Hopp til innhold

Andelen «norske familier» synker

Stadig flere norske familier flytter fra Groruddalen. I tillegg flytter nesten ingen hvite inn i bydelen lenger.

Groruddalen

I fjor var det drøyt 1000 flere nordmenn, med enten mor eller far født i Norge, som flyttet ut av Groruddalen enn antallet som flyttet inn.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

I fjor var det drøyt 1000 flere nordmenn med enten mor eller far født i Norge som flyttet ut av dalen enn antallet som flyttet inn.

Det viser tall fra Oslo kommune og Statistisk sentralbyrå.

  • Les mer om statistikken her og her.

Bare siden 1997 har over 17 000 nordmenn flyttet fra de fire bydelene Bjerke, Alna, Stovner og Grorud.

Det har bestandig vært flytting i boligmassen i Oslo, men det helt spesielle i Groruddalen er at nesten ingen hvite flytter inn til bydelen lenger.

Ivar Morken, førsteamanuensis i spesialpedagogikk

«White Flight-tendensen»

Byggene og utseende har vært den samme i flere tiår, men bydelen til tidligere Krf-byråd i Oslo og beboer på Stovner, Robert Wright er i kraftig endring.

– Vi ser flere med annen kulturbakgrunn, men ellers er jo livet på mange måter det samme.

I de fire bydelene som utgjør Groruddalen var det i fjor flere enn 1000 innbyggere med norsk bakgrunn som flyttet ut av distriktet i forhold til hvor mange som flyttet inn.

"Norsk" i denne statistiske sammenhengen er innbyggere med minst en norskfødt forelder. Mange beskriver tendensen som "White Flight", Wright kjenner mange som er en del av statistikken.

– Jeg tror det at de får et bedre skoletilbud andre steder i byen er hovedårsaken til at de flytter. Det er stort sett barnefamilier som flytter ut, de eldre blir boende og trives med det, sier han til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet

Rommen skole og kultursenter

Bedre skoletilbud andre steder i byen kan være årsaken til at mange flytter. Bildet er fra åpningen av nye Rommen skole.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Robert Wright har bodd på Stovner i 30 år, og har barn i 2 aldersgrupper. 2 voksne barn i 20-årene, og små barn som nå går på barneskolen.

– De opplever to forskjellige hverdager slik som de har vokst opp. De eldste har ikke møtt de samme utfordringene som de små opplever. Nå har det for eksempel vært skoleferie, og det er mange i deres klasse som har forsvunnet i løpet av sommeren.

Mer opptatt av det sosiale miljøet

Førsteamanuensis i spesialpedagogikk ved Universitetet i Oslo, Ivar Morken, bor på Furuset og har forsket på skolebytte internt i Groruddalen.

Hør radiosaken: Hvite flykter fra Groruddalen

Den viser at foreldre er mer opptatt av det sosiale miljøet, enn av karaktersnitt og kvaliteten på skolen. Han tror mange av de samme mekanismene slår ut for de som velger å flytte helt ut av distriktet.

– Det er ikke så enkelt som at foreldre sitter å teller opp antall minoriteter eller om alle i nabolaget feirer jul eller ikke.

Ivar Morken, forsker

Førsteamanuensis i spesialpedagogikk ved Universitetet i Oslo, Ivar Morken.

Foto: Universitetet i Oslo

– De er opptatt av konkrete faktorer som fritidsvaner. En typisk norsk middelklassefamilie følger opp ungene sine og organiserer mye av deres fritid. Det gjør ikke alle andre foreldre, sier Morken til NRK.

Likevel tror han ikke «White Flight-tendensen» har med hvor mange norske familier som flytter ut å gjøre.

– Det har bestandig vært flytting i boligmassen i Oslo, men det helt spesielle i Groruddalen er at nesten ingen hvite flytter inn dit lenger.

– Må ikke ties i hjel

Både Morken og Wright kommer til å bli boende i Groruddalen, men Wright har likevel en bønn til politikerne.

– Erkjenn at dette er utfordringer, men det er utfordringer som kan takles. Det er viktig at dette ikke må ties i hjel, avslutter Wright.

Det blir debatt om integrering og utflytting på NRK Østlandssendingen i P1 klokken 17.10 og i vår TV-sending på NRK1 klokken 18.40.