Europaekspertene - Elisabeth Vase (14), Anette Nyhus (14) og Sigurd Hech (14) er de nye europaekspertene. - Foto: Hina Aslam /

Elisabeth Vase (14), Anette Nyhus (14) og Sigurd Hech (14) er de nye europaekspertene.

Foto: Hina Aslam

Her er de nye europaekspertene

For andre år på rad har Kastellet skole tatt med seg tittelen som europaeksperter hjem.

Hva er EU? Hvilke institusjoner lager lover i EU? Hvordan styres EU?
Dette kan niendeklassinger på Kastellet skole alt om.

15 skoler fra Oslo hadde meldt seg på konkurransen, men kun tre gikk videre. De to andre finalistene var Bøler skole og Årvoll skole.

Rett før tredje runde var det allerede klart om hvem som hadde gått av med seieren. Mens andre plassen var det knyttet mye spenning rundt. Etter at Bøler skole og Årvoll skole totalt hadde 14 poeng hver, måtte en fjerde runde settes i gang. Tilslutt klarte Årvoll skole å slå Bøler skole og fikk dermed andre plassen.

Vant igjen

Kastellet skole vant tittelen som europaekspertene andre år på rad. Det var Sigurd Hech (14) og Anette Nyhus (14) og Elisabeth Vase (14) som sørget for det.

– Vi har øvd i seks timer og var veldig nervøse, forteller niendeklassing Sigurd Hech.

Alle tre var veldig fornøyd med innsasten sin og tar med seg nå 25.000 kr til klasseturen.

– Vi skal til Polen for å lære mer om andreverdenskrig i slutten av skoleåret, og da kommer de pengene godt med, sier Elisabeth Vase.

Forskningsdagene

Alle 9. klassinger i Oslo kunne melde seg på konkurransen som gikk ut på spørsmål om Norge og Europa. Dette skjer i forbindelse med Forskningsdagene som er en festival som finner sted over hele landet i slutten av september hvert år.

Spørrekonkurransen Europaeksperten arrangeres av ARENA Senter for europaforskning med støttet av UD og nettportalen europaveien.no.


Siste videoer

Danserne i Nasjonalballetten er vante til raske trinn med hopp og sprett, men DENNE gangen skal alt gjøres så sakte som mulig. Balletten "Last Touch First" er nemlig i "slow motion".
Bønder på Romerike frykter jordras som i verste fall kan ta liv. Gamle avløpsrør fra 70-tallet er i ferd med å kollapse, slik at jordene blir oversvømte. Sist helg førte kraftige regnbyger til at deler av et jorde i Sørum forsvant.
Det er blitt trendy å bygge miljøvennlig. Sjøvann til oppvarming og blomstereng på taket er noen av de grønne tiltakene i nye store bygg i Oslo og Akershus.

Flere nyheter

Se flere tv-saker

Stengte gater og gravearbeid i Oslo sentrum er et stort problem for politi, brann og ambulanse når de skal rykke ut på oppdrag.
Lokale bønder i Gjerdrum og Eidsvoll står bak arbeidene i Landart 2014.
En ny måte å fange reker på, prøves nå ut i Oslofjorden. Det er MS Trygg, som selger reker på kaia Vollen i Asker, som utvikler en sorteringsrist i samarbeid med Havforskningsinstituttet. Slik det er i dag, dør tonnevis med småreker i jakten på de store.