Hopp til innhold

Egen landsby for demente innen 2018

Etter en modell fra Nederland skal Bærum kommune bygge en landsby for nærmere 100 demente på Dønski.

Oversiktsbilde fra demenslandsbyen i Nederland

DEMENSLANDSBY: Slik ser det ut i det lille samfunnet i Nederland som er tilrettelagt for demente. Her har de egen butikk, kafé og restaurant.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

Planen var egentlig å bygge en liten landsby for demente i Lommedalen, men nå vil Bærum kommune heller satse på et større prosjekt på Dønski.

– Planene for et nytt sykehjem i Bærum ble utsatt, men nå er de tatt opp igjen, og derfor velger vi også å starte opp nye og større planer for demenslandsbyen, sier Siw Wikan, leder av sektorutvalg Bistand og omsorg (H).

Bærum kommune har hentet ideen om en landsby for demente fra Nederland.

Klokkertro på ideen

I nærheten av Amsterdam ligger det lille samfunnet De Hogeweyk. Her bor rundt 150 demente fordelt på 23 bokollektiv. Her har de både en kafé, en restaurant, butikk og underholdningstilbud.

Men i Bærum, som andre steder i landet, sitter demente sykehjemsbeboere passive i slitte, gamle bygg. I 2013 var Wikan med flere fra kommunen på besøk i Nederland for å se hvordan demenslandsbyen fungerte.

Allerede på flyet hjem bestemte de seg for å satse på ideen.

– Jeg ble veldig nysgjerrig på konseptet. Det som slo oss var verdigheten og roen de ansatte viste beboerne. Når vi går på sykehjem i dag er det ofte mye aggresjon og ting kan virke litt stusselig, selv om det gjøres en god jobb, sier Wikan.

Deles inn etter tidligere livsstil

Nederland brukte 20 år for å komme frem til landsbyen de har i dag. De deler beboerne inn i kollektiv etter interesser og tidligere livsstiler.

– De er delt inn i grupper etter ni livsstiler, og hver gruppe består av sju personer. Livsstilen bestemmer alt fra inventar til aktiviteter og hver boenhet har en hageflekk som symboliserer de forskjellig livsstilene.

Nå jobber Bærum kommune med å endre det arkitektoniske til de allerede planlagte serviceboligene på Dønski.

– Vi må gjøre om serviceboligene slik at de passer konseptet, for dette er noe helt annet, men det er helt realistisk å landsbyen på plass til 2018, sier kommunalsjef for pleie og omsorg i Bærum, Bovild Tjønn.

Hun sier de bare har fått gode tilbakemeldinger på planene.

– Både helsesektoren og beboere i Bærum har gitt positive tilbakemeldinger til konseptet og mener det vil gi mer frihet og et verdig tilbud. Med denne landsbyen kan vi håndtere flere problemer knyttet til demens, sier Tjønn.

Marijke de Bruijn deler kjøkken og stue i et av de 23 bokollektiv i det lille samfunnet Hogweg. Hele den lille landsbyen er tilrettelagt for eldre med demens. Her har fått et hjem

SE VIDEO: NRK besøkte demenslandsbyen i Nederland tidligere i år. Se hvordan beboerne har det der.