Eidsvollsbygningen - Foto: Nyhetsspiller / Scanpix
Foto: Nyhetsspiller / Scanpix

Eidsvoll kommune

Det er fortsatt eidsvollmennene som rår i grunnlovsbygda, men Høyre satser på å få kommunens første kvinneløige ordfører.

Eidsvoll er en stor skog- og landbrukskommune, med stolte demokratiske tradisjoner som sete for riksforamlingen i 1814.

Eidsvoll, som grenser til Hedmark, merker økt innflytting av innbyggere og næringsliv etter gardermoutbyggingen i sør.

Hør reportasje om Sjelen til Eidsvoll kommune

Offisiell hjemmeside for Eidsvoll kommune

Politisk situasjon

Arbeiderpartiet har dominert lokalpolitikken. Etter valget i 1999 ble ordførerkontoret midlertidig overtatt av Senterpartiets Terje Teslo, som ledet en bred borgelig allianse.

Men Arbeiderpartiet slo tilbake ved siste valg og sikret seg ordførervervet, mens SVs Torstein Owe ble varaordfører.

Arild Sandahl (Ap) gir seg som ordfører etter en periode. Partiets nye toppkandidat er Bjørn Erik Hjort, som ble valgt etter nominasjonsstrid.

En annen kandidat var foreslått til topplassen, og flere trakk seg fra lista da Hjort overraskende ble valgt etter benkeforslag på nominasjonsmøtet.

Tone Trøen er Høyres ordførerkandidat, og satser på å bli kommunes første kvinnelige ordfører.

Fremskrittspartiet er største parti på borgelig side og Finn Terje Tønnessen vil kjempe om ordførermakt.

Eidsvoll demokratiske bygdeliste ble etablert dengang det var strid om plassering av rådhuset. De har siden blitt et fast innslag i kommunestyret og har tidvis vært kommunens fjerde største parti.

Det var et borgelig parti, men de byttet side etter valget for fire år siden, og inngikk formalisert samarbeid med SV og Ap. Senterpartiet har derimot ikke deltatt i samarbeidet.

Aktuelle saker

Eidsvoll er en minsteinntekstkommune og utfordningen er å skaffe sykehjem-, skole- og barnehageplasser til alle.

Innføring av eiendomskatt er det derimot lite stemning for.

Store saker de neste årene er utbyggingen av E6 langs Mjøsa, og spørsmålet om en eventuell ny rullebane på Gardermoen som kan ramme mange eidsvollinger med flystøy.

Høyre ivrer for å gjennomgå kommunens organisering, og gjerne innføre konkurranseutsetting av enkelte tjenester.

Tidligere valgresultater på Eidsvoll

 

Siste videoer

Danserne i Nasjonalballetten er vante til raske trinn med hopp og sprett, men DENNE gangen skal alt gjøres så sakte som mulig. Balletten "Last Touch First" er nemlig i "slow motion".
Bønder på Romerike frykter jordras som i verste fall kan ta liv. Gamle avløpsrør fra 70-tallet er i ferd med å kollapse, slik at jordene blir oversvømte. Sist helg førte kraftige regnbyger til at deler av et jorde i Sørum forsvant.
Det er blitt trendy å bygge miljøvennlig. Sjøvann til oppvarming og blomstereng på taket er noen av de grønne tiltakene i nye store bygg i Oslo og Akershus.

Flere nyheter

Se flere tv-saker

Stengte gater og gravearbeid i Oslo sentrum er et stort problem for politi, brann og ambulanse når de skal rykke ut på oppdrag.
Lokale bønder i Gjerdrum og Eidsvoll står bak arbeidene i Landart 2014.
En ny måte å fange reker på, prøves nå ut i Oslofjorden. Det er MS Trygg, som selger reker på kaia Vollen i Asker, som utvikler en sorteringsrist i samarbeid med Havforskningsinstituttet. Slik det er i dag, dør tonnevis med småreker i jakten på de store.