Hopp til innhold

Campingvogn i været over Grønland

Det tok to-tre timer å få den 2,6 tonn tunge campingvognen heiset over en femetasjes bygning på Grønland i Oslo.

Campingvogn heist inn i museum

Den 2,6 tonn tunge campingvognen ble lempet over en fem etasjes bygård. Oppdraget gikk bra.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Campingvognen ble brukt av en romfamilie i Sverige, før den ble kjøpt inn for 115.000 kroner til utstillingen "Norvegiska romá - norske sigøynere" på Interkulturelt museum på Grønland i Oslo.

– Jeg var veldig spent. Det er jo ikke hver dag man er med på noe slikt. Men liftselskapet beroliget oss med at dette oppdraget var "barnemat", sier Gazi Øzcan.

Han er fagansvarlig for utstillingen som handler om sigøyneres tid, rom som de nå kalles, i Norge, fra de første kom i 1860-årene og fram til i dag.

For å få campingvognen inn i utstillingen måtte gaten utenfor sperres av, og den 2,6 tonn tunge campingvognen ble spent fast og løftet over en bygård.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Campingvognen på vei til utstillingen.

Campingvognen på vei til utstillingen i Interkulturelt museum.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Ble avvist fra campingplasser

– Campingvognen er med i utstillingen for å belyse hverdagslivet til rom. Den er moderne og autentisk, og var i bruk av familien helt til vi kjøpte den, sier Øzcan.

Med i utstillingen følger blant mye annet en film om familiens forhold til campingvognen.

– Det er en sår film. Familien fortalte at de som regel blir avvist fra norske campingplasser, selv om de har betalt, fordi de er rom.

Vil bygge ned fordommer

Gazi Øzcan

Gazi Øzcan er fagansvarlig for utstillingen om rom.

Foto: Privat

Da de første rom kom til Norge for 150 år siden var det ingen innvandringsrestriksjoner i Norge. Grensene var åpne for alle som ville slå seg ned i landet.

Fremmedpolitikken ble gradvis strammet inn. I fremmedloven av 1927 ble det eksplisitt nevnt at sigøynere og andre utenlandske omstreifere ikke hadde adgang til Norge. Bestemmelsen om sigøynere ble først opphevet i 1956.

– Vi ønsker å bygge ned fordommer mot rom ved å vise fram kulturen deres og hvordan de lever. Mange vil nok bli overrasket, sier Øzcan.

Utstillingen åpner 14. september.

– Vi har fått positive signaler om at Erna Solberg vil åpne utstillingen. Det kommer til å bli tidenes beste utstilling, smiler Øzcan.