Hopp til innhold

Oslo-kvinner krever keisersnitt

Flere og flere barn kommer til verden ved hjelp av keisersnitt, og det kun fordi moren ønsker det.

Rikshospitalet

Oslo Universitetssykehus har opplevd en økning i selvbestemte keisersnitt de siste årene.

Foto: Ola Haram / NRK

Hvert tredje planlagte keisersnitt på Oslo Universitetssykehus (OUS) skjer fordi kvinnene selv ikke vil føde på den vanlige måten, skriver Aftenposten.

Grunnen er fødselsangst og negative fødselsopplevelser er grunnen.

Jordmor ved Rikshospitalet, Lisa Gaudernack, tror fødselsangsten smitter.

– Det er en liten trend i samfunnet at alt skal være motstandsløst og problemfritt. Det skal ikke være smertefullt og vanskelig. Et keisersnitt tar jo bort fødselssmerten, men det kommer så mange andre konsekvenser, sier hun.

Lise Gaudernack

Jordmor Lise Gaudernack

Foto: Thea Næs Rabe / NRK

Feil informasjon

Hvert år blir nærmere 2150 barn tatt med keisersnitt ved Oslo Universitetssykehus. For litt over halvparten av disse barna var et keisersnitt helt akutt og nødvendig. For den andre halvparten var inngrepet planlagt av moren på forhånd.

Gaudernack mener det er en vanskelig avgjørelse for en kvinne å ta på egenhånd.

– Et keisersnitt fører med seg mange kompliserte konsekvenser. Jeg er bekymret for at fødende ikke vet nok eller har fått feil informasjon når de tar den avgjørelsen. Det står mye informasjon på nettet som kanskje ikke er helt riktig. Jeg tror de trenger god tid til å tenke seg om før de tar et så alvorlig valg, mener jordmoren.

Hun får støtte av leder i Den norske jordmorforeningen. Til Aftenposten sa hun onsdag morgen at økningen er keisersnitt er uheldig.

– Mange kvinner blir nok skremt av all informasjonen som ligger tilgjengelig på internett. Der får særlig skrekkhistoriene rikelig med plass, sier hun.

Mellomtittel

Ahus har en gruppe, Embla-gruppen, som består av jordmødre og leger som skal hjelpe kvinnen eller paret dersom det skulle være spesielle forhold under svangerskapet som gjør det vanskelig å motivere seg for fødselen.

Hege Lundring er klinikksjef på Ahus og leder Embla-gruppen. I ti år har de hjulpet kvinner med fødselsangst.

– Hos oss får de en grundig samtale med jordmor, hvor hensikten er å finne ut hva som ligger bak angstproblematikken og redselen, forteller hun.

Lundring tror økningen av antall selvbestemte keisersnitt handler om kvinners behov for kontroll.

– Jeg tror ikke kvinner har blitt feigere. Det er ikke et nederlag å ta keisersnitt. Kvinner har alltid vært redd for å føde, men nå er det flere muligheter for å snakke om frykten, sier hun.

– Må optimaliseres

Gaudernack har skrevet en masteroppgave om keisersnitt. Hun fant ut at mellom 70 og 75 prosent av de som tar keisersnitt, har opplevd en vanskelig fødsel tidligere.

Nå mener hun at fødselshjelpen for førstegangsfødende på optimaliseres.

– Vi har en stor oppgave der med god kommunikasjon, smertelindring, økt trygghet, tettere oppfølging fra jordmor. Det er mye som kunne vært bedre for førstegangsfødende. Får vi forebygget allerede da, slipper de skrekken, sier hun.

Hun mener også at jordmødre bør få kunne si nei til selvbestemt keisersnitt.

– På Haukeland Universitetssykehus i Bergen sier de prinsipielt nei til keisersnitt uten medisinsk grunn. Her på OUS gir vi mye motstand i slike tilfeller, men sier sjelden nei.

Operasjonen blir en konkurrent til oss som profesjon.

Lise Gaudernack

– Farlig for barnet

Den norske jordmorforening forklarer at hovedoppgavene til en jordmor er å være tilstede og følge kvinner gjennom svangerskapet, bistå under fødsel og ivareta den nye familien i tiden som følger etterpå.

Gaudernack føler at flere og flere kvinner ikke lenger har tillit til jordmødre.

– Vi føler noen ganger at kvinner ikke tror at vi skal klare å hjelpe dem fint gjennom fødselen. En normal fødsel er det beste alternativet. Men nå føler vi at
operasjonen blir en konkurrent til oss som profesjon og det faget vi står for.

Jordmoren, som jobber på barselavdelingen på Rikshospitalet, tror ikke alle er klar over at tiden etter et keisersnitt er mer smertefullt, enn ved en normal fødsel.

–Jeg ser at kvinner som har tatt keisersnitt har mer problemer med å håndtere barnet og komme i gang med livet. Det er veldig upraktisk når man har fått et barn å ta seg av, sier Gaudernack.

Hun forteller at et keisersnitt kan føre til store arr på livmoren, som igjen kan føre til som kan føre til komplikasjoner i neste svangerskap.

– Arrene kan gå opp når riene begynner, og det kan være fatalt for barnet. Barn kan miste livet fordi livmoren revner og det ser vi en økning i, parallelt med at antall keisersnitt øker.

– Man velger ikke bare for seg selv. Dette er en betenkt utvikling som vi prøver å stoppe, sier hun.