Hopp til innhold

Kan bli enda færre sykepleiere ved Oslos sykehjem

Oslo mangler nesten 400 sykepleiere sammenlignet med bemanningsnivået i tilsvarende kommuner. Nå risikerer hovedstaden å måtte kutte enda flere sykepleierstillinger.

Sykepleier

Sykehjemsetaten i Oslo har allerede varslet at de må kutte femti millioner kroner neste år. Dette kan resultere i færre pleiere på jobb ved sykehjemmene i Oslo.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Kvaliteten blir dårligere og risikoen for beboerne blir høyere. Alle som bor på et sykehjem, har familie som bor der eller jobber på et sykehjem vet at bemanningen er presset til under streken, sa Johannes Heggland, assisterende generalsekretær i Kirkens bymisjon, da det ble kjent at Sykehjemsetaten må spare 50 millioner kroner på neste års budsjett.

Johannes Heggland - assisterende generalsekretær i Kirkens Bymisjon

Johannes Heggland, assisterende generalsekretær i Kirkens Bymisjon.

Foto: Øzgur Tufan / NRK

Eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen (Sv) har tidligere garantert at kuttene ikke skal gå utover bemanningen. Men dokumenter NRK har fått tilgang til viser at Sykehjemsetaten selv varsler at de må kutte tilsvarende 80 hele sykepleierstillinger.

Avviser kuttene

Ifølge eldrebyråd Thorkildsen er det ikke aktuelt å kutte så mange stillinger.

– Vi skal ikke gå på kvaliteten eller pleiefaktoren løs, sier hun.

Inga Marte Thorkildsen

Inga Marte Thorkildsen, eldrebyråd (Sv).

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Pleiefaktoren er antall ansatte i pleiestillinger i forhold til antall beboere ved sykehjemmene. For å komme opp på samme pleiefaktor som den nest dårligste kommunen Sykehjemsetaten har tall for, mangler Oslo kommune hele 370 sykepleierstillinger.

– Vi har en tett dialog med etaten om hvordan vi skal håndtere situasjonen. Det budsjettet vi overtok fra forrige byråd inneholder for lite penger i forhold til den utfordringen Sykehjemsetaten står overfor i dag, sier eldrebyråden.

Har selv ikke gitt mer penger

For å unngå at pleiefaktoren bli enda dårligere vil hun legge ned to sykehjemsavdelinger det i dag ikke er behov for, på grunn av manglende etterspørsel. Sykehjemsetaten skal i tillegg slippe å ta store IKT-investeringene over eget budsjett og byråden vil ha bemanningsbyråene ut av sykehjemmene.

Men eldrebyråden har ikke tilført mer penger til Sykehjemsetaten i byrådets budsjett.

– Det vi har sagt at vi skulle gjøre og som var viktigst for oss å få gjort, det er å få styrket bydelsøkonomien og få bemannet hjemmetjenesten så det er mulig for folk å bo hjemme lenger, sier Thorkildsen.