Hopp til innhold

Frykter høyreekstremt angrep i Norge

Fire år etter 22. juli 2011, frykter organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge og Antirasistisk senter et nytt angrep fra høyreekstreme.

Stig Andersen

ISLAMHATET VOKSER: Ifølge lederen av SIAN, Stig Andersen, så vokser islamhatet hos mange og det kan i verste fall resultere i vold.

Foto: Fouad Acharki / NRK

– Mange føler at problemet vokser, og at ingen tar tak i problemene med islam. Det kan gjøre at noen tipper over og velger å gjøre noe med det. Det var det som skjedde med Anders Behring Breivik. Men de fleste av oss har en sperre mot å gjøre slike ting, sier leder av Stopp islamiseringen av Norge (SIAN), Stig Andersen.

Organisasjonen, som beskriver seg selv som en islamkritisk gruppering, har nesten 4000 medlemmer på Facebook. Og det er nettopp på sosiale medier at det florerer med trusler mot politikere og muslimer.

Rune Berglund Steen

Lederen av Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, mener at et eventuelt nytt angrep ikke vil være overraskende.

Foto: Sana El Morabit

– Vi ser at det er en økning i antall truende og voldelige ytringer rettet mot blant annet Arbeiderpartiet, muslimer og jøder, sier leder av Antirasistisk senter, Rune Berglund Steen.

– Grunn til å frykte nytt angrep

Både Andersen og Berglund mener det er grunn til å frykte et nytt angrep, slik som terroren i Regjeringskvartalet og på Utøya.

– Det er mange der ute som kommer med såpass hatske og voldelige uttalelser, at det ikke vil overraske meg at noen er villige til å gå til aksjoner. Det er mye hat mot muslimer og det er grunn for å frykte at noen vil omsette det til handling, dessverre, sier Andersen.

Martin Bernsen, informasjonsrådgiver i politiets sikkerhetstjeneste (PST)

Seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen, sier de også følger med på enkeltpersoner, men at de er vanskelige for PST å oppdage.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Men ifølge PST er trusselnivået lavt, fordi de høyreekstreme mangler lederskikkelser og struktur. Det er likevel vanskeligere for PST å oppdage høyreekstreme som opererer alene.

– Enkeltpersoner, eller ensomme ulver som vi kaller dem, er en utfordring. De er vanskelige å håndtere fordi de ikke kommuniserer med andre, og da er det vanskelig for en sikkerhetstjeneste å oppdage dem, sier Martin Bernsen.

Har flere under oppsyn

Bernsen sier PST har flere personer under oppsyn på grunn av aggressiv oppførsel på nettet.

– Selv om vi sier at trusselnivået er lavt nå, så driver vi forebyggende arbeid mot disse enkeltpersonene for å holde det slik. Vi har ikke bare fokus på ekstreme islamister, selv om det er hovedfokuset, sier Bernsen.