Hopp til innhold

Her kan det bli OL-anlegg

Både Bærum og Nittedal risikerer OL-feber etter at Oslo kommune har vurdert hvor eventuelle vintersportsanlegg kan ligge.

Varingskollen og Telenor Arena

Både Varingskollen i Nittedal og Telenor Arena i Bærum er aktuelle sportsanlegg til eventuelt OL i 2022.

Foto: NRK

I mulighetsstudien som ble lagt frem torsdag, har Norges idrettsforbund kommet med mulige løsninger til hvor eventuelle OL-anlegg kan ligge. Forslagene er spredt fra Drammen, Oslo, Lørenskog til Hamar, Lillehammer, Øyer og Ringebu.

I tillegg har Oslo kommune også hentet inn informasjon fra kommunene Bærum, Asker og Nittedal.

Hvor skal skøytehallene ligge?

Det har vært stor uenighet om Oslo skal bygge nye ishaller eller om skøytekonkurransene skal flyttes til nærliggende kommuner.

Norvald Mo

Norvald Mo.

Foto: Oslo Idrettskrets

Lederen i Oslo idrettskrets har tidligere etterlyst større innsats hos oslopolitikerne etter at andre kommuner på Østlandet har gått ut og sagt at de gjerne bygger ishaller til et eventuelt OL.

– Vi mener et OL kan bety et anleggsløft for Oslo. Det er stor mangel på anlegg her, og det kan et OL gjøre noe med, sier leder Norvald Mo i Oslo idrettskrets.

For eksempel har ikke Oslo en stor nok arena til internasjonale konkurranser i kunstløp og kortbaneløp. Den internasjonale olympiske komié, IOC, krever at en slik hall har publikumskapasitet på 12 000 plasser.

I tillegg krever de en treningshall i umiddelbar nærhet til arenaen, aller helst med en gang eller passasje mellom hallene.

Grener på programmet i vinter-OL

Grener på  programmet i vinter-OL:

 

 

Alpint

Kombinert

Skøyter - hurtigløp

Freestyle

Skiskyting

Skøyter - kortbane

Snowboard

Aking

Kunstløp

Langrenn

Bob

Curling

Hopp

Skeleton

Ishockey

Drømmer om Jordal Amfi

Norges idrettsforbund ønsker å bruke Jordal Amfi til kunstløp og kortbane skøyter under OL 2022, selv om hallen ikke følger IOCs krav. Et alternativ er å rive dagens hall og bygge en større arena, men da spørs det om det vil være nok arealer igjen til å tilfredsstille IOCs krav til utendørsarealer.

I tillegg mener Oslo kommune at et slikt prosjekt vil være kontroversielt fordi det vil fjerne de grønne lungene, som det ikke er mange av i den delen av byen.

Foreslår kunstløp til Telenor Arena

Lisbeth Hammer Krog

Lisbeth Hammer Krog.

Foto: Nyhetsspiller

Skøyteforbundet har uttalt at det ikke er behov for en skøytehall med 12 000 plasser etter et OL i 2022. Hvis det bygges en så stor hall i Oslo, må den være midlertidig tilrettelagt for kunstløp. Når OL er over bør hallen gjøres om til en håndballhall eller et innendørs friidrettsanlegg.

Et nytt alternativ som Oslo kommune foreslår, er å legge arrangementene for kunstløp og kortbaneløp til Telenor Arena på Fornebu i Bærum. Her er det plass til både konkurransehall og treningshall.

– Det er noe vi absolutt blir begeistret over. Selv om det er behov for nye anlegg, opplever jeg det som god samfunnsøkonomi å se hvilke anlegg vi har i dag. Telenor Arena er jo privat eid, men formannskapet i Bærum har fått bekreftet at eierne er i dialog med Oslo kommune, sier ordfører i Bærum Lisbeth Hammer Krog.

– Kollektivtrafikken blir den største utfordringen

Ifølge Oslo kommune er eier og driftsorgasnisasjonen i Telenor Arena er positive til at arenaen benyttes som OL-anlegg. Bærumsordføreren forteller også at hun har snakket med byrådsleder Stian Berger Røsland om et OL-arrangement, og mener samarbeid er viktig.

– Hvis det blir det et OL i 2022, så vil det viktigste for være å få en kollektiv baneløsning til Fornebu. Det blir den største utfordringen, sier Krog.

Markaloven kan ødelegge for Wyller

Wyller-anelgget er ønsket som snøbrettarena av både Norges skiforbund og Snowboardforbundet. Anlegget ble oppgradert til snøbrett-VM i februar i år, men likevel kreves det nye bakker dersom brettøvelsene parallellslalåm og freestyleøvelsene kulekjøring og aerials (hopp) skal gjennomføres der.

Oslo kommune frykter at Markaloven kan bli en utfordring hvis anlegget utvides, derfor har de også foreslått anlegget i Varingskollen i Nittedal.

I mulighetsstudien står det at:

Anlegget har i dag ikke traséer der kulekjøring kan gjennomføres, men en gjennomgang av anlegget viser muligheter for innplassering av kulekjøring innenfor gjeldende regulering.

Mulighetsstudie for OL-arenaer 2022

Nittedalordfører er glad for å bli nevnt

Hilde Thorkildsen (Ap)

Hilde Thorkildsen.

Foto: Nittedal kommune

Varingskollen foreslås også som arena for skiskyting, siden det er umulig å arrangere dette i Holmenkollen i 2022. Oslo kommune beskriver området snøsikkert og med god topografi.

– Vi er veldig glad for henvendelsen. Med et OL kan vi få løftet infrastrukturen, og som skibygd vil dette gi god etterbruksverdi. Vi har drøftet dette i formannskapet og ønsker å være avventende positive, sier ordfører i Nittedal Hilde Thorkildsen (Ap).

– Hvordan ser dere på kostnadene?

– Vi er nødt til å vite mer om de økonomiske kostnadene før vi sier et endelig ja.

Lar seg ikke uroe

Selv om mulighetsstudien lanserer flere andre kommuner som vertskap for de ulike OL-grenene, tar Norvald Mo i Oslo idrettskrets det hele med ro.

– Det er helt greit med utredning av flere alternativer. Jeg registrerer at mange av de mest aktuelle anleggene som legges frem i rapporten, ligger i Oslo. Det synes vi er positivt.