Hopp til innhold

Oslo-OL: Idretten må bare betale en prosent

Frykten for at Oslo-OL skal tappe breddeidretten ellers i landet for penger er ubegrunnet, ifølge Norges Idrettsforbund

Norges Idrettsforbund mener andelen spillemidler som skal brukes på OL er så liten at den ikke vil gå utover resten av landet.

- OL går ikke utover breddeidretten

Idretten skal nemlig bare betale vel en hundredel av de totale OL-kostnadene.

– Liten andel spillemidler var en forutsetning da det ekstraordinære idrettstinget i fjor sa ja til Oslo-OL i 2022, sier assisterende generalsekretær Øystein Dale.

Modellen som ble lagt til grunn etter det ekstraordinære tinget, var nettopp at andelen spillemidler skulle være lavere enn både på Lillehammer og i Tromsø sin OL-søknad.

Protestbølge mot Oslo-OL

Laila Davidsen

Høyre-ordfører Laila Davidsen i Alta frykter at et OL i hovedstaden vil gå ut over breddeidrettsanlegg ellers i landet.

Foto: Robin Mortensen

– De kommunene som skulle være arrangørene skulle forplikte seg tilsvarende til å betale en større del. Dermed skal ikke resten av landet måtte betale for et Oslo-arrangementet, sier Dale til NRK.

NRK fortalte mandag om et gryende kommuneopprør mot Oslo-OL med utgangspunkt i Alta. Politikerne i Finnmarks største by ønsker nemdlig å starte en protestbølge mot OL i Oslo.

Frykten er at et OL i hovedstaden vil tappe idretten for så mye penger at det blir umulig å ta igjen etterslepet på breddeidrettsanlegg ellers i landet.

– Dette er ikke rettferdig. Vi får enda mindre andeler av midlene. Vi har et stort behov for innendørsanlegg med det klimaet og avstandene vi har, sier Høyre-ordfører i Alta, Laila Davidsen.

Skal dekke 11 prosent

Statlige midler til idrettsanlegg er ensbetydende med spillemidler, altså penger fra overskuddet til Norsk Tipping.

Og spillemidler utgjør en forsvinnende liten del av hele OL-budsjettet, som ifølge søknaden om statsgaranti er på 33,7 milliarder kroner.

Idrettsanleggene vil koste tre og en halv milliard kroner, en tidel av totalkostnaden. Av denne tidelen skal spillemidlene dekke 11 prosent.

Dermed vil Oslo-OL legge beslag på mellom 350 og 400 spillemillioner. Det er en drøy prosent av det totale OL-budsjettet og litt over halvparten av den årlige spillemiddelpotten.

Denne potten forventes for øvrig å øke som følge av ny tippenøkkel.

– Rent matematisk så skal ikke dette ødelegge finansieringsgrunnlaget i de øvrige fylkene. Det er snakk om et halvt år med spillemidler for å betale for et OL.