Hopp til innhold

Han skulle bare legge ut på en vanlig kveldstur, så oppdager han en som trenger hjelp

– Jeg la merke til at lyset fra hodelykten sto stille, det beveget seg ikke mot meg. Ikke før jeg kom nærmere hørte jeg personen rope, sier Anders Halstenstad.

Mann i isen

Du ser skisporene bakerst i bildet, så gikk mannen gjennom isen.

Foto: Anders Halstenstad

Anders Halstenstad gikk på skitur en kveld i slutten av januar, da han fant en meget frossen mann i 50-årene som hadde gått gjennom isen på Abborvann i Bærum.

– Jeg gikk alene på skitur fra Fossum, hadde levert datteren min på skitrening. Jeg gikk forbi Østernvannet opp mot Abbortjern. Og så gikk jeg over Abbortjern, i løypa der. Vanligvis velger jeg ei løype ved siden av vannet.

Ser lys fra en hodelykt

Anders Halstenstad

Anders Halstenstad.

Foto: Privat

Anders Halstenstad forteller at akkurat den ruta over vannet er mer typisk å ta på en søndag formiddag, ikke om kvelden.

– Midt ute på vannet, på nord-øst-siden, ser jeg et lys fra en hodelykt. Det kommer en løype fra Sørkedalen opp der. Jeg la merke til at lyset fra hodelykten sto stille, det beveget seg ikke mot meg. Ikke før jeg kom nærmere hørte jeg personen rope.

Mannen som lå nede i hullet hadde fulgt scootersporet med skiløype over vannet. Samme dag hadde Skiforeningen markert Abbortjern som sikkert, sier Anders Halstenstad. Han er likevel forsiktig med å kritisere Skiforeningen.

– Dette var i nordenden av Abbortjern, isen er dårlig fordi det kommer innsig fra bekk og myr i området.

Mye uttrygg is i marka

Løypesjef, Hege Blichfeldt Sheriff, sier at isen ble målt og godkjent uken før og løypa ble preparert med scooter samme dag. Da var det noe overvann i traséen, men det er ikke uvanlig.

– Skiforeningen bruker ikke uttrykket «isen er trygg», vi ikke kan gi noen garanti. Når vi åpner løypene skal det være minimum ti centimeter stålis.

På noen vann i Oslo-marka har Skiforeningen åpne løyper over isen. Men de tror mange vann ikke kan benyttes til skiløyper i år.

– Problemet er ofte at folk ser på gradestokken. Hvis det kommer snø oppå isen mens den fortsatt er ganske tynn så isolerer den, og isen blir ikke tykkere selv om det er 10-15 kuldegrader i flere uker, sier Hege Blichfeldt Sheriff.

– Skiene satt fast under isen

Mannen lå med vann til skuldrene og holdt seg fast i iskanten. Han hadde ligget i vannet en stund og kom seg ikke opp selv fordi isen brøt, og skiene satt fast under isen. På akkurat dette stedet er det ikke dypt, omlag 1,5 meter.

– Jeg ålte meg bort til iskanten, tok av lue og votter, og dykket under med overkroppen for å kneppe av ham skiene. Så trakk jeg ham inn på sikker is. Deretter dykket jeg ned igjen og fikk skiene opp fra vannet. Så fikk vi på ham skiene, og han gikk av gårde.

– Gikk av gårde, ringte dere ikke ambulanse?

– Nei, han var ved full bevissthet og klar og tydelig.

De to mennene utvekslet telefonnummer og avtalte å ringes etter en time for å sjekke at de begge hadde kommet seg trygt hjem.

– Jeg ringte ham ganske raskt. Jeg tok ham før han kom seg i dusjen.

Anders Halstenstad ringte mannen han reddet dagen etter også. Alt er vel med ham. Halstenstad sier at det er viktig å ikke stole på isen. Hva har han ellers lært?

– Det var flaks at jeg kom som jeg gjorde. Flaks for ham. Men jeg er ikke skrudd sammen slik at jeg strekker tankerekken videre.