Hopp til innhold

65-åringen lurte på om Sigrids familie hadde spørsmål de ville ha svar på

OSLO TINGRETT (NRK.no): 65-åringen spurte om han kunne få møte sin tidligere mekkekamerat, for å få han til å snakke sant.

Harald Stabell

Bistandsadvokat Harald Stabell snakker med 65-åringen etter at han hadde forklart seg tirsdag.

Foto: Svein Olsson/NRK

Utspørringen av det 65 år gamle vitnet, som tidligere var medsiktet i saken, fortsatte i Oslo tingrett tirsdag. Mot slutten av 65-åringens vitnemål tok bistandsadvokat Harald Stabell ordet, og spurte vitnet om han husket at han hadde ringt ham.

– Ja, det stemmer. Jeg ringte deg fordi jeg lurte på om foreldrene til Sigrid ville spørre meg om noe. Jeg ville også møte kameraten min for å se om jeg kunne få ham til å snakke, og si det som var sant når det gjaldt Sigrid, sier 65-åringen.

– Jeg ville treffe ham fordi jeg vet hva foreldrene ønsker. Jeg trodde at han hadde samvittighet, men ...

65-åringen forteller deretter at både politi og bistandsadvokat var skeptisk til ideen.

– Hadde skikkelig uflaks

Stabell foreholdt deretter 65-åringens hans uttalelser til NRK.no mandag. Vitnet sa etter at retten var hevet i går, at han var «100 prosent sikker på at politiet hadde tatt riktig mann». Bistandsadvokaten spør deretter hva 65-åringen mener er sant i saken.

65-åringen forklarer da at han tror Sigrid ble utsatt for en påkjørsel, og at hun var død når hun ble fraktet til campingvognen. Dette, som var den teorien 65-åringen trodde mest på av flere av han la fram, begrunnet han med det ikke var låser på campingvognen, og det han mener er et fravær av andre tegn på at 16-åringen ble holdt fanget i live.

– Gutten er ikke så gal egentlig. Jeg tror han hadde skikkelig uflaks, og så har det eskalert etter det, sier vitnet.

– Svar de kan klamre seg til

Stabel sier at det har vært viktig for Sigrids familie å få svar på hvor lenge den unge jenta var i live etter at hun ble borte.

– Det 65-åringen sier om at han tror hun var død allerede 5. august, er et svar de kan klamre seg til. De har vært veldig opptatt av dette, og selv om man fortsatt ikke vet, tyder dette sterkt på hun var død da, sier Stabell.

Det har etter gjennomgangen av de kriminaltekniske bevisene i saken ikke kommet et klart svar på når Sigrid døde, eller hvor lenge hun skal ha blitt holdt på låven.

Artikkelen fortsetter.

Thomas Randby

Forsvarer Thomas Randby sier langt på vei at de ikke helt skjønner hvorfor påtalemyndigheten og aktor Nina Prebe ikke tiltalte mekkekameraten.

Foto: Svein Olsson/NRK

– Ser ikke hva som er endret

Medforsvarer Thomas Randby brukte tirsdag tid på å ettergå forklaringen til den 65 år gamle mekkekameraten til tiltalte. For forsvarerne går langt i å antyde at han fortsatt kan ha noe med saken å gjøre.

– Vi sliter litt med å se hva som har endret seg i bevisbildet, sier forsvarer Thomas Randby.

Mannen ble opprinnelig pågrepet sammen med 38-åringen den 3. september i fjor. Begge ble først siktet for drapet, og 65-åringen ble også varetektsfengslet med bakgrunn i den siktelsen. Han satt i varetekt til 1. november, da han ble løslatt.

Fengslet tre ganger

Forsvarerne til den tiltalte sier rett ut i retten at de sliter med å se hva som endret seg i forhold til det bevisbildet som i fjor dannet grunnlaget for å varetektsfengsle 65-åringen.

– Han har vært siktet og fremstilt for fengsling tre ganger, og både påtalemyndighet og domstol har ment at det var sannsynlighetsovervekt for at han har noe med saken å gjøre, understreker forsvarer Randby når han blir bedt om å forklare hvorfor han går gjennom politiforklaringene til 65-åringen i detalj.

Siktelsen mot vitnet ble frafalt etter bevisets stilling da tiltalen mot den 38 år gamle mannen ble tatt ut i juli i år.

Kjøpte nytt SIM-kort

Mekkekameraten til tiltalte i Sigrid-saken

Den tidligere mekkekameraten til tiltalte forklarer seg fra vitneboksen i Oslo tingrett.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Forsvareren vil gjerne vite hva 65-åringen visste og gjorde i tiden rundt Sigrids forsvinning, og hvilket forhold han hadde til tiltalte. Blant annet lurte Randby på hvorfor mannen valgte å kjøpe nytt SIM-kort til mekkekameraten, dagen etter at Sigrid forsvant.

65-åringen forklarte mandag at han kjøpte SIM-kortet, etter først å ha blitt skeptisk til tiltaltes forklaring om skader på egen bil.

– Du var skeptisk til forklaringen hans. Hvorfor er det da du som drar og kjøper SIM-kort?

– Han hadde ikke noen bil, og han drev og jobbet. Så det var derfor jeg reiste og kjøpte SIM-kortet, svarer den 65 år gamle mannen fra vitneboksen.

Mannen understreket også at det ikke var uvanlig at han gjorde slikt for venner og kamerater.

– Jeg har gitt bort større ting enn et SIM-kort, som koster 50 kroner. Jeg har til og med gitt bort biler, men ikke til tiltalte, sier 65-åringen.

– Har du alibi?

Randby stilte også mange spørsmål rundt hvor 65-åringen var natta Sigrid forsvant – ei natt han har forklart at han kjørte ut aviser som bud.

–Har dere stemplingssystem på jobben?

– Det er ikke stempling. Det er en sånn brikke, men det bruker ikke jeg, sier 65-åringen.

– Stemmer det at du ikke bruker det for å ikke legge igjen spor?

– Jeg bruker ikke det nei. For det er bedre å ikke ha det, slik at det ikke blir trøbbel om man kommer fem minutter for sent, sier 65-åringen.

Mannen blir også spurt om sin kunnskap når det gjelder politiets mulighet til å spore en person basert på teledata. Blant annet har mannen snakket om dette i politiavhør.

– Har du egentlig alibi?

– Nei, etter det jeg skjønner har jeg ikke det. Det henger sammen med de teledataene, svarer 65-åringen i retten.

Spent mellom forsvarer og dommer

Medforsvarer Thomas Randby er den som står for utspørringen av den 65 år gamle tidligere mekkekameraten til tiltalte. Forsvarer John Christian Elden har tidligere stått for all utspørring i retten, men tirsdag er han ikke til stede fordi han er i Høyesterett i en annen sak.

Randby viser mye til politiforklaringene til den tidligere siktede. All opplesningen fra avhørsprotokollene fører til en spent stemning mellom forsvareren og dommeren. Både dommer Ingmar Nestor Nilsen og aktor Nina Prebe avbryter Randby flere ganger fordi han leser fra politiavhør før spørsmål stilles.

Til slutt stiller nesten dommer Nilsen et ultimatum for å holde tilbake opplesningen.

– Jeg må bare igjen minne om vilkårene i straffeprosessloven. Nå er du på siden av vilkårene. Du må først stille spørsmål til vitnet, og hvis han ikke husker kan du eventuelt lese opp fra avhør, sier dommeren.