Hopp til innhold

Krever forlenget høringsfrist om tiggeforbudet

Byrådet snur og ber om forlenget høringsfrist. Dermed kan bystyret protestere mot forslaget om bøter og fengselsstraff for tiggere og de som hjelper tiggere.

En mann sitter og tigger på Karl Johan mens folk går forbi
Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Stian Berger Røsland

Stian Berger Røsland (H), byrådsleder.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix
Rina Mariann Hansen

Rina Mariann Hansen (Ap)

Foto: Sturlason
Marianne Borgen

Marianne Borgen (SV).

Foto: Sturlason

Etter at byrådet i Oslo først sa nei til uttale seg fordi høringsfristen var kort for forsvarlig saksbehandling, krevde opposisjonen i bystyret at fristen ble forlenget.

I bystyremøtet onsdag ettermiddag informerte byrådsleder Stian Berger Røsland (H) om at han har tatt signalene.

– Jeg har bedt administrasjonen sette i gang arbeid med en byrådssak som vil bli lagt fram for komité og bystyre. Jeg vil informere Justisdepartementet om at høringsuttalelsen vil bli behandlet i bystyret 4. mars, sier Røsland.

Arbeiderpartiet, SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne hadde forberedt et felles forlag om at bystyret får uttale seg om det nasjonale tiggeforbudet.

– Jeg syns det er ganske oppsiktsvekkende at regjeringen har sendt ut et så omfattende og kontroversielt forslag med så kort frist, sier Rina Mariann Hansen (Ap).

Spekulerer på hvorfor fristen er så kort

– Det syns jeg er helt uakseptabelt. Dette er en viktig sak for Oslo by og en viktig verdisak for landet vårt. Selvfølgelig skal Oslo som landets største by uttale seg om det. Man kan jo alltids spekulere på hvorfor regjeringen har satt fristen så kort som den har gjort, sier Marianne Borgen gruppeleder for SV i Oslo bystyre.

– I bystyret er det høyst sannsynlig motstand mot dette forslaget. Det er mulig at regjeringen ikke ønsker å høre det, sier Marianne Borgen.

Regjeringen avviser taktikk

Lovforslaget om nasjonalt tiggeforbud vakte sterke reaksjoner da NRK fortalte om straffereaksjonene regjeringen legger opp til overfor tiggerne og nordmenn som hjelper tiggere med mat eller husly.

Vidar Brein-Karlsen, statssekretær Justisdepartementet (Frp)

Vidar Brein-Karlsen (Frp), stataaekretær i Justisdepartementet.

Foto: pressefoto

Statssekretær i Justisdepartementet, Vidar Brein-Karlsen (Frp), avviser at det ligger slike taktiske hensyn bak den korte fristen.

– Stortinget har bedt regjeringen om å komme med et forslag som kan settes i kraft sommeren 2015, og da har vi dårlig tid. Desstuen har beslektede problemstillinger blitt hørt før, så de høringsinnstansene som har noe å si, har vært med i prosessen tidligere.

Splittet byråd

Det er knyttet stor spenning til hva byrådet vil anbefale bystyret å mene om det nasjonale tiggeforbudet. Høyre støtter et forbud, mens byrådspartnerne Venstre og KrF er sterkt imot.