Hopp til innhold

– Oslo må kjempe for homofile i Sotsji

Snart reiser både politikere og andre som representerer Oslo til OL i Sotsji. Marianne Borgen fra SV krever at de tar opp homofiles rettigheter på stands og når de møter russiske myndigheter.

Marianne Borgen og OL-ringer

IKKE BARE FEST: Marianne Borgen mener at menneskerettigheter må diskuteres under OL.

Foto: GARY HERSHORN / NRK/Reuters

Når den olympiske ilden tennes i Sotsji i starten av februar, skal det også handle om den norske hovedstaden.

For å selge inn et OL i 2022, sender Oslo en stor gruppe. Bør de da også slå et slag for menneskerettighetene? Definitivt, mener SVs Marianne Borgen.

– Det er kjempeviktig. De, som skal representere Oslo kommune i Sotsji, er jo ikke der bare for å være med på fest og moro, sier hun.

Ingen homofile

Homofile er én gruppe som ikke er ønsket så altfor hjertelig velkommen til OL i Sotsji. Senest slo borgermesteren der fast at homofile ikke er ønsket i byen.

– Norges og Oslos politikere har en mulighet til å snakke om menneskerettighetssaker og homofiles rettigheter når de er i dialog med Russiske myndigheter og IOC. Det er viktig å ta opp rettighetene til folk med funksjonsnedsettelser og folk med ulik religiøs tilknytning, men også likestilling og kvinneperspektiv, sier Borgen.

– Må synliggjøres på stand

Oslo sender en stor gruppe til Sotsji. I tillegg til alle fra OL-organisasjonen, reiser byrådslederen og en håndfull av hans folk – og dessuten noen fra bystyret.

LES OGSÅ: Sjarmoffensiv i Sotsji

– Påstanden Oslo kommune skal ha for å profilere Oslo som søkerby må det synliggjøres at man er opptatt av menneskerettigheter, sier Borgen.

Bør det være homoflagg og Amnesty-plakater der?

– Hvordan det skal gjøres regner jeg med de har en plan for, sier hun.

Flere har sagt nei

Øystein Sundelin.

Øystein Sundelin (H)

Foto: Gøril Furu / NRK

Mange politikere boikotter Sotsji-OL. Flere statsledere har sagt nei til å dra. President Barack Obama sender to åpent homofile for å representere USA.

Én av dem som reiser herfra er Høyres gruppeleder i bystyret, Øystein Sundelin fra Høyre. Han synes at det å opptre som aktivist er en god idé.

– Jeg som konservativ politiker vil alltid være opptatt av ytringsfrihet, journalistenes frihet, organisasjonsfrihet, frie valg og demokrati. I den grad vi kan komme inn på det i samtaler med russiske myndigheter og samfunnsaktører, gjør vi selvfølgelig det, sier Sundelin.

LES OGSÅ: – Problematisk at statsledere fra demokratiske land drar

LES OGSÅ: – Ikke reis til Sotsji, Erna!

– Unaturlig ikke å ta det opp

Stian Berger Røsland

Stian Berger Røsland (H)

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Også byrådsleder Stian Berger Røsland skal til Sotsji. Han slår gjerne et slag for blant andre homofile, men tror neppe Oslos stand i Sotsji får bilder av Karl Johan prydet med homoflagg.

– Jeg vet ikke om vi har tatt med det. Men den situasjonen vi har diskutert i bystyret knyttet til homofiles rettigheter i St. Petersburg, vil det være unaturlig ikke å ta opp om vi får muligheten til det, sier Røsland.

Han mener nettopp det er et viktig kort for å trekke OL til Oslo i 2022.

– Jeg mener det er én av grunnene til at vi bør ha et OL i Norge: Vi kan vise fram for hele verden hvilke verdier og holdninger som er gjeldende i vårt land, sier Røsland.

– Fremstå som hel ved

Dermed kan Marianne Borgens sterke ønske til Sotsji-farerne også øke sjansene for å få OL til Oslo, noe partiet hennes har vært klart imot.

– Det handler om å fremstå som hel i forhold til å være en politiker som er opptatt av menneskeverd, rettferdighet og likestilling, sier Borgen.

LES OGSÅ: Oslos OL-sjanser øker (kommentar)

LES OGSÅ: Dette er Oslos OL-utfordringer