Hopp til innhold

Minner om fiskeforbud i Akerselva i Oslo

Selv om det er både krepse- og fiskeforbud i Akerselva i Oslo, er det mange som forsyner seg av elvas delikatesser.

Akerselva

ULOVLIG FISKE: Oslomarkas fiskeadministrasjon har satt ut 300 000 laks- og ørretyngel ulike steder i Akerselva. I tillegg til 170 kilo kreps. Men frem til 2016 er det ikke lov å fiske i elva.

Foto: Magnus Brattset Drabløs / NRK

Klorutslippet fra Oset vannbehandlingsanlegg ved Maridalsvannet i 2011, tok livet av det meste i elva og Norsk institutt for vannforskning omtalte det som noe av det verste i elvas historie.

Som følge av dette ble fisket i Akerselva stengt av Miljødirektoratet i 2011. Oslo kommune har i samråd med Oslomarkas fiskeadministrasjon (OFA) nedlagt krepseforbud.

Fiske- og krepsebestanden må med andre ord reetableres. Oslomarkas fiskeadministrasjon har derfor satt ut 300 000 laks- og ørretyngel ulike steder i Akerselva. I tillegg til 170 kilo kreps.

Det har begynt å gi resultater. Gradvis kommer livet tilbake i elva, både innsekter og fisk.

– Det er veldig hyggelig å få meldinger fra folk langs elva som rapporterer om at de ser fisk og at elva begynner å leve igjen eter klorutslippet, sier Bjørn Torp, daglig leder i OFA.

Ulovlige fiske

Men ikke alle meldingene fiskeadministrasjonen får inn er like hyggelige.

– Vi får stadig tilbakemelding om folk som fisker i elva og som tror dette er lov. Noen av fiskerne er tilreisende som forsøker å sikre seg en middag og som naturlig nok ikke kjenner forbudet, mens andre er lokale folk som burde vite bedre, sier Torp.

Artikkelen fortsetter under bildet

Fiskedød i Akerselva

STORT KLORUTSLIPP: Utslippet fra Oset vannbehandlingsanlegg ved Maridalsvannet i 2011, tok livet av det meste i Akerselva.

Foto: Sissel Kvalvik / NRK

Torp presiserer viktigheten av å gi både fisk og kreps en sjanse til å etablere seg i denne viktige fasen av gjenoppbyggingen av elva. Fisken må få gyte minst en gang før det startes opp fiske.

Krepsen trenger lengre tid da den først blir kjønnsmoden rundt 7 år gammel.I første omgang gjelder fiske- og krepseforbudet frem til utgangen av 2016.

– Det hadde jo vært fint om vi sammen kunne forsøke å ta et ansvar for at livet i Akerselva kommer tilbake, sier Torp.

– Men gjør det noe at noen få fisker?

– Hvis én begynner å fiske, så kommer flere. Derfor må vi ha et totalforbud i noen år til for å skape en stamme.