Hopp til innhold

Bruker gravlund som toalett: – Uverdig

Ekskrementer og urinstank møter ansatte og besøkende på Gamlebyen gravlund i Oslo. – Ydmykende for alle berørte, mener Kirkens bymisjon, som driver overnattingstilbud for fattige tilreisende i området.

Ekskrementer på Gamlebyen gravlund

Gamlebyen gravlund må fjerne busker og hekker for å unngå at folk gjør fra seg.

Foto: Kaja Figenschou / NRK

Gravferdsetaten har det siste året vært nødt til å bruke stadig mer tid og ressurser på å fjerne menneske-ekskrementer på Gamlebyen gravlund, skriver Aftenposten i dag.

Jeanette Gundersen

- Avføringen er veldig ubehagelig for de som skal stelle gravene, sier sjef for Gamlebyen gravlund, Jeanette Gundersen.

Foto: Kaja Figenschou / NRK

Sjef for Gamlebyen gravlund, Jeanette Gundersen, løfter opp en rhododenron-busk. På bakken under ligger det ekskrementer og dopapir:

– Dette er ikke langt unna gravene. Hit kommer det folk, mange av dem eldre, for å stelle graver. De blir veldig berørt.

– Jeg syns ikke noe om det i det hele tatt. Det er arbeidsplassen vår, og det går på arbeidsmiljøet vårt. Det er blitt for mye, rett og slett, sier Gundersen.

– Ydmykende

Kirkens bymisjon driver et overnattingstilbud for fattige tilreisende, i Gamlebyen kirke, rett ved siden av gravlunden. Marit Nybø, leder for Bybo i Kirkens bymisjon, syns tilgrisingen av gravlunden er problematisk:

Marit Nybø

De fattige tilreisende trenger tilgjengelige toaletter for å få bukt med problemene, mener Marit Nybø i Kirkens bymisjon.

Foto: Kaja Figenschou / NRK

– Det er veldig ydmykende. Både for oss som jobber med det, og det er ikke minst ydmykende for dem det gjelder. Og det er klart at det er uverdig for dem som skal stelle gravene.

Nybø mener det må settes opp flere doer utendørs for å bli kvitt problemet.

– Oslo kommune vil nå gå i dialog med Kirkens bymisjon for å finne en løsning på dette, opplyser byrådssekretær Marit Vea til NRK.

Vil flytte hjelpetilbud

Det akutte overnattingstilbudet er kun for kvinner, og har 50 plasser. Der er det to toaletter. Men mange andre fattige tilreisende, oppholder seg i Ekebergveien, som går mellom gravlunden og Gamlebyen kirke. En del av dem overnatter i bilene sine der.

Politiet har fått mange henvendelser fra beboere og borettslag i området om tilgrisingen, bekrefter stasjonssjef ved Grønland politistasjon, Kåre Stølen:

– Dette er en belastning for området. Denne type hjelpetilbud bør spres også til andre deler av byen, for å lette byrden for beboerne i Gamlebyen.

Stølen sier politiet følger med på hva som skjer i strøket, og at de slår ned på ulovlig camping i gata.

Ekskrementer Gamlebyen gravlund

Både Gravferdsetaten og politiet har fått mange henvendelser fra folk om avføring og annet søppel på Gamlebyen gravlund.

Foto: Nina M. Eriksen / NRK

– Bymisjonen har et ansvar

– Situasjonen er uholdbar for de besøkende på gravlunden og de ansatte. De ansatte går jo på gravlunden hele dagen, og må gå i den lukta. Synet av det er også ubehagelig, og det blir særlig ille i varmt vær,

Det sier direktør i Gravferdsetaten, Stein Olav Hohle.

Hohle mener Kirkens bymisjon har et ansvar for å gi de tilreisende beskjed om at de ikke kan gjøre fra seg på gravlunden.

Bymisjonens Hilde Nybø syns en skyldfordeling ikke er interessant:

– Jeg skulle ønske at vi tok tak i dette som et sanitært problem. Det er veldig trist at dette blir fokuset som henger ved den gruppa.