Hopp til innhold

Håper på ny stadion i 2017

Seks år etter at bystyret vedtok at Vålerenga skulle få stadiontomt for én krone, foreligger planen som gjør drømmen om egen storstue på Valle mulig.

Vålerenga kultur- og idrettspark

VIL HA NY STADION: Styreleder i Vålerenga, Åge Petter Christiansen, håper å kunne få ny stadion til sesongen 2017.

Foto: HENT Entreprenør

Åge Petter Christiansen

Åge Petter Christiansen

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Torsdag legger byrådet fram reguleringsplanen for politisk behandling. Etter en nærmest endeløs rekke med innledende runder, kan styreleder Åge Petter Christiansen konstatere at Vålerengas stadionprosjekt nærmer seg finalen.

– Vi er i kvartfinalen nå, med behandling i bystyret. Vi kommer til å vinne den finalen, fordi vi spiller med noen som spiller på lag med oss, sier Christiansen til NRK.

– Så kommer semifinalen med finansiering, og så kommer finalen når vi åpner stadion.

Det kan ifølge Vålerenga skje til sesongen 2017, hvis spaden stikkes i jorda våren 2015.

– Man må følge opp enten man var for eller ikke

Bård Folke Fredriksen

Bård Folke Fredriksen

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

En viktig milepæl blir nådd når byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen (H) legger fram reguleringsplanen for Valle. Det er planen som muliggjør et fotballstadion, og de boligene og kontorene klubben trenger for å finansiere den nye hjemmebanen sin.

– Den reguleringsplanen byrådet nå foreslår er i tråd med bystyrets bestilling, og gir mulighet for å bygge et fotballstadion, utvikle næringsarealer og en eventuell skøytestadion i forbindelse med olympiske leker, sier Folke Fredriksen.

Du forholder deg lojalt til bystyrevedtaket i 2008 om salg av stadiontomt til én krone?

– Sånn er det å være byråd. Man må følge opp bystyrevedtak enten man var for dem eller ikke. Men byrådet sier også at vi synes det er problematisk å utvikle områder i byen der kommunale tomter er innsatsfaktor i private prosjekter, sier Folke Fredriksen.

– Men vi følger det opp, i tråd med bystyrevedtaket.

– Viktig at Oslo får arenaen

I tillegg til fotballstadion og skøytehall, åpner reguleringsplanen for 60.000 kvadratmeter med kontorer, rundt 400 leiligheter, videregående skole og barnehage. Forslaget blir tatt godt imot av Arbeiderpartiet, og talsmann i byutviklingssaker Anders Røberg-Larsen tror planen får bredt flertall i bystyret.

– Det har tatt veldig lang tid å få på plass dette stadionet, men nå ser vi lys i enden av tunnelen. Nå er det et forslag her som kan gi et stadion, og da er vi veldig positive til det, sier Røberg-Larsen.

– Det er veldig viktig at dette Oslo-laget skal få en fin arena, og en arena for hele byen. Det kan vi nå oppnå og det er vi glade for.

Tror de får finansiering

Med en plan i boks kan Vålerenga og styreleder Åge Petter Christiansen gå ut i markedet og skaffe de mellom 375 og 400 millioner kroner de må låne for å komme helt i mål med det som har fått navnet Vålerenga kultur- og idrettspark.

– Vi kan slå fast at det går den riktige veien, og når bystyret har behandlet saken i mai/juni, er dette også på plass, og det er vi glade for, sier Christiansen.

Hva er det da som mangler?

– Da mangler det at vi får noen som vil gi oss det lånet vi trenger for å bygge hele prosjektet. Når vi har regulering på plass, kan vi gå til banken og investorer og høre hvem som vil være med. Vi er ved godt mot når det gjelder det.

Vålerenga kultur- og idrettspark

Slik ser man for seg at Vålerenga kultur- og idrettspark vil se ut.

Foto: HENT Entreprenør