Hopp til innhold

Flere innvandrere og mindre kriminalitet

Mens innvandrerbefolkningen i Groruddalen i Oslo har mer enn fordoblet seg de siste ti årene, har det motsatte skjedd med kriminaliteten.

Video Flere innvandrere ga færre lovbrudd

Folk i Groruddalen, som her på Stovner senter, har både fått det tryggere og blitt snillere det siste tiåret.

Det er rolig mandag formiddag på Stovner senter øst i Groruddalen. Rolig har det også blitt for politiet på den andre sida av gata. Her har antall anmeldelser stupt de siste ti årene fra rundt 18 000 i år 2000 til litt over 10 000 i fjor.

– Jeg synes Groruddalen har et ufortjent dårlig rykte. I media kan det framstå som det er helt Texas her oppe, det er det ikke. Det er i det store og hele relativt rolig, selv om det skjer ett og annet her oppe også, sier stasjonssjef ved Stovner politistasjon, Espen Aas til NRK.

– Ikke bedre før

Han har sittet i sjefsstolen de siste seks årene. På 80- og 90-tallet patruljerte han i området, da var det andre boller.

– Da var det mye uønsket aktivitet og kriminalitet i området. Man sier ofte at alt var bedre før, men det var ikke det, vet du, sier Aas.

Statistikk Stovner politistasjon 2003-2011


Artikkelen fortsetter under bildet.

Espen Aas

Stasjonssjef Espen Aas har grunn til å smile når han ser på anmeldelsesstatistikken for de siste ti årene.

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

43 prosent innvandrere

I dag er rundt 43 prosent av innbyggerne i Groruddalen i Oslo innvandrere eller norskfødte med innvandrerforeldre.

Nedgangen i antall anmeldelser har skjedd parallelt med at innvandrerbefolkningen har mer enn fordoblet seg på ti år, skriver VG. Men det er uklart hva som er årsaken til den store nedgangen i kriminalitet.

Stasjonssjefen tror arbeidet politiet gjør sammen med lokalsamfunnet spiller en viktig rolle. I samarbeid med bydelene, skolene, fritidsklubbene og borettslag jobber de målretta for å få ned kriminaliteten.

– Ingen av oss klarer å få verden mye bedre helt alene, men sammen får vi gjort mye. Vi har forskjellige vinklinger inn mot problemstillingen og utfordrer hverandre, sier Aas.

– Groruddalen er blitt snillere

I tillegg til den store nedgangen, ser de også at store deler av kriminaliteten blir begått av andre.

– Vi ser en stor endring. Tidligere var det mange som var bosatt i området som begikk spesielt vinningskriminalitet. Nå ser vi at gjennomreisende vinningskriminelle fra Øst-Europa begår mye av det, sier Aas.

– Folk i Groruddalen er veldig ålreite. De aller fleste er snille, lovlydige borgere. Det er store ungdomskull og statistisk sett begår de mindre kriminalitet enn tidligere. Du kan godt si at folk i Groruddalen er blitt snillere, sier Aas.

Amane Bahri, Karin Johannessen og Bjørn Blondin

Amane Bahri, Karin Johannessen og Bjørn Blondin har stort sett bare gode ord å komme med om det å bo i Groruddalen.

Foto: Knut Erik Solhaug / NRK

– Aldri sett noe kriminelt

Folk vi har snakket med på Stovner føler seg stort sett trygge i Groruddalen.

– Det er veldig fint her. Det er stille og rolig og fin utsikt. Jeg har bodd her siden 2008 og har ikke sett noe kriminalitet, sier Amane Bahri.

– Det er ikke så ille som man skriver. Vi har mange nasjonaliteter her, men vi har ikke opplevd noen problemer, sier Bjørn Blondin.

Karin Johannessen har bodd her i 40 år, og har lite å utsette på området.

– Jeg er veldig fornøyd med å bo her, selv om verden forandrer seg, sier hun.

– Trygt

Og i følge politiet skal man ikke føle seg utrygge.

– Hvor trygt er det å bo i Groruddalen?

– Det er trygt, sier Aas.

– Punktum?

– Ja.

Romsås

Blokker på Romsås.

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK