Hopp til innhold

Bekymret for fattige tilreisende

Kirkens Bymisjon og Barneombudet er bekymret for at fattige tilreisende familier i Oslo ikke får god nok hjelp i sårbare situasjoner. De ber byrådet om å åpne et eget sted der de kan få hjelp.

Tigger

BYDEKKENDE KONTOR: Fattige tilreisende blir ofte kasteballer mellom bydelene.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Kulturkirken Jakob

FØDSEL PÅ KIRKETRAPPEN: En romkvinne fikk hjelp da fødselen startet utenfor Kulturkirken Jakob.

Foto: Hilde Rindal / NRK

– Plutselig kom en av de eldre kvinnene og banket på hos oss. Baby, baby!

Det sier Kristin Pedersen, som er arrangementsansvarlig i Kulturkirken Jakob. I flere måneder hadde en gruppe romkvinner hatt området utenfor kirken som et av sine faste tilholdssteder. En dag tidligere i år var en av kvinnene i ferd med å føde på trappen utenfor kirken.

– De turde ikke gå til legevakten, men en kollega og jeg ringte etter ambulanse, som kom etter to minutter, sier Pedersen.

Minst ti fødsler

Kirkens Bymisjon er en av få organisasjoner som har jevnlig kontakt med tilreisende fra EU-landene i Oslo. Johanna Fraenkel jobber som sosialkonsulent der, og hun er bekymret for at stadig flere fattige omreisende familier ikke får god nok hjelp i Norge i sårbare situasjoner.

– Vi kjenner til ti fødsler og minst femten kvinner som har vært gravide, men der vi ikke vet om de har født i Norge eller i hjemlandet, sier Fraenkel.

– Jeg tror at det er store mørketall for slike fødsler, men også når det gjelder barn som har kommet hit og som vi ikke kjenner til, sier Fraenkel.

– Hovedbekymringen er at dette er familier som står uten bistand og hjelp i Norge og som virkelig trenger det, sier hun.

Ønsker bydekkende kontor

Knut Haanes

ØNSKER BYDEKKENDE TILTAK: Knut Haanes i Barneombudet.

Foto: Barneombudet

I samarbeid med Barneombudet har de sendt et brev til helse- og sosialbyråden i Oslo. De ønsker at det skal åpnes et sted som kan hjelpe fattige tilreisende familier, de erfarer at de ofte blir kasteballer mellom NAV og barnevernet i ulike bydeler.

Knut Haanes fra Barneombudet mener at bydelene som har ansvaret i disse sakene ofte ikke mestrer å hjelpe.

– Familiene flytter mye rundt mellom bydelene og kommer dermed under ulike barnevernskontorer. Da må man begynne hele mølla om igjen. Vi etterlyser et bydekkende tiltak, det vil si at en av bydelene får ansvar for hele byen, sier Haanes.

Byrådet vil snakke

Øystein Eriksen Søreide

BER OM MØTE: Helse- og sosialbyråd Øystein Eriksen Søreide.

Foto: Sunniva Bærug / NRK

Helse- og sosialbyråd i Oslo, Øystein Eriksen Søreide (H) sier nå at han vil diskutere løsninger med Barneombudet.

– Barnevernet i Oslo er selvfølgelig opptatt av at alle barn som bor i Oslo skal ha det bra, sier Søreide.

Han sier han vil invitere Barneombudet til et møte om dette etter sommerferien, slik at de kan se på omfang og mulige løsninger.

Møtte lille Jakob

Den ukjente romkvinnen kom tilbake på besøk etter at hun var skrevet ut fra sykehuset. Da fikk Kristin Pedersen vite at hun hadde kalt den vesle gutten Jakob etter kulturkirken. Mor og barn har også vært på besøk i kirken.

– Det var veldig rørende og alle vi som jobbet i kirken føler oss litt som tanter. Vi har samlet inn litt tøy til gutten. Men det er jo litt trist også, for hva slags kår vil han vokse opp under? Etterpå har vi fått høre at mor og barn er sendt hjem til Romania, forteller Kristin Pedersen.