Hopp til innhold

Statens vegvesen delte ut hundrelapper

Vanligvis tar Statens vegvesen seg betalt av trafikanter på vei gjennom bomringen. Onsdag delte de heller ut penger til tilfeldig forbipasserende.

Myke trafikanter fikk seg en overraskelse da Statens vegvesen bladde opp hundre kroner til hver i Lillestrøm ønsdag.

Folk i Lillestrøm tjente penger da Statens vegvesen delte ut hundre kroner til alle gående og syklende.

Terje Moe Gustavsen

SPANDABEL: Administrerende direktør i vegvesenet, Terje Moe Gustavsen, vil inspirere folk til å gå og sykle mer.

Foto: Dag Robert Johansen / NRK

Folk i Lillestrøm fikk seg en overraskelse da de passerte den provisoriske bomringen i Lillestrøm sentrum.

– Vær så god! Her har du hundre kroner, smiler Terje Moe Gustavsen mens han blar opp en av de lyserosa sedlene.

Direktøren i Statens vegvesen har tatt på "spanderbuksene" for anledningen, for å belyse hvor mye samfunnet tjener på at folk forflytter seg som myke trafikanter.

– Vi vil skape oppmerksomhet rundt den enorme effekten vi får hvis flere sykler eller går, sier Gustavsen, og vifter med hunrdelappene.

Sparer samfunnet for

Med på laget i Lillestrøm har vegdirektøren Miljødirektoratet og Helsedirektoratet. De har et felles mål om å få folk til å begeve seg mer aktivt på vei fra a til b.

– Det sparer samfunnet for store helsekostnader, i tillegg til lavere miljøkostnader. Og hvis svært mange flere begynner å sykle og gå vil det redusere behovet for veibygging og kollektivtransport, sier Gustavsen.

70 prosent av alle reiser under tre kilometer foretas med bil, og 30 prosent av alle bilreiser er kortere enn tre kilometer, ifølge Statens vegvesen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Omvendt bomstasjon i Lillestrøm.

BAKVENDTLAND: Folk tjente penger på å gå eller sykle i Lillestrøm mandag. Målet var å vise hvor mye samfunnet tjener på aktive reiser.

Foto: Anniken Mihle / NRK

Sparer rundt hundre kroner per reise

Det er ikke tilfeldig at det er hundre kroner som deles ut til de syklende, og 90 kroner til de gående i Lillestrøm denne mandagen. Det er omtrent det samfunnet sparer per reise gjort på sykkel eller i gange, viser beregninger fra Helsedirektoratet:

  • Den totale helsegevinsten ved at flere velger aktiv transport er beregnet til drøye 52 kroner per kilometer for gående, og 26 kroner per kilometer for syklende.
  • En gjennomsnittlig sykkelreise er på fire kilometer. Dermed reduseres samfunnets helsekostnader med drøyt 100 kroner per tur.
  • En gjennomsnittlig gåreise er på 1,7 kilometer, og gir dermed samfunnet nesten 90 kroner i reduserte helsekostnader per tur.

Mosjon gir flere friske leveår

Birk Nordby i Lillestrøm

OVERRASKET: Birk Nordby tjente hundre kroner på å gå forbi bomstasjonen i Lillestrøm. De skal spares til han får råd til BMX-sykkel.

Foto: Anniken Mihle / NRK

Dette er penger samfunnet sparer på blant annet redusert sykefravær og ulike helseutgifter.

– Mer fysisk aktivitet kan gi en samlet velferdsgevinst på 239 milliarder kroner per år. Dette tallet får vi når vi setter en prislapp på økningen i antall leveår med god livskvalitet, sier direktør i Helsedirektoratet, Christine Bergland.

– Vi vet at svært mange ikke beveger seg så mye som anbefalt. Jeg håper vi kan inspirere folk til å gå og sykle mer, sier Gustavsen.

Regelmessig fysisk aktivitet beskytter mot en rekke sykdommer og lidelser, som hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, diabetes, fedme og flere kreftformer - ting som koster samfunnet store summer hvert år.