Hopp til innhold

Gallerist dømt for Sinnataggen-kopi

– Dette har vært den verste dagen i mitt liv, sier Harald Kjeldaas. I dag ble galleri-eieren fra Bærum dømt for å ha solgt en falsk kopi av Gustav Vigeland-statuen «Sinnataggen».

En kjent gallerieier fra Bærum er tiltalt for å ha solgt en kopi av Sinnataggen.

SE VIDEO: Statuen ble solgt som en såkalt juniorstøp av Sinnataggen. I videoen kan du se intervju med politiadvokaten i saken og forsvareren til den tiltalte gallerieieren fra da rettssaken startet.

NRK møter 69 år gamle Kjeldaas i sitt galleri i Bærum tirsdag. Bare timer etter at han har fått vite at han er dømt for grovt bedrageri og overtredelse av åndsverkloven.

Kjeldaas hevder at han i 2011 betalte 175.000 kroner for kopien av Gustav Vigelands mest kjente skulptur, før han solgte den videre for nesten 300.000 kroner til en norsk skipsreder.

Ifølge Kjeldaas er den aktuelle skulpturen en av flere skulpturer som Gustav Vigeland junior hadde laget fra en støp han hadde fått av sin far.

25.000 kroner i bot

Da rettssaken mot ham startet nektet han for bedrageri og brudd på åndsverkloven. Kjeldaas mener at hvis versjonen av Sinnataggen som han solgte er falsk, så har han selv blitt lurt.

I den ferske dommen fra Oslo tingrett er han nå dømt for forsettelig grovt bedrageri og overtredelse av åndsverkloven. Han er dømt til 60 dager betinget fengsel med en prøvetid på to år, og får 25.000 kroner i bot.

I tillegg er han dømt til å betale en erstatning på 283.500 kroner til fornærmede. Skulpturen blir også inndratt.

– Jeg tviler på at jeg kommer til å anke dommen. Jeg har lyst å legge dette bak meg. Dette er ikke morsomt hverken for meg eller for han som kjøpte skulpturen av meg, sier Kjeldaas.

Artikkelen fortsetter under bildet

Sinnataggen forfalsket

Den falske versjonen (venstre) er i politiets varetekt, mens originalen fortsatt holder stand i Frognerparken.

Foto: NRK/ NTB Scanpix

Aktor Selma Ylyas i saken la ned påstand om 60 dager betinget fengsel, bot på 25.000 kroner, inndragning av skulpturen og erstatning til skipsrederen.

– Retten har fulgt vår argumentasjon og avsagt dom i samsvar med vår påstand. Så vi er svært fornøyd med dommen, sier Ilyas til NRK.

Felt av eksperter

Vigeland-museet er verdens fremste eksperter på Gustav Vigelands kunst, og flere av dem var innkalt til å vitne i rettssaken mot 69-åringen.

De mente at Kjeldaas burde henvendt seg til museet da han fikk tak i skulpturen, for å forsikre seg om at den eventuelt var ekte.

Nå angrer Kjeldaas selv på at han ikke gjorde mer for å forsikre seg om at skulpturen var ekte.

– Jeg fikk forsikringer om at det var Gustav Vigeland junior som hadde støpt den opp, basert på et støp faren hans hadde gjort. Men nå er det er tydelig at jeg burde ha tatt kontakt med eksperter ved museet.

Konservator Guri Skuggen ved Vigeland-museet er blant ekspertene som i sin vitneforklaring sier at hun er helt sikker på at dette ikke er en skulptur støpt i en form av Gustav Vigeland senior.

– Retten har lagt stor vekt på de forklaringene ekspterene fra Vigeland-museet har gitt, blant annet at domfelte ikke hadde gjort noen undersøkelser som kunne dokumentere at avstøpningen var ekte, avslutter Ilyas.

Harald Kjeldaas har to uker på seg til å bestemme om han vil anke dommen.