Eksteriørbilde av Sykehuset Asker og Bærum. - Foto: Foto:STIAN LYSBERG SOLUM / Scanpix
Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / Scanpix

Godtar millionbot

Vestre Viken godtar millionboten etter ventelisterotet ved Sykehuset Asker og Bærum.

Oisann, innholdet som skulle vises her støttes ikke lenger. Vi beklager!

Det opplyser selskapet i en pressemelding fredag.

Millionbot for ventelisterot

Tidligere i desember ble selskapet ilagt en bot på fem millioner kroner av Asker og Bærum politidistrikt. Årsaken er ventelisterotet ved Sykehuset Asker og Bærum.

I januar ble det kjent at pasienter ved kirurgisk avdeling ikke hadde blitt fulgt om som de skulle. Rotet med ventelistene førte til at pasienter ikke ble kalt inn til undersøkelser og kontroller, og datoer for behandlingsfrist var endret.

Betinget bot

Millionboten er gitt betinget med en prøvetid på fem år for å hindre at pasienter skal bli rammet ytterligere.

– Gjennom en prøvetid på fem år ønsker påtalemyndigheten i samarbeid med Statens Helsetilsyn å følge Vestre Viken HFs praksis på dette feltet i fremtiden, sa politiadvokat Knut Skavang ved Asker og Bærum politidistrikt til NRK Østlandssendingen da boten ble ilagt.

Dårlig informasjon

Begrunnelsen for straffen er blant annet at ledende ansatte mellom 2004 og 2010 unnlot å etablere rutiner, slik at pasientene fikk angitt frist for behandling.

Pasienter fikk heller ikke god nok informasjons om rett til behandling, klagerett og rett til fritt sykehusvalg.

– Svært alvorlig

Skavang sa samtidig at botens størrelse reflekterer alvoret i saken.

– Det er svært alvorlig at pasienter som har krav på nødvendig helsehjelp ikke får angitt de fristene som de har krav på etter loven.

Siste videoer

Bønder på Romerike frykter jordras som i verste fall kan ta liv. Gamle avløpsrør fra 70-tallet er i ferd med å kollapse, slik at jordene blir oversvømte. Sist helg førte kraftige regnbyger til at deler av et jorde i Sørum forsvant.
Det er blitt trendy å bygge miljøvennlig. Sjøvann til oppvarming og blomstereng på taket er noen av de grønne tiltakene i nye store bygg i Oslo og Akershus.
Stengte gater og gravearbeid i Oslo sentrum er et stort problem for politi, brann og ambulanse når de skal rykke ut på oppdrag.

Flere nyheter

Se flere tv-saker

Lokale bønder i Gjerdrum og Eidsvoll står bak arbeidene i Landart 2014.
En ny måte å fange reker på, prøves nå ut i Oslofjorden. Det er MS Trygg, som selger reker på kaia Vollen i Asker, som utvikler en sorteringsrist i samarbeid med Havforskningsinstituttet. Slik det er i dag, dør tonnevis med småreker i jakten på de store.
Når du går langs Sagelva i Skedsmo, kan du nå lære om gamle dager og Strømmens lokalhistorie via mobiltelefonen. Og de man skal takke for det er nesten 600 elever ved Skjetten skole.