Det eldste fotografiet av Oslo. - Fotografiet av Oslo er tatt mellom 1840 og 45. Det kan man se blant annet fordi Slottet her har skrått tak, som ble bygd om til flatt i 1846. - Foto: Petter Otto Testman / Nasjonalbiblioteket

Fotografiet av Oslo er tatt mellom 1840 og 45. Det kan man se blant annet fordi Slottet her har skrått tak, som ble bygd om til flatt i 1846.

Foto: Petter Otto Testman / Nasjonalbiblioteket

Det eldste fotografiet av Oslo

Fotografiet som var ukjent for norske historikere for inntil tre år siden, er hentet til Norge for et sekssifret beløp.

Wlodek Witek, fotokonservator på Nasjonalbiblioteket. - Wlodek Witek, fotokonservator på Nasjonalbiblioteket. - Foto: Thomas Martinsen / NRK

Wlodek Witek, fotokonservator på Nasjonalbiblioteket.

Foto: Thomas Martinsen / NRK

Nasjonalbiblioteket mener dette er det eldste fotografiet av Oslo. Det kan man se blant annet fordi Slottet har skrått tak. Det ble bygget om til flatt tak i 1846.

– Dette er det største fotografiske klenodiet vi har i vår samling, og kanskje også i nasjonal sammenheng. Fotografiet viser Kristiania som et bymotiv, sier Wlodek Witek, fotokonservator ved Nasjonalbiblioteket.

Ble funnet i Danmark

Bildet var helt ukjent for Norsk fotohistorisk forskning inntil for tre år siden, da det dukket opp i Danmark. Bildet ble kjøpt fra en privatperson i Danmark for et par år siden.

Etter at Nasjonalbiblioteket kjøpte bildet, har de undersøkt hvem fotografen var.

– På passepartoutet på forsiden av bildet ser man navnet TESTMAN fecit. Dette navnet var ukjent for oss og i fotohistorien, men vi har greid å skaffe noe informasjon om ham, sier Witek.

Ifølge Nasjonalbiblioteket ble fotografen født i Øvre Eiker i 1806. Han hadde norske foreldre og døde i København i Danmark i 1890. Han var også venn av den danske forfatteren og poeten H. C. Andersen, som blant annet dediserte et dikt til Testman.

Sjeldent bilde

Hvor mye museet måtte betale for bildet er en hemmelighet, men det er klart at fotografiet ikke var billig. En grunn til at prisen drives opp, er at det ikke er et portrett.

– Det jeg kan si er at prisen var sekssifret. Med dette bildet er vi i fotografiets aller tidligste fase, og alle fotografier som viser gjenkjennelige bygninger og bylandskap fra den tiden har mange samlere. Det driver prisen opp, avslutter Witek.

Nasjonalbiblioteket mener dette er det eldste fotografiet av Oslo. Det kan man se blant annet fordi Slottet her har skrått tak, som ble bygd om til flatt i 1846.

Her viser fotokonservatoren frem bildet.

Siste videoer

Design er ikke bare unike møbler og stilige boliger. I utstillingen Lev vel på Norsk Design- og Arkitektursenter kan du se hvordan lure designløsninger også kan gjøre hverdagen din grønnere.
De løfter mye, tungt, og de er mange. Enorm vekst av kvinner i styrkeløft-idretten.
Morten Harket har konsert på sentrum scene. Enkelte fans har reist LANGT, etter å ha venta i TRETTI år på å oppleve idolet sitt live. Og medan DEI sto i kø i dag, hadde NRK ein ekstra liten vente-bonus.

Flere nyheter

Se flere tv-saker

Strekningen på rv. 4 mellom Sinsenkrysset og Bjerke en verneverdig firefelts vei. Det skaper problemer for ny trikketrasé til Tonsenhagen.
Christopher Nielsen stiller for første gang ut på Henie-Onstad Kunstsenter på Høvikodden.
Folketeateret setter opp de tre musketerer.