Hopp til innhold

Har funnet et jakkeerme

Svensk politi bekrefter at det blant vrakrestene i Kebnekaise-området er funnet et jakke-erme. Den største vrakresten som er funnet, er på størrelse med et A4-ark.

  • Siste: Svensk politi bekrefter at det blant vrakrestene er funnet et jakkeerme.

– Jeg kan bekrefte at vi har funnet et ganske stort antall smårester. Den største er på størrelsen med et A4-ark. Vi har også funnet et erme fra en jakke, sier pressetalsmann Børje Øhman i politiet i Sverige til NRK.

Letemannskaper har lørdag funnet stedet der det norske Hercules-flyet styrtet, ved toppen av Sveriges høyeste fjell.

– Svært stor skredfare

Lørdag ettermiddag lette rundt 70 personer etter vrakrester og de savnede i fjellet, og det var hundepatruljer med i letearbeidet.

Det er svært dårlig vær i området.

– Leteforholdene er vanskelige. Det er dårlig sikt og svært stor skredfare. Skredfaren er 4, på en skala som går til 5, noe som utgjør et sikkerhetsproblem for våre patruljer, sier Øhman.

Politipatruljene er trukket tilbake

Klokken 17.06 melder svt.se at samtlige politipatruljer har forlatt ulykkesstedet i Kebnekaise-området.

Innsatsledelsen skal nå vurdere om søket etter eventuelle overlevende skal fortsette utover kvelden og natten. Denne beslutningen skal tas på et møte i kveld.

Har funnet ulykkesstedet

Det var torsdag at et norsk militærfly ble meldt savnet i Sverige under øvelsen «Cold Response». Flyet som tok av fra Evenes landet aldri i Kiruna som planlagt.

Vrakdeler fra flyet ble funnet av norske soldater som søkte på bakken ved Rabotbreen på omkring 1500 meters høyde.

Funnet ble gjort tre timer etter at letingen ble gjenopptatt lørdag. Vrakdelene var spredd ut over et stort område på vestsiden av Kebnekaise.

– Det sier først og fremst at det har vært store krefter i sving. Man har truffet fjellsiden med stor kraft, sier John Espen Lien, kommunikasjonssjef ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Letes det fortsatt etter overlevende?

– Man skal aldri gi opp håpet, og den svenske redningsledelsen leter for å se om de kan finne overlevende. Men det er også slik at jo lenger tid som går, blir håpet mindre og mindre, sier Lien.

Kroppen av flyet er foreløpig ikke funnet.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Overvåkningsbilder fra Orion-flyet som viser funnet på Kebnekaise

Overvåkningsbilder fra Orion-flyet som viser funnet på Kebnekaise.

Flere tusen deler

– Vi har funnet flere tusen deler fra flyet spredt over et stort område, sa forsvarsminister Espen Barth Eide på en pressekonferanse lørdag klokken 13.00.

Han sa det savnede norske Hercules-flyet har truffet vestveggen på fjellmassivet Kebnekaise med stor kraft.

– Dette er et topp moderne fly, som er laget for å fly under ekstreme forhold. Det ble betjent av et erfarent mannskap. Derfor er det et mysterium hva som har skjedd. Det vi vet, er at flyet har truffet fjellet med stor kraft, sa Eide.

Forsvarssjef Harald Sunde bekreftet at det var funnet vrakgods spredt over et svært stort område.

På spørsmål på det fortsatt er håp om å finne overlevende, svarte Sunde:

– Det tegner seg nå et meget dystert bilde. Det er opp til den svenske redningsledelsen å finne overlevende.

– Liten sjanse

Det norske Forsvaret bekreftet lørdag formiddag funnet av vrakdeler. Ifølge Forsvaret ble det første funnet gjort av svenske jegersoldater fredag kveld.

– Funnet innebærer at leteaksjonen nå endrer karakter til å bli en redningsaksjon. Mannskapet er dessverre ikke funnet. Arbeidet med å avklare hva som har skjedd med mannskapet, fortsetter med full styrke, sier Forsvaret i en pressemelding lørdag formiddag.

Luftorsvaret sier til NRK.no at hjul og motorrester er blant gjenstandene som har blitt funnet.

– Det er tusenvis av biter, og hjul og motorrester er blant dette, sier pressevakt i Luftforsvaret Dag Aamot til NRK.no.

Viseadmiral Haakon Bruun-Hansen i Forsvaret innrømmer nå at sjansen for å finne overlevende er liten.

– Vi holder fast i det håpet redningsledelsen beskriver, men alt tyder på at flyet har krasjet i fjellveggen. Vi søker etter overlevende, men på bakgrunn av det stedet flyet har krasjet, og den tiden som har gått, frykter vi nok det verste, sier Bruun-Hanse til NRK.

Kommunikasjon vanskelig

Håkan Alseslind, pressetalsmann for det svenske politiet, sier til NRK at man senere lørdag vil måtte hente ned letemannskaper fra Kebnekaise på grunn av dårlig vær.

– Jeg har snakket med innsatslederen på stedet, og han sier at vi må trekke ned letemannskapene til turiststasjonen på Kebnekaise på grunn av dårlig vær, sier Alseslind.

Disse vil bli byttet ut med nye mannskaper, det er foreløpig ikke tegn til at man vil trappe ned leteaksjonen.

Enkelte skal også ha fortsatt søket fordi det har vært problematisk for det svenske politiet få kontakt med redningsmannskapene.

– Vi har tatt ned øvrig mannskap fordi det er meldt dårligere være de nærmeste timene, sier pressetalsmann Børje Øhman i politiet i Sverige

Det vil fortsatt være fly og helikopter som søker i området, men på grunn av mye nysnø og vind, frykter politiet at det vil ta lang tid før man eventuelt finner det norske mannskapet.

Det norske forsvaret sier til NRK.no at det fortsatt vil være militære bakkestyrker i området utover kvelden.

Se webkamera fra Kebnekaise fjellstasjon her.

Bilde tatt av norske soldater på Kebnekaise

Her ligger de nedsnødde vrakrestene, spredd utover et stort område ved toppen av Kebnekaise. Bildet er tatt av en norsk operatør fra den kombinerte styrken av Forsvarets spesialkommando/Hærens jegerkommando (FSK/HJK) og Marinejegerkommandoen (MJK).

Foto: Forsvaret

– Rester etter sot

Det norske forsvaret offentliggjorde lørdag formiddag bilder av det man mener er vrakrester fra flyet, tatt av det norske Orion-flyet.

– Bildene viser området der man mener å ha identifisert vrakrester. De mørke områdene er klare kontraster til den hvite snøen, og kan tyde på at det er rester etter sot eller aske, sier pressevakt Marianne Øyahals til NRK.no.

Det norske Orion-flyet har vært i området siden rundt klokken 07.00 lørdag morgen.

Lørdag formiddag offentliggjorde Forsvaret nok et bilde av Hercules-flyet. Det viser en større mengde flydeler delvis dekket av snø på Kebnekaise.

Bildet viser også noen av de norske spesialsoldatene på vei mot toppen av fjellet. Stedet der flyet trolig traff fjellveggen, bare noen få hundre meter fra fjelltoppen, ligger utenfor bildet nede til venstre for de norske spesialsoldatene.

Admiral Haakon Bruun-Hanssen, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, sier det er forferdelig å se bildene til VG Nett.

– Det er forferdelig å se slike bilder. Det bekrefter antakelsene våre om at flyet har styrtet, sier Bruun-Hanssen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

C-130J Hercules

Det er et Hercules-fly av denne typen son har vært savnet siden torsdag.

Foto: Forsvaret

Politiet overtar

De norske soldatene fant vrakdelene ved Rabots-breen på omkring 1500 meters høyde. Vrakdelene var spredt over et større område på vestsiden av nord – og sydtoppen av Kebnekaise.

Nord – og sydtoppene av Kebnekaise er Sveriges høyeste topper. Nordtoppen rager 2097 meter over havet.

Den statlige flyreddningstjenesten i Sverige avsluttet klokken 09.00 sitt ansvar for redningsaksjonen, og overlater ansvaret til politiet i Norrbotten.

– Vi har funnet deler på to sider av en topp, fra 1500 meter og oppover. Vi har bekreftet at dette er fra flyet, sa Alseslind på en pressekonferanse klokken 09.00.

Politiet kommer fortsatt til å samarbeide med redningsmannskapene utover kvelden, og det er fortsatt fly i området. Det vil bli innført restriksjoner for andre fly i området.

Leter etter sort boks

Ulykken vil også bli etterforsket av den svenske havarikommisjonen. En gruppe på seks personer har siden i går vært i ulykkesområdet.

Havarikommisjonen vil forsøke å finne ferdskriveren fra flyet, samt intervjue eventuelle vitner om ulykken, melder SVT.

Norge skal ha tilbudt å bistå i etterforskningen.

Overvåkningsbilder fra Orion-flyet

Overvåkningsbilder fra Orion-flyet som viser funnet på Kebnekaise.

Foto: Forsvaret

Store styrker på bakken

Lørdag morgen bistod fly, helikoptre og bakkemannskap i søket etter det savnede mannskapet og flyet. Letemannskapene har base på Nikkaluokta og ved Kebnekaise fjellstasjon. Her er norsk og svensk militær, svensk politi og fjellredningsmannskaper stasjonert.

Det har også blitt kalt inn seks lavinehunder som søker i området.

Lørdag morgen var også to norske Bell-helikoptre er på tur inn i området for å hjelpe til i søket.

Lørdag formiddag blir det meldt at et titall politi, like mange fjellreddere og militærpersonell inngår blant dem som søker etter overlevende.

Norsk Sea King-helikopter over Kebnekaise

Et norsk Sea King-helikopter over Kebnekaise fredag. Også lørdag er norske Sea-King-helikoptre gjort klare i Kiruna.

Foto: SCANPIX SWEDEN / Reuters

Ekstrem snøskredfare

Letemannskapene på Kebnekaise fortsatt være forsiktige. Det er ekstrem snøskredfare i området, farenivået ble lørdag morgen oppgradert til nivå fem av fem.

Det skal ha gått fire skred i leteområdet natt til lørdag, melder SVT.

– Vi skal forsøke å ta med oss sprengstoff opp dit og utføre skredsprengninger for å øke sikkerheten for letemannskapene, sier Mikael Nordmark, som har ansvaret for det svenske forsvarets innsats i letingen.

Søket er nå konsentrert rundt Storbreen, der det fredag ble funnet gjenstander fra flyet, i tillegg til Björlingsbreen og Rabotsbreen.