Akershus universitetssykehus - Når samhandlingreformen inntrer må kommunene betale 4.000 kroner fra dag én for pasienter som ligger for lenge på Ahus og andre sykehus. - Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

Når samhandlingreformen inntrer må kommunene betale 4.000 kroner fra dag én for pasienter som ligger for lenge på Ahus og andre sykehus.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

Høye sykehusregninger for kommunene

Kommunene må betale dyrt når ferdigbehandlede pasienter ligger lenger på sykehusene enn de skal.

Tidligere har kommuner måttet betale når pasienter har ligget 10 dager på overtid. Når samhandlingreformen snart inntrer, må de betale 4.000 kroner fra dag én.

Ole Jacob Flæten - Ordfører Ole Jacob Flæten frykter at det blir dyrt for kommunen hvis ferdigbehandlede pasienter ligger lenge på overtid. - Foto: Twitter.com /

Ordfører Ole Jacob Flæten frykter at det blir dyrt for kommunen hvis ferdigbehandlede pasienter ligger lenge på overtid.

Foto: Twitter.com

– Vi har en utfordring i Skedsmo kommune med å ta i mot de som er utskrivningsklare fra Ahus, sier ordfører i Skedsmo, Ole Jacob Flæten (Ap).

Han frykter at dette vil koste kommunen mye penger.

Ikke nok kapastiet

I andre kvartal okkuperte utskrivningsklare pasienter fra Skedsmo 200 sengeplasser i snitt ved Ahus.

Viseadministrerende direktør ved Ahus, Stein Vaaler, sier mange av kommunene som hører til sykehuset vil slite når den nye reformen trer i kraft.

– Kommunene håndterer dette ulikt. Noen kommuner har kapasitet til å over pasientene tidligere enn andre. Dette må vi gjøre noe med, sier Vaaler.

Stein Vaaler - Viseadministrerende direktør ved Ahus, Stein Vaaler, tror mange kommuner vil slite fra nyttår av. - Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Viseadministrerende direktør ved Ahus, Stein Vaaler, tror mange kommuner vil slite fra nyttår av.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Ansvarsområdene må dekkes

Pasient- og brukerombudet i Akershus minner om at kommunen har mange ansvarsområder som må dekkes, og at det kan koste.

– Hvis ikke så må pasientene ligge noen dager ekstra på sykehuset. Dette vil fra nyttår av koste kommunene 4000 kroner i døgnet per pasient, sier Knut Fredrik Thorne.

Et mål med samhandlingsreformen er at pasienter ikke skal ligge for lenge på sykehus.

Skedsmo føler seg forberedt

Ordfører Ole Jacob Flæten i Skedsmo sier kommunen har gjort endringer for å hindre at pasienter blir liggende på sykehus på overtid.

– Vi gjør nå omrokkeringer på rommene på sykehjemmene, får å få utvidet romkapasiteten. Hjemmesykepleien bruker ikke lokaler i sykehjemmene, og disse lokalene kan vi sette av til sikkerhetsplasser, sier Flæten.

Likevel kan han ikke garantere at pasienter fra Skedmo ikke blir liggende på overtid på Ahus ved inngangen til neste år.

– Vi er også i ferd med å etablere en kortidsenhet, avslutter Flæten.

Siste videoer

Strekningen på rv. 4 mellom Sinsenkrysset og Bjerke en verneverdig firefelts vei. Det skaper problemer for ny trikketrasé til Tonsenhagen.
Christopher Nielsen stiller for første gang ut på Henie-Onstad Kunstsenter på Høvikodden.
Folketeateret setter opp de tre musketerer.

Flere nyheter

Se flere tv-saker

Fredag 24. oktober er det klart for premiere på dokumentarfilmen Bjørnøya, et eventyr om tre brødre som følger drømmen om å reise til verdens ytterkant, for å surfe, leke og finne hverandre. Wegge-brødrene er også blant landets fremste utøvere innen ekstremsport og tirsdag 21. oktober viste gutta frem sine kunster og går på line over Youngstorget
Regjeringen gjør ingen ting for å stoppe ødeleggelse av torvmyrer i Norge, men bruker milliarder av kroner på å bevare slike myrområder i regnskogene i Indonesia og Malaysia.
Danserne i Nasjonalballetten er vante til raske trinn med hopp og sprett, men DENNE gangen skal alt gjøres så sakte som mulig. Balletten "Last Touch First" er nemlig i "slow motion".