Hopp til innhold

Enighet om Oslo-budsjettet

Eldreomsorgen og Oslo-idretten er vinnerne etter at byrådspartiene og Fremskrittspartiet er enige om neste års Oslo-budsjett.

Carl I. Hagen og Stian Berger Røsland

Carl I. Hagen (Frp) og byrådsleder Stian Berger Røsland (H) er enige om neste års Oslo-budsjett.

Foto: Olav Juven / NRK

Budsjettfloken i Oslo bystyre løste seg kl. 15.30 torsdag ettermiddag, få timer før de 59 bystyrerepresentantene skulle gå til votering.

Da la byrådspartiene Høyre, Venstre og KrF fram et forslag til påplussinger i forståelse med Fremskrittspartiet.

Budsjettet har flertall

Det betyr at byrådets budsjettforslag, inkludert økningene som ble lagt fram over bordet i bystyremøtet, har flertall.

Påplussingene kommer innenfor Fremskrittspartiets kjerneområder i Oslo og kan kort oppsummeres slik:

  • Mer til eldreomsorgen, både sykehjem og hjemmetjeneste.
  • Mer til idrettsanlegg (Manglerud Bad, Voldsløkka landhockey/kunstis, Åsland skytehall, kunstgressbaner).
  • Støtten til frivillige organisasjoner innen rus- og sosialfeltet opprettholdes.

Grunnen til at Fremskrittspartiet ikke ønsker å fremstille enigheten som en budsjettavtale, er at partiet har måttet gi seg på flere områder der de fortsatt kommer til å stemme mot.

Tar imot 520 flyktninger

Det dreier seg om bosetting av flyktninger, der Høyre, Venstre og KrF ikke har veket en tomme i forhold til de 520 de ønsket å ta imot i det opprinnelige budsjettforslaget.

Og Fremskrittspartiet må erkjenne at de står alene i bystyret om å ville kutte i investeringene til nytt Munch-museum og Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika. Oslo Nye Teater får også leve videre, selv om støtten til teatret blir kuttet med to millioner kroner.

Carl I. Hagen avviser at han kun har drevet et politisk spill ved å holde byrådspartiene på pinebenken til det siste.

– Jeg hadde et ørlite håp om at noen skulle komme oss i møte på områder som er viktige for oss, men måtte til slutt innse at vi står alene om flyktningene, om mostanden mot gigantomaniet i Bjørvika og om å ville avvikle Oslo Nye, blant annet.

– Nå får vi styrket eldreomsorgen, breddeidretten og rusomsorgen. Dette var det beste vi kunne få til, sier Hagen.

Ikke interessert i byrådskrise

Han sier at alternativet hadde vært å sende Oslo ut i byrådskrise, med den mulige konsekvens at Stian Berger Røsland hadde måtte gå av som byrådsleder.

– Det er jeg ikke interessert i. Det hadde bare gavnet Arbeiderpartiet, sier Carl I. Hagen.

– Vi har strukket oss langt, men ikke for langt. Det er viktig for oss å styre byen på en økonomisk solid måte, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H).

– Det budsjettet som blir vedtatt i kveld, bygger videre på enigheten mellom de borgerlige partiene gjennom mange år. Vi satser på kunnskap og utdanning, på en grønn by og kollektivtrafikk, vi har en tydelig profil på omsorg og integrering, og en betydelig satsing på idrett, sier Røsland.

– Barna betaler prisen

Arbeiderpartiet og SV er glad for at forståelsen mellom de borgerlige partiene gir noe mer penger til bydelene, men er kritiske til at det kun er eldreomsorgen som tilgodeses.

– Det er barna som betaler prisen for denne avtalen, sier SVs gruppeleder Marianne Borgen.

– Det blir ikke mer penger til vikarer i barnehagene våre, det blir ikke lavere priser i aktivitetsskolen, og det blir ingen styrking av helsestasjonene, sier Borgen.

Arbeiderpartiets Rina Mariann Hansen

- Det er like kaotisk på borgerlig side i rådhuset som på Stortinget, sier Rina Mariann Hansen (Ap).

Foto: Fredrik Buer / NRK

Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne Rina Mariann Hansen sier at de borgerlige fortsatt har mindre penger til bydelene enn Ap har i sitt alternative Oslo-budsjett.

– Det er vi skuffet over, siden det betyr mindre til skolehelsetjenesten, hjemmetjenesten og barnehager.

Ingen nye kommunale barnehager

– Vi er spesielt skuffet over at Frp og Høyre har fått med Venstre og KrF på at det ikke skal etableres en eneste ny kommunal barnehageplass. Det betyr at vi fortsatt kun skal satse på private, som betyr at kommunen ikke får etablert nok barnehageplasser for alle de som trenger det i Oslo, sier hun.

– Det at byrådet og Frp ikke klarer å bli enige før vi er halvveis gjennom møtet, viser at det er et like kaotisk parlamentarisk grunnlag her i Oslo som det er mellom regjeringa og de borgerlige på Stortinget, konstaterer Rina Mariann Hansen.