Hopp til innhold

Fant sjakkbrikke fra 1200-tallet i Gamlebyen

– Vi kjente sug i magen da vi oppdaget trefiguren, sier utgravningslederen ved Follobaneprosjektet. Arkeologene fikk en drøm oppfylt da sjakkbrikken fra 1200-tallet dukket opp langt nede i et lag med dyremøkk.

Sjakkbrikke, trolig fra 1200-tallet, funnet under utgravinger i forbindelse med Follobanen.

Det var ved slutten av forrige arbeidsuke i Gamlebyen i Oslo at arkeologene på Follobaneprosjektet til sin store glede fant en flott trefigur som åpenbart skulle forestille en narr.

Prosjektleder Egil Lindhart Bauer er ganske sikker på at figuren må ha vært en sjakkbrikke og er overrasket over hvor godt bevart figuren er.

– Den ser jo ut som den er brukt til å spille med så sent som i forrige uke, og det gir jo et sug i magen å finne noe sånt, sier lederen for utgravingsprosjektet.

Han tror at trenarren har holdt seg såpass godt i flere århundrer fordi den har ligget i et fuktig og luftfattig lag av dyremøkk. Jordsmonnet tyder på at området har vært brukt til dyreinnhegning.

Mener det er en "løper"

Funn i Follobaneprosjektet

SER NY UT: Trenarren har ligget godt oppbevart i et jordlag i mange hundre år.

Foto: Nadir Alam / NRK

– Hvordan vet dere at det er en sjakkbrikke dere har funnet?

– Utformingen minner svært mye om de moderne brikkene vi bruker i sjakkspill, og vi tror dette er den brikken vi kaller for løper på norsk.

På fransk bruker man ordet "fou" om denne løperen, og det er det samme som narr. Dermed er vi ganske sikre på at denne narren er en sjakkbrikke, sier Lindhart Bauer.

– Hvordan kan dere si at den er fra 1200-tallet?

– Vi vet at sjakkspillet kom til Europa med muslimene gjennom Spania rundt år 900. Deretter spredde det seg nordover, og det er funnet sjakkbrikker på Island som er tidfestet til midten av 1200-tallet.

Kartlegger middelalderbyen

Prosjektlederen fra Follobaneprosjektet sier at funnet bidrar med verdifull informasjon om hvordan Oslo var under middelalderen.

– Det forteller oss at vi trolig har hatt handelsforbindelser med blant annet Frankrike. Dessuten var treskjærerne dyktige kunsthåndverkere og visste hva de holdt på med, sier Lindhart Bauer.

Narren blir nå overlevert til konserveringsavdelingen ved Kulturhistorisk Museum, der den skal renses for restene av jord, for siden å gjøres klar for utstilling.

Les også: