Hopp til innhold

Høyre og Ap vil forhandle med MDG

Miljøpartiet de Grønne vil trolig avgjøre om det blir et maktskifte i hovedstad. Forhåndsstemmene viser dødt løp mellom høyre- og venstresiden, med MDG på vippen. Både Høyre og Arbeiderpartiet sier de vil forhandle. Fremskrittspartiet nekter å samarbeide med MDG.

Valgvake hos Miljøpartiet de grønne

JUBELEN STOD I TAKET: Stemingen var god på MDGs valgvakeda resultatene fra forhåndsstemmene kom inn.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

Valglogo
SHOAIB M. SULTAN

VELGER IKKE SIDE ENNÅ: Ordførerkandiat Shoaib Sultan er fortsatt åpen for å snakke med begge sider.

Foto: Hanne Roald / NRK

– La oss snakke sammen. Vi er åpne for samtaler med alle, sier ordførerkandidat i Oslo Shoaib Sultan (MDG) nå som forhåndsstemmene er klare.

MDG har sagt at de er blokkuavhengige, og sier de vil forhandle med både høyre- og venstresiden.

– Vi har gått til valg på å samarbeide med dem som vil gi oss best klimapolitikk, og presse gjennom den, sier Lan Marie Ngyuen Berg.

Hun sier partiet vil "shoppe" litt rundt og vil ikke si hvilke andre politiske saker som eventuelt er viktige for partiet.

MDG på vippen

Siden forrige kommunevalg har Miljøpartiet De Grønne fått økt oppslutning. Ved Stortingsvalget for to år siden fikk MDG en oppslutning på 5,5 prosent i Oslo. Ved forrige kommunevalg var oppslutningen 2,4 prosent, og de har hatt én representant i bystyret. Forhåndsstemmene viser en oppslutning på 8,8 prosent. Blir det valgresultatet får Miljøpartiet og fem representanter i Oslo bystyre.

Lan Marie Nguyen Berg er åpen for å snakke med Høyre, men sier MDG vil samarbeide med partiene som gir dem mest gjennomslag.

Høyre vil forhandle

Samtidig viser den foreløpige opptellingen at Høyre går tilbake 3,5 prosent, og hvis forhåndsstemmene hadde vært valgresultatet ville byrådspartiet mistet tre representanter i bystyret. Partiet har en foreløpig oppslutning på 31,1 prosent i Oslo.

Leder i Oslo Høyre Nikolai Astrup sier det er villige til å forhandle med MDG.

– Så får vi teste hvor blokkuavhengige de er, sier han til NRK.

Byrådsleder Stian Berger Røsland vil avvente det det endelige resultatet.

– Miljøpartiet etablerer seg nå som et parti man må ta med. Da må partiet også avklare hvor de står. Det er mye som fortsatt gjenstår, men uansett kommer MDG til være en større kraft i Oslo bystyre enn tidligere, da må de også være med å ta ansvar.

Han mener det ser ut som Høyre har gjort et godt valg i Oslo historisk sett. Men han vil avvente det endelige valgresultatet før han trekker konklusjoner.

– Vi må nå få avklart hviklen side som blir størst, så vil jeg tro det blir noen forhandlinger og samtaler.

Nikolai Astrup

VIL FORHANDLE: Leder i Oslo Høyre, Nikolai Astrup på partiets valgvake.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Arbeiderpartiet tror de har tatt makten tilbake

Arbeiderpartiets oppslutning er nærmest uendret siden forrige kommunevalg, men kan kapre nok et mandat. De foreløpige tallene viser oppslutning på 32,6 prosent.

– Tror dere at dere har tatt tilbake makten i Oslo nå?

– Ja. Det kan se ut som de frivillige i Oslo har lykkes med å få frem budskapet om å prioritere eldre, barnehager og oppvekst istedet for skattekutt, sier nestleder i Arbeiderpartiet Hadia Tajik.

En smilende byrådskandidat Raymond Johansen var på vei inn på Arbeiderpartiets valgvake i kveld.

– Etter valget vil det være naturlig å snakke med Miljøpartiet De Grønne, sa han.

Leder i Oslo Arbeiderparti Jan Bøhler ser nå frem til å forhandle med MDG, men sier at han vil avvente resultatene utover kvelden, og vil ikke ta seieren på forskudd.

– Vi har mye tilfelles med MDG. Arbeiderpartiet i Oslo har en sterk miljøpolitikk som passer som hånd i hanske med MDG.

FRP vil ikke forhandle med MDG

Foreløpige viser resultatene at FRP får 6,8 prosent. Men partiet er ikke klare for å forhandle med MDG for at de borgerlige skal beholde makten i Oslo. Camilla Wilhelmsen, leder i Oslo Frp, sier det er uaktuelt å samarbeide med MDG.

– De har klart identifisert seg med den venstresiden. Vi kan høre hva de sier, men de er den del av den sosialistiske blokken.

Positiv tross nedgang i Oslo

– Det ser ut som det kan bli et rødgrønt flertall i Oslo, sier Marianne Borgen, SVs ordførerkandidat i Oslo.

Men da må de ha med MDG.

– Ja, nå har de Grønne én representant i Oslo, men dersom miljøpartiet vil fortsette å arbeide for miljøet så vil jeg se det som naturlig at de velger å forsette det gode samarbeidet vi har hatt nå i fire år, hvor de Grønne stort sett har stemt med oss, sier hun.

I Oslo viser forhåndsstemmene at SV får 5 prosent oppslutning, en nedgang på 1,3 prosentpoeng. Da mister de én plass.

– Jeg er veldig spent på Oslo så klart. Jeg tørr ikke å spå noe på resultatet enda, men jeg håper kvelden ender positivt, sier Borgen.

Dødt løp mellom venstre- og høyresiden

Av 59 mandater i Oslo bystyre, viser foreløpige tall 28 mandater til den borgerlige blokken og 26 til den sosialistiske blokken. Miljøpartiet de grønne er inne med fem mandater og ser ut til å ta vippeposisjonen som spådd på forhånd.

107 585 av 511 160 stemmeberettige har forhåndsstemt i Oslo. Forhåndsstemmene viste dødt løp med 27 til hver av blokkene.

Har ikke hatt makt siden 1997

Sist venstresiden i Oslo hadde makten var fra 1992 til 1997. Først samarbeidet Arbeiderpartiet (A) og Sosialistisk venstreparti (SV), og da var Arbeiderpartiets byrådskandidat Raymond Johansen (A) miljø- og samferdselbyråd fra SV.

Sittet ved makten i 18 år

Det borgerlige byrådet i Oslo har sittet ved makten i 18 år. I løpet av de årene har Høyre både styrt alene og vekselsvis sammen med Venstre og Kristelig folkeparti og Fremskrittspartiet. Meningsmålingene gjennom valgkampen tyder på at det kan bli et politisk skifte.