Hopp til innhold

Fotballbesøksforbud ankes til Høyesterett

En 23 år gammel mann, som er ilagt besøksforbud under Lillestrøms kamper, anker lagmannsrettens kjennelse til Høyesterett.

Politi og casuals

Politiet i Norge må med jevne mellomrom gripe inn overfor voldelige fotballsupportere (arkivfoto). – Det blir verre og verre, sier politiet på Romerike.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Eidsivating lagmannsrett ga onsdag i forrige uke påtalemyndigheten medhold i at en 23 år gammel mann ikke skal få lov til å oppholde seg i nærheten av Åråsen stadion på kampdager.

Utestenges fra 52 skjenkesteder

Henrik Bliksrud

– Min klient mener selv han ikke er en trussel for noen, og at han bare er et alminnelig fotballinteressert menneske, sier forsvarer Henrik Bliksrud.

Foto: Advokatfirmaet Elden/Moment Studio

23-åringen får heller ikke oppholde seg i nærheten av andre lags arena når Lillestrøm spiller bortekamp.

Dessuten får han ikke oppholde seg på samtlige severingssteder med alkoholbevilling i Skedsmo kommune på kampdager. Det gjelder til sammen 52 barer og restauranter i Lillestrøm, Strømmen, Skjetten og Skedsmokorset.

Besøksforbudet gjelder fra klokken 08.00 kampdager frem til klokken 08.00 neste dag, frem til 29. oktober i år.

Forsvarer: – Feil tolkning av loven

23-åringens advokat, Henrik Bliksrud fra Advokatfirmaet Elden, mener lagmannsretten har tolket loven om besøksforbud, paragraf 222 i straffeloven, feil.

– Vi inngir en videre anke til Høyesteretts ankeutvalg. Vi er uenig i lagmannsrettens forståelse og tolkning av den aktuelle bestemmelsen, sier Bliksrud til NRK.

Etter lagmannsrettens oppfatning er det reell fare for at 23-åringen vil begå en straffbar handling i forbindelse med Lillestrøm-kamper, heter det i kjennelsen.

Lagmannsretten mener besøksforbudet ikke er et uforholdsmessig inngrep i forhold til 23-åringens sosiale liv.

– Den anvendelsen lagmannsretten legger til grunn blir for vid i henhold til ordlyden og formålet bak bestemmelsen om besøksforbud, sier Bliksrud.

Forsvareren sier hans klient ikke er fornøyd med lagmannsrettens avgjørelse.

– Han mener selv han ikke er en trussel for noen, og at han bare er et alminnelig fotballinteressert menneske, som håper å kunne delta på fotballkamper i fremtiden, sier Bliksrud.

Politiet: – Verre og verre

– Det har blitt verre og verre de siste årene. Vi følte vi måtte gjøre noe, sier politibetjent i Romerike politidistrikt, Ørjan Jensen.

Han har i mange år fulgt det voldelige miljøet som skaper trøbbel under Lillestrøms fotballkamper, og har god oversikt over hvem disse personene er.

– Det er 4-5 personer som organiserer slåsskamper, og som på den måten klarer å mobilisere en del følgere. Ved å ta ut pådriverne blir miljøet klart svekket, sier Jensen i Romerike politidistrikt.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) har varslet at et forslag til lovendring, som skal gjøre det lettere å utestenge voldelige supportere, skal legges frem for Stortinget før sommeren.

Den lovendringen kan ta tid, og det ønsket ikke Romerike politidistrikt å vente på.

– Vi har sett den skremmende utviklingen av disse miljøene i vårt naboland Sverige, og vi ønsker å få fjernet personene denne sesongen. Vi ville gjøre noe nå, sier politibetjent Ørjan Jensen.

NFF: – Glad politiet er offensive

Påtalemyndigheten ønsket opprinnelig å ilegge besøksforbud for fire menn fra det såkalte casualsmiljøet på Lillestrøm. Men i Nedre Romerike tingrett fikk politiet ikke medhold.

Saken mot den antatte hovedmannen, 23-åringen, ble anket til lagmannsretten.

Etter at lagmannsretten ga politiet medhold i besøksforbud for 23-åringen, så ble også politiets ønsket om å ilegge besøksforbud også for de tre andre, anket til lagmannsretten.

– Vi er glad Romerike politidistrikt er offensive i denne saken, sier kommunikasjonsdirektør i Norges Fotballforbund, Svein Graff.

Han påpeker at forbundet registrerer at også Lillestrøm Sportsklubb og utelivsbransjen på Romerike har hatt en konsekvent hard linje overfor bråkmakerne.

– Det er vi glad for, samtidig som vi ser frem til at justisdepartementets varslede skjerping av loven kommer til politisk behandling, sier Graff.

LES OGSÅ: