Hopp til innhold

– Galt å forby folk å be om hjelp

Mens politiet er glad for et tiggeforbud mener Kirken at det er galt å forby tigging. – En ubehagelig løsning, sier fungerende oslobiskop Trond Bakkevig.

Tigger ved domkirketrappa

GALT MED FORBUD: – Vi kan ikke forby folk å tigge, mener Oslos fungerende biskop.

Foto: Eliassen, Håkon / Håkon Eliassen/NRK

– Vi syns det er galt å forby folk å be om hjelp, og det er utgangspunktet for det aller meste av den tiggingen som foregår. Dette er mennesker i en svak og vanskelig situasjon, sier fungerende biskop i Oslo, Trond Bakkevig.

I går ble det klart at Senterpartiet har sikret regjeringen flertall for å la kommunene innføre lokale tiggeforbud gjennom politivedtektene allerede fra 1. juli. Avtalen forutsetter at det skal arbeides fram et nasjonalt forbud innen neste sommer.

LES OGSÅ: – Det hjelper ikke å gi tiggerne penger

– En ubehagelig løsning

Trond Bakkevig

UBEHAGELIG: Fungerende oslobiskop Trond Bakkevig synes det er galt å forby folk å be om hjelp.

Foto: Nina Didriksen / NRK
Politimester Hans Sverre Sjøvold

FOR FORBUD: Politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold, mener tiggeforbud er på sin plass.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Et tiggeforbud er en ubehagelig løsning, mener Bakkevig.

– Det er mange tiggere, de er ofte pågående og det er ikke enkelt å forholde seg til. Jeg mener imidlertid at vi må tåle dette ubehaget, et ubehag som kommer til å være med oss så lenge det er så stor forskjell på rik og fattig i verden, sier Bakkevig.

Oslo-politiet ønsker derimot et tiggeforbud velkommen.

– Et forbud kan ha en god forebyggende effekt. Da tiggeforbudet ble opphevet begynte tilstrømmingen. Tigging har ført til ordensproblemer og en del mindre kriminalitet. Det er ødeleggende for folks trygghetsfølelse, sier politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold til NRK.

Må løse problemene

Trond Bakkevig er enig i at tigging drar med seg andre problemer.

– Men da må vi finne en måte å løse disse problemene på, enten det dreier seg om kriminalitet eller overnatting. Det må løses på en måte som er verdig for de det handler om, sier han.

– Hva mener du er det første som bør gjøres?

– Jeg mener at det første er å sørge for ordentlige overnattingsmuligheter, svarer Bakkevig.

– Deretter må det gjøres noe med der det store antallet tiggere kommer fra. Det er også åpenbart at dette også har å gjøre med rusomsorgen i Oslo. Jeg er redd for at hvis vi forbyr tigging, så får vi en del andre problemer knyttet til rus.

Ikke forbud i Oslo i sommer

Selv om regjeringen lykkes i å hasteinnføre en ordning der kommunene kan innføre tiggeforbud allerede fra juli i år, vil ikke hovedstaden få forbud mot tiggere med det første.

– Det må vi forholde oss til. Det politiske kompromisset sier nasjonalt forbud fra neste år, så får vi være tilfreds med det, og så får Oslo kommune ha sin behandling av saken, sier Sjøvold.

LES OGSÅ: Nordmenn vil ha tiggeforbud