller på arbeidslivskriminalitet, forteller Lippestad

I fjor mistet 46 utesteder skjenkebevillingen. 18 på grunn overskjenking, diskriminering eller vold.

Flere føler seg trygge

Johnny Brenna

GODT SAMARBEID: Prosjektleder Johnny Brenna mener utelivet i Oslo har blitt bedre med Salutt.

Foto: Lise Merete Olaussen / NRK

I 2011 svarte i overkant av 50 prosent at de følte seg trygge på byen i Oslo. Nå svarer over 70 prosent det samme.

– Det er veldig positivt, sier prosjektleder for Salutt, Johnny Brenna til NRK.

Ifølge Brenna har de registrert at det er blitt vanskeligere å komme inn på flere skjenkested.

– På sikt tror jeg det vil endre drikkemønsteret. Hvis du gang på gang blir nektet inngang fordi du er for full, så kanskje du drikker litt mindre på sikt. Da blir det også mindre vold og ordensforstyrrelser i gatene.

Opposisjonen mener byråden bare viderefører deres politikk. Venstres Hallstein Bjercke savner belønning til de flinke.

– Jeg savner en gulrot for dem som driver skikkelig. Vi har gjort mye for å stramme inn og gjøre det vanskelig for dem som driver useriøst. Nå er det kanskje på tide å fire på kravene for dem som driver skikkelig.