Hopp til innhold

Bekymret over økt MRSA-smitte

Antall pasienter smittet med den potensielt dødelige MRSA-bakterien er nesten doblet i Oslo så langt i år fra i fjor.

Infeksjon etter MRSA

Slik kan en MRSA-infeksjon se ut. Illustrasjonsfoto.

Foto: NRK

MRSA er bedre kjent som motstandsdyktige gule stafylokokker. Antall pasienter smittet med den potensielt dødelige bakterien er nesten doblet i hovedstaden i løpet av ett år.

Bakteriens motstand til penicillin gjør at leger har problemer med å behandle den.

Bekymret for økt antall smittede

- Hvis det fortsetter nå, vil det nok antall smittede bli mangedoblet, sier professor Bjørg Marit Andersen ved Ullevål sykehus.

Hun er bekymret for antall økte tilfeller av MRSA. Mens det i fjor ble registret 47 tilfeller i Oslo, er 79 smittet hittil i år. Også antall smittebærere har økt. Bakterien som er blitt imun mot penicilin kan for enkelte pasienter i verste fall bety døden.

- Det vi vet i dag er at eldre med MRSA-infeksjon har høyere dødelighet, sier Andersen.

Les også:
Rekordår for farlig bakterie

Hissig bakterie sprer seg

Reagerer på at smittede skal ligge kortere i isolat

Professoren reagerer på en ny anbefaling fra Folkehelseinstituttet, som sier at pasienter som har blitt smittet av den farlige bakterien nå skal bli liggende kortere perioder i isolat enn før. Andersen frykter at den nye ordningen som hun sier har vært i bruk i Oslo-området i et halvt år allerede har bidratt til økningen i antall smittede pasienter i Oslo.

- Etter mitt syn bør denne tiltaksdelen i veilederen stoppes, sier hun.

Tone Bruun, lege ved Folkehelseinstituttet, avviser derimot at den nye isolajsonsordningen har ført til flere smittede.

- Den største økningen i MRSA-tilfeller ser vi utenfor sykehus og sykehjem. De fleste tilfellene er ikke tilknyttet helsetjenesten i det hele tatt, men det er mange enkelttilfeller, og mange er også smittet i utlandet, sier Bruun til NRK Østlandssendingen.

(Saken fortsetter under videoen)

MRSA
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: Dobbelt så mange MRSA-smittet i forhold til i fjor

- Negative prøver kan bli positive igjen

I veiledningen fra Folkehelseinstituttet er det lagt vekt på at isolasjonsordninger fra sykehjemspasienter løses opp. Det står også at pasienter med tre negative tester på like mange uker ikke regnes som smittefarlige.

- Det vi vet er at tre undersøkelser er alt for lite. Vi har fulgt opp pasienter og personale over lengre tid, og det vi ser er at etter fem-seks negative prøver kan de bli positive igjen. Derfor anbefaler vi oppfølging i ett år etter at en har blitt smittet, sier Andersen.

Men Bruun fra Folkehelseinstituttet er ikke enig.

- Tilbakemeldingene fra fagmiljøene gjennom høringsuttalelser har i stor grad blitt innarbeidet i det nåværende utkastet til veilederen. Det er få, om noen, som har gitt tilbakemeldinger som samsvarer med synspunktene til Marit Andersen. Men sykehjemssituasjonen i Oslo har ikke blitt verre - tallene på sykehjem er stabile og heller bedre: Det er færre ansatte som er smittet i år enn i fjor. Dette til tross for at det er stadig økt smittepress.