Hopp til innhold

– Kopseng-saken savner sidestykke i rettshistorien

Den tidligere artisten og tv-danseren Julio Kopseng bør dømmes til 21 års forvaring for voldtekt av 16 kvinner, mener aktor. Kvinnene krever 2,9 millioner kroner i oppreisning.

Advokat Guro Hansson Bull

MAKSIMUMSSTRAFF: Advokat Guro Hansson Bull konkluderte med at det eneste riktige er å gå til lovens maksimumsstraff og la ned påstand om at Kopseng dømmes til 21 års forvaring, med en minstetid på 10 år.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Ankesaken mot den 38 år gamle tidligere artisten og tv-danseren har pågått i rundt tre måneder, og i dag la aktor, statsadvoktat Guro Hansson Bull, ned påstand om 21 års forvaring, med en minstetid på 10 år – altså lovens strengeste straff.

– Påtalemyndigheten er ikke kjent med en tilsvarende sak, med et så stort omfang, sa statsadvokat Guro Hansson Bull da hun prosederte for Borgarting lagmannsrett i dag.

– Saken må dessuten ses i sammenheng med at Kopseng allerede er dømt til tre og et halvt års fengsel for to voldtekter. Han bruker all nødvendig makt og alle nødvendige midler for å kunne gjennomføre voldtektene, sa Bull.

Påstand om oppreisning

Trine Rjukan

– Den tidligere samboeren sliter i dag med flere ettervirkninger av det som er blitt karakterisert som et terrorregime, sier bistandsadvokat Trine Rjukan.

Foto: Knut-Martin Løken / NRK

De 17 kvinnene i Kopseng-saken krever til sammen 2,9 millioner kroner i oppreisning. De aller fleste kravene ligger på den såkalte normen på 150.000 kroner.

Bistandsadvokat Trine Rjukan argumenterte for at Kopsengs tidligere samboer må tilkjennes et betydelig høyere beløp, siden hun i tillegg til å ha blitt voldtatt flere hundre ganger, ble utsatt for psykisk og fysisk vold i en åtte måneders periode.

De fornærmede i saken har alle fått skadevirkninger som er typiske for voldtektsofre, blant annet angst, depresjon, selvmordstanker og posttraumatisk stresslidelse.

– Lokket og manipulert

Julio Kopseng

Tidligere artist og tv-danser Julio Kopseng.

Foto: Privat

Aktor mener Kopseng-saken savner sidestykke i rettshistorien hva gjelder omfang og varighet.

– Han har plukket ut kvinner i en sårbar livssituasjon, han har lokket og manipulert og truet i en slik grad at en av de fornærmede besvimte av frykt for å bli drept etter å ha blitt voldtatt på toalettet til Burger King i Karl Johans gate i Oslo. Påtalemyndigheten er ikke kjent med noen tilsvarende sak, med et så stort omfang, sa Bull.

Det er svært sjelden at lovens maksimumsnivå blir brukt i forvaringsdommer, og det har aldri skjedd i en voldtektssak.

Møtte ikke i retten

Tirsdag denne uken ble juryen enige om at Kopseng var skyldig i voldtekt av 16 kvinner, et voldtektsforsøk og mishandling av den tidligere samboeren sin.

 Advokat Johnny Veum

Advokat Johnny Veum sier det skyldtes «personlige grunner» at den dømte ikke har møtt i retten de siste dagene.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Dermed ble han kjent skyldig i alle de voldtektene han var tiltalt for, men frikjent for et underpunkt om å ha dopet en kvinne før han voldtok henne.

De påfølgende dagene møtte ikke Kopseng selv i retten.

38-åringen har gjennom hele rettsprosessen benektet kategorisk å ha voldtatt noen, og hevder han ikke engang kan huske å ha møtte enkelte av de fornærmede.

I Oslo tingrett han dømt til tolv års forvaring med en minstetid på åtte år i desember ifjor. Da var han allerede dømt for voldtekt av 11 andre kvinner tidligere på året.

Dommen som skal avsis mot Kopseng, er en samledom for de to ankesakene som er behandlet nå og den rettskraftig dommen fra 2013.