Hopp til innhold

Krevende samtaler for Kirkens SOS

Kirkens SOS i Oslo merker godt at flere har behov for å snakke ut etter terrorangrepene fredag.

Kapellet til Kirkens SOS på Tøyen i Oslo

Kirkens SOS på Tøyen har eget kapell. Der kan de frivillige tenne lys og be bønner på vegne av innringere til krisetelefonen.

Foto: Lise Marit Kalstad, NRK

Vanligvis får de frivillige hos Kirkens SOS i Oslo inn rundt 500 samtaler i døgnet til krisetelefonen. Etter fredagens terrorhandlinger i Oslo og på Utøya, har pågangen økt med 20 prosent.

– Det merkes at det har skjedd noe i byen vår og i landet vårt, sier Richard Klingspor, medarbeideransvarlig i Kirkens SOS i Oslo.

Alle slags mennesker ringer inn til krisetelefonen.

– De som ringer inn, er de som på en eller annne måte er berørt av dette. Og det er vi jo alle sammen. Til vanlig er det alle typer mennesker som ringer oss, og det ser vi nå også. Men uroen er større. Viktigheten av å få snakke om det vi har opplevd er også stor, forteller Klingspor.

Samhørighet blant de frivillige

Kirkens SOS har 13 ulike sentre rundt omkring i landet, og 1.000 personer er frivillige i organisasjonen. De frivillige får opplæring og kursing før de får ta imot samtaler, men det er naturlig nok umulig å være rustet til å snakke om de følelsene mange opplever etter fredagens eksplosjon og skyting.

– Å ta vare på de frivillige er noe som opptar oss veldig mye. Vi prøver å være til stede for dem. Vi oppfordrer de til å snakke sammen om det de opplever. Det fine er at alle frivillige i Kirkens SOS føler en stor samhørighet. Mange opplever også en stor takknemlighet over å kunne være til hjelp, sier Klingspor.

Les også: Dobling hos Kirkens SOS-telefon

– Ei sterk natt

Lene er en av de frivillige, og tirsdag morgen er hun akkurat ferdig med nattevakt.

Kirkens SOS merker økt pågang

Medarbeideransvarlig Richard Klingspor og frivillig Lene ved Kirkens SOS i Oslo.

Foto: Lise Marit Kalstad, NRK

Hun har fått oppleve mange gode og sterke samtaler denne vakta.

– Det har vært ei veldig sterk natt med mange gode møter. Samtidig har jeg fått høre mange sterke historier. Det er enten fra folk som er pårørende eller på annen måte er berørt av det som er skjedd. Vi har grått sammen og snakket sammen. Søkt fellesskap og trøst, forklarer Lene.

Hun innrømmer at hun blir berørt av det innringerne forteller henne.

– Jeg synes det er veldig fint å kunne gjøre noe og være til stede for andre. Men jeg blir berørt av det folk forteller meg. Det går inn på meg, det skal jeg ikke legge skjul på.

Nummeret til Kirkens SOS er 815 33 300. De har døgnåpent.

Les mer: Alt om terrorangrepet