Hopp til innhold

Hvem skal ta opp arven etter Fabian?

Høyre har ingen åpenbare ordførerkandidater i Oslo etter at favorittene har trukket seg. Sjekk status for Oslo-partienes nominasjoner her.

Kristin Vinje og Fabian Stang

ARVTAGEREN UTE: Fabian Stang lærer matte av Kristin Vinje på Sommerskolen i 2014. Vinje har vært favoritt til å bli Høyres ordførerkandidat, men har trukket kandidaturet.

Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Det er knyttet stor spenning til hvem som skal overta stafettpinnen etter Fabian Stang, som har vært Høyres ordførerkandidat ved de tre siste kommunevalgene og sanket nok stemmer til vinne to av dem.

Tidligere finansbyråd og stortingsrepresentant Kristin Vinje har vært soleklar favoritt. En av Høyres mest erfarne Oslo-politikere, Bård Folke Fredriksen, har vært trukket frem som den mest aktuelle utfordreren.

Vil ikke stille

Nå har begge meddelt nominasjonskomitéen at de likevel ikke vil stå på Høyre-lista ved neste års kommunevalg.

– Jeg har valgt å trekke meg fra nominasjonen fordi jeg for tiden er i en fase hvor jeg ser på andre jobbmuligheter, sier Kristin Vinje til NRK.

– For å være Oslo Høyres ordførerkandidat må man gå «all in», og for meg er det vanskelig nå, sier Vinje.

– Jeg har mer enn halve livet vært folkevalgt i Oslo bystyre. Gjennom jobben min i Høyres stortingsgruppe får jeg fortsatt utløp for mitt engasjement på andre arenaer og har kommet til at tiden som bystyrevalgt nå er over, sier Bård Folke Fredriksen.

Lae Solberg selvskreven

Dermed er ordfører-spørsmålet langt mer åpent enn for kort tid siden. Det som derimot er ganske sikkert, er at dagens gruppeleder i bystyret, Eirik Lae Solberg, blir Høyres byrådslederkandidat.

Det blir bekreftet av partiets urnominasjon blant medlemmene og prøvenominasjon i bydelspartiene.

Eirik Lae Solberg foran rådhuset

VIL BYTTE TÅRN: Eirik Lae Solberg vil flytte fra Høyres kontorer i rådhusets vestre tårn til byrådsleders kontor i østre.

Foto: Olav Juven / NRK

– Det er veldig hyggelig å få så bred støtte både fra medlemmene og bydelsforeningene i Oslo Høyre, sier Eirik Lae Solberg.

– Så skal vi ha respekt for at det er nominasjonsmøtet i desember som velger hvem som skal være kandidater for Oslo Høyre.

– Jeg er motivert for å stille opp, sier Eirik Lae Solberg.

Ung og populær

Nesten like populær som Lae Solberg blant de menige Høyre-medlemmene, er Jenny Clemet von Tetzschner.

Datteren til Høyre-toppene Kristin Clemet og Michael Tetzschner har fått flere stemmer enn både Bård Folke Fredriksen og Kristin Vinje. Men hun har ingen ordfører i magen.

– Jeg synes det er utrolig morsomt å få så mange stemmer i urnominasjonen. Det er jeg veldig takknemlig for, sier Clemet von Tetzschner.

– Men jeg har ikke ambisjon om å være toppkandidat, rett og slett fordi jeg trives utrolig godt med jobben som politisk rådgiver for uttviklingsministeren og håper jeg kan ha den jobben en god stund til, sier hun.

Fabian Stang og Jenny Clemet von Tetzschner

FABIMAN: Jenny Clemet von Tetzschner gir Fabian Stang 60-årsgave på vegne av Oslo Unge Høyre under forrige kommunevalgkamp. Clemet von Tetzschner er svært populær blant Høyre-medlemmene, men har ikke ordfører-ambisjoner.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Nok er nok for Stang

Flere tidligere Høyre-profiler har vært nevnt som en mulig arvtager etter Fabian Stang, men avviser dette. Det gjelder blant andre Kristin Clemet, Kristin Krohn Devold, Julie Brodtkorb og tidligere byrådsleder Erling Lae.

Stang selv har holdt døren på gløtt for et comeback, men sier nå at han ikke er kandidat.

– Nå har jeg snart sittet tyve år i bystyret og synes det er riktig å slippe til nye krefter, sier Fabian Stang til NRK.

– Vil vurdere

En mulig ordførerkandidat som blir trukket frem av flere, er Øystein Eriksen Søreide, utenriksminister Ine Eriksen Søreides ektemann. Han har hatt flere ledende stillinger i partiet, deriblant helse- og sosialbyråd i Oslo. Og han utelukker ikke muligheten.

– Jeg har en veldig meningsfull jobb som bydelsdirektør i bydel Grorud og har ikke søkt nominasjon denne gangen.

– Men skulle nominasjonskomiteen ta kontakt, vil jeg selvsagt vurdere henvendelsen seriøst, sier Eriksen Søreide.

Øystein Eriksen Søreide

AVVISER IKKE: Øystein Eriksen Søreide har i utgangspunktet sagt nei til nominasjon fordi han er bydelsdirektør i bydel Grorud, men holder døra på gløtt på spørsmål fra NRK.

Foto: Sarah Pierstorff / NRK

Har konkrete navn

Leder for nominasjonskomitéen, Ellen Christine Christiansen, sier at hun har gode kandidater på blokka.

– Vi har helt konkrete navn som vi kommer til å offentliggjøre når vi offentliggjør lista.

Hvem ligger best an til å bli ordførerkandidat?

– Jeg kommer ikke som leder av komitéen til å si noen ting om noen av kandidatene vi har på vårt forslag før vi offentliggjør lista, sier Christiansen.

Gjenvalg for Raymond?

Fasiten har vi 3. november, da Oslo Høyre har sitt nominasjonsmøte. Hovedopponent Arbeiderpartiet nominerer ikke sine kandidater før i mars, og prosessen er formelt ennå ikke i gang.

Alt tyder på at byrådsleder Raymond Johansen vil si ja til fire nye år. Hinderet vil eventuelt være at det oppstår en situasjon i moderpartiet som gjør at han blir nødt til å ta på seg et nestlederverv.

– På prinsipielt grunnlag vil jeg svare nominasjonskomitéen først, er alt Johansen foreløpig vil si om sitt byrådslederkandidatur.

Marianne Borgen, Raymond Johansen og Lan Marie Berg

FORTSATT TOPP-TRIO? Mye tyder på at Raymond Johansen ønsker gjenvalg som byrådsleder. Marianne Borgen vil ha fire nye år som ordfører, mens Lan Marie Berg er innstilt som MDG-topp. Her fra Østmarkssetra da dagens byrådserklæring ble presentert.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Kamzy ordførerkandidat?

NRK er også kjent med at det pågår en diskusjon i Oslo Arbeiderparti om hvorvidt de skal stille ordførerkandidat eller ikke etter at Marianne Borgen sa til Dagsavisen i sommer at hun ønsker å fortsette i jobben.

Det mest sannsynlige er at de går til valg med egen ordførerkandidat. I så fall blir varaordfører Kamzy Gunaratnam pekt på som det mest naturlige valget slik det ser ut i dag.

Også Gunaratnam vil vente med å uttale seg til hun får spørsmål fra nominasjonskomitéen.

Slik er situasjonen i de andre partiene:

Rødt

  • Nåværende gruppeleder i bystyret, Eivor Evenrud, er innstilt på topp av nominasjonskomitéen.
  • Maren Rismyhr er foreslått som nummer to, mens det er delt innstilling mellom Siavash Mobasheri og Mikkel Øgrim Haugen på 3. plass.
  • Nominasjonsmøte 22. november.

Sosialistisk Venstreparti

  • Ordfører Marianne Borgen topper den foreløpige lista som er sendt på høring i partiorganisasjonen.
  • Sunniva Holmås Eidsvoll og Ola Skaalvik Elvevold står på 2. og 3. plass.
  • Nominasjonsmøte 10. desember.

Miljøpartiet De Grønne

Senterpartiet

  • Bjørg Sandkjær ble nominert på topp i juni.
  • Har ikke vært representert i Oslo bystyre siden 1991, men har vært inne med ett mandat på meningsmålinger i inneværende periode.

Kristelig Folkeparti

  • Delt innstilling om listetoppen mellom fylkesleder Espen Andreas Hasle og Oddbjørg Minos, nyvalgt leder av KrF Kvinner.
  • Hasle og Minos støtter henholdsvis rød og blå side i striden om KrFs veivalg nasjonalt, men begge støtter et borgerlig samarbeid i bystyret.
  • KrF har én representant i bystyret i dag.

Venstre

Fremskrittspartiet

  • Bystyrerepresentant Aina Stenersen topper den forelølpige lista som er sendt på høring i partiorganisasjonen.
  • Camilla Wilhelmsen og Tommy Skjervold står på 2. og 3. plass.
  • Nominasjonsmøte 3. desember.