Hopp til innhold

Frykter hundene tar med rabies hjem

Nesten 10. 000 hunder kom inn til Norge fra utlandet på Oslo lufthavn i fjor. Enklere regelverk gjør det lettere for folk å ta med hunden, og smittsomme sykdommer, inn i Norge.

Reisende som har med seg hunder til Oslo lufthavn har økt dramatisk de siste årene.

HUNDEREKORD: Reisende som har med seg hunder til Oslo lufthavn har økt dramatisk de siste årene. Eierne av denne hunden hadde papirene i orden.

De siste fire årene har antall hunder på reisefot fra utlandet doblet seg på Norges største flyplass, viser tall fra Mattilsynet og Tollvesenet.

Økningen gjelder både norske hunder som reiser ut av Norge, og så tilbake igjen, og utenlandske hunder. De aller fleste hundene kommer fra EU-land, og veterinær Marit Forbord i Mattilsynet tror det er flere grunner til økningen.

– Vi ser at folks forhold til kjæledyr har endret seg. Hunden er et familiemedlem, og folk vil ikke reise fra den lenger. Flyselskapene har tilpasset seg, og har gjort det lett og billig å ta med hunder på reise, sier Forbord.

Reglene i EU og EØS har gjort det enklere for folk å ta med hunden sin over landegrensene. Men det har også ført til økt import av hunder for salg.

– Det er en del som kjøper hunder billig i land med lave valpepriser, og så selger dem dyrt i Norge.

– Reiser heller ut igjen

Randi Krog

Tollinspektør Randi Krog forteller at noen hundeeiere tar det tungt dersom hunden må i karantene.

Foto: Vegar Erstad / NRK

Tollinspektør Randi Krog møter mange av de to- og firbeinte som lander på Oslo lufthavn på Gardermoen. Hun sier at fleste oppfører seg bra, men at noen tar det tungt dersom hunden må i karantene.

– Noen blir hysteriske, og det kan bli mye tårer og utagerende oppførsel. Hundene tar jo ikke skade av å være noen dager i karantene, men eierne synes at det er veldig fælt, sier Krog.

– Noen velger faktisk å reise ut med hunden igjen for å slippe karantene. De kjøper billett og reiser ut av landet, alt for å slippe å være noen dager adskilt fra hunden sin.

Ikke vaksinert likevel

En del av hundene som lander på Gardermoen er eierløse hunder, og såkalte gatehunder fra land med mange flere dyresykdommer enn Norge. Hundene skal være vaksinert mot rabies og behandlet for revens lille bendelorm, men det er ikke alltid papirene og virkeligheten stemmer overens.

– I en studie utført av veterinærinstituttet så vi at mange av gatehundene fra en del øst-europeiske land ikke hadde beskyttelse mot rabies i det hele tatt, og de kom fra land der sykdommen er ganske utbredt, sier Forbord.

De var bekreftet vaksinert, men hadde ikke antistoffer mot rabies.

– En femtedel av hundene hadde så lave nivåer at man anser dem som uvaksinerte. Det kan det være flere grunner til, som at hundene var syke da de ble vaksinerte, og ikke fikk en normal reaksjon. Vi vet ikke. Men vi kan ikke utelukke juks og svindel.

marit forbord

- Folk vil ikke reise fra hundene sine lenger, sier veterinær Marit Forbord i Mattilsynet.

Foto: Henrik Brattli Vold / NRK

Forbord er særlig redd for rabies fordi det kan smitte i mange dager, selv om hunden ikke viser symptomer eller aggressiv adferd. I tillegg er vi ikke vant til å måtte forholde oss til rabies i Norge, og derfor kan det ta tid før sykdommen blir fanget opp.

Ber folk tenke seg om

I fjor hadde om lag 520 kjæledyr, hovdesakelig hunder, ikke det formelle i orden for å slippe gjennom ved Oslo Lufthavn. Mattilsynet liker ikke utviklingen.

– Vi ønsker at de som tar inn hunder i risikokategoriene tenker seg om, sier hun.

I tillegg til rabies, frykter Mattilsynet en rekke sykdommer som folk og dyr i Norge vanligvis slipper å bekymre seg for.

– Leptospirose kan gi alvorlig nyresykdom på mennesker og dyr, sier Forbord.

– Smittsom kreftsykdom som smitter mellom hunder er utbredt blant gatehunder i Romania, men det har vi ikke hatt her før. Hundene kan også ha med seg flåttarter vi ikke har i Norge, som kan ha med seg nye sykdommer.