Det eldste fotografiet av Oslo. - Fotografiet av Oslo er tatt mellom 1840 og 45. Det kan man se blant annet fordi Slottet her har skrått tak, som ble bygd om til flatt i 1846. - Foto: Petter Otto Testman / Nasjonalbiblioteket

Fotografiet av Oslo er tatt mellom 1840 og 45. Det kan man se blant annet fordi Slottet her har skrått tak, som ble bygd om til flatt i 1846.

Foto: Petter Otto Testman / Nasjonalbiblioteket

Det eldste fotografiet av Oslo

Fotografiet som var ukjent for norske historikere for inntil tre år siden, er hentet til Norge for et sekssifret beløp.

Wlodek Witek, fotokonservator på Nasjonalbiblioteket. - Wlodek Witek, fotokonservator på Nasjonalbiblioteket. - Foto: Thomas Martinsen / NRK

Wlodek Witek, fotokonservator på Nasjonalbiblioteket.

Foto: Thomas Martinsen / NRK

Nasjonalbiblioteket mener dette er det eldste fotografiet av Oslo. Det kan man se blant annet fordi Slottet har skrått tak. Det ble bygget om til flatt tak i 1846.

– Dette er det største fotografiske klenodiet vi har i vår samling, og kanskje også i nasjonal sammenheng. Fotografiet viser Kristiania som et bymotiv, sier Wlodek Witek, fotokonservator ved Nasjonalbiblioteket.

Ble funnet i Danmark

Bildet var helt ukjent for Norsk fotohistorisk forskning inntil for tre år siden, da det dukket opp i Danmark. Bildet ble kjøpt fra en privatperson i Danmark for et par år siden.

Etter at Nasjonalbiblioteket kjøpte bildet, har de undersøkt hvem fotografen var.

– På passepartoutet på forsiden av bildet ser man navnet TESTMAN fecit. Dette navnet var ukjent for oss og i fotohistorien, men vi har greid å skaffe noe informasjon om ham, sier Witek.

Ifølge Nasjonalbiblioteket ble fotografen født i Øvre Eiker i 1806. Han hadde norske foreldre og døde i København i Danmark i 1890. Han var også venn av den danske forfatteren og poeten H. C. Andersen, som blant annet dediserte et dikt til Testman.

Sjeldent bilde

Hvor mye museet måtte betale for bildet er en hemmelighet, men det er klart at fotografiet ikke var billig. En grunn til at prisen drives opp, er at det ikke er et portrett.

– Det jeg kan si er at prisen var sekssifret. Med dette bildet er vi i fotografiets aller tidligste fase, og alle fotografier som viser gjenkjennelige bygninger og bylandskap fra den tiden har mange samlere. Det driver prisen opp, avslutter Witek.

Nasjonalbiblioteket mener dette er det eldste fotografiet av Oslo. Det kan man se blant annet fordi Slottet her har skrått tak, som ble bygd om til flatt i 1846.

Her viser fotokonservatoren frem bildet.

Siste videoer

Bønder på Romerike frykter jordras som i verste fall kan ta liv. Gamle avløpsrør fra 70-tallet er i ferd med å kollapse, slik at jordene blir oversvømte. Sist helg førte kraftige regnbyger til at deler av et jorde i Sørum forsvant.
Det er blitt trendy å bygge miljøvennlig. Sjøvann til oppvarming og blomstereng på taket er noen av de grønne tiltakene i nye store bygg i Oslo og Akershus.
Stengte gater og gravearbeid i Oslo sentrum er et stort problem for politi, brann og ambulanse når de skal rykke ut på oppdrag.

Flere nyheter

Se flere tv-saker

Lokale bønder i Gjerdrum og Eidsvoll står bak arbeidene i Landart 2014.
En ny måte å fange reker på, prøves nå ut i Oslofjorden. Det er MS Trygg, som selger reker på kaia Vollen i Asker, som utvikler en sorteringsrist i samarbeid med Havforskningsinstituttet. Slik det er i dag, dør tonnevis med småreker i jakten på de store.
Når du går langs Sagelva i Skedsmo, kan du nå lære om gamle dager og Strømmens lokalhistorie via mobiltelefonen. Og de man skal takke for det er nesten 600 elever ved Skjetten skole.