Hopp til innhold

Kaster originaldører på dynga

Dyrebare og vakre inngangsdører kastes på dynga når de må brannsikres. Det er helt unødvendig, mener Byantikvaren.

Før og etter, røde dører

FØR OG ETTER: – Altfor mange brannkonsulenter sier at man må bytte til ny dør når det er pålegg om å gjøre noe med brannsikkerheten. Mange følger dette blindt og kjøper det enkleste fra byggevarebutikken, sier Morten Stige hos Byantikvaren.

Foto: Camilla Skarra / NRK

Morten Stige hos Byantikvaren

Morten Stige, Byantikvaren.

Foto: Dag Assdalen / NRK

Mange originale dører i gamle, flotte bygårder i Oslo havner i containere disse dager fordi borettslag og sameier har fått pålegg om å brannsikre gården. Byantikvaren er frustrert.

– Altfor mange brannkonsulenter sier at man må bytte til ny dør når det er pålegg om å gjøre noe med brannsikkerheten. Mange følger dette blindt og kjøper det enkleste fra byggevarebutikken, sier Morten Stige hos Byantikvaren.

Det fins andre muligheter enn å kjøpe ny dør. Man kan pusse opp de gamle dørene med relativt enkle grep. Tre forandringer må til for å gjøre en gammel dør om til en fungerende branndør:

  • Brannhemmende maling på tredelene
  • Brannglass
  • Ekspansjonslist som skal stoppe røyken i å sive ut i trappen

Det siste er det viktigste tiltaket. Brannlisten syns ikke til hverdags, men ved sterk varme utvider den seg og tetter døra slik at røyk ikke kommer ut i rømningsveien. Det er viktig fordi det som regel er røyken folk dør av ved brann.

– Ser ut som slumstrøk

Ola Normann Klafstad

Ola Normann Klafstad, styremedlem Schweigaards gate 57.

Foto: Camilla Skarra / NRK

Morten Stige forstår at økonomi er viktig for folk, men mener likevel at merkostnaden blir liten sammenliknet med verdien av leiligheten.

– Det er det vi syns er så rart, at folk er så gjerrige på akkurat det. De kjøper en leilighet til 3-4-5-6 millioner, og så skal de spare en tusenlapp her og en tusenlapp der. Og ender opp med dører som får det til å se ut som du er i et slumstrøk.

I bygården til Ola Normann Klafstad var de enige om å bevare det gamle uttrykket til inngangsdørene til leilighetene da de måtte brannsikres.

Morten Stige som arbeider hos Byantikvaren, synes dørene i Schweigaards gate er blitt fine. Han mener det er viktig hvordan ytterdørene til byleiligheter ser ut.

– Dørene er jo det første du ser når du kommer og besøker noen i leiligheten. Når du kommer inn i en sånn 1800-tallsgård, fasaden er fint dekorert, du kommer inn i et fint trapperom - og så møter du en 70-talls flat, død dør, i stedet for ordentlig snekkerarbeid, da faller hele møtet med gården sammen, sier Morten Stige.

Oppussede dører

Slik ser dørene til Ola Normann Klafstad i Schweigaards gate 57 ut.

Foto: Camilla Skarra / NRK
Schweigaards gate 57

Og dette er bygården Schweigaards gate 57.

Foto: Camilla Skarra / NRK