Hopp til innhold

Barnevernet gav ikke 13-åring hjelpen hun trengte

Den 13 år gamle jenta, som ble funnet død på en hytte i Valdres nyttårsaften, fikk ikke forsvarlig hjelp av barnevernet, mener Fylkesmannen i Oppland og i Oslo og Akershus.

Politiets teknikere arbeider ved hytta der en 13 år gammel jente ble funnet død på Beitostølen nyttå

BEITOSTØLEN: Politiets teknikere arbeider ved hytta der en 13 år gammel jente ble funnet død nyttårsaften.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Den 13 år gamle jenta og moren bodde i Bærum frem til moren meldte flytting til Øystre Slidre kommune i Valdres i november 2015.

Fylkesmannen i Oppland og Fylkesmannen i Oslo og Akershus har sammen gått gjennom oppfølgingen jenta fikk av barnevernet i Bærum og Valdres.

Brøt loven

De konkluderer med at Bærum kommune har brutt barnevernloven.

Bente Rygg

Bente Rygg, Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Foto: Henriette Mordt / NRK

– Barnevernet i Bærum har ikke åpnet en undersøkelse da de skulle, og saken er ikke utredet godt nok. I tillegg er mye av det påståtte arbeidet med saken ikke dokumentert, sier avdelingsdirektør Bente Rygg hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Heller ikke jentas rett til medvirkning i egen sak er sikret.

Jenta fra Lommedalen ble funnet død på nyttårsaften på en hytta i Valdres, og hun døde trolig av avmagring. Ifølge rapporten finnes det konkrete funn knyttet til manglende etterrettelighet i arbeidet, og Fylkesmannen mener 13-åringen ikke har fått forsvarlig hjelp.

Hvor alvolig er dette?

– Brudd på barnevernloven er alvorlig. Vi kan jo ikke forutsi hva utfallet av denne saken ville vært hvis barnevernet hadde gått inn på ett tidligere tidspunkt og gjort en forsvarlig jobb. Men det er tragisk og trist at dette har skjedd, sier avdelingsdirektør Bente Rygg hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Fylkesmannen i Oppland mener også den interkommunale barneverntjenesten i Valdres ikke har overholdt barnevernloven.

– Var for opptatt av jentas helsetilstand

Børge Tomter

Børge Tomter, barnevernsjef i Bærum.

Foto: BARNEVERNET I BÆRUM

Barnevernet i Bærum vil følge opp kritikken.

– Fylkesmannen sier at vi har brutt forsvarlighetskravet i barnevernloven, og det er jo som alle forstår svært alvorlig, sier barnevernsjef Børge Tomter.

I følge Tomter har de i 2015 endret reglene for henleggelser av bekymringsmeldinger, slik at flere meldinger nå blir undersøkt. De har også endret rutinene for hvordan de skal snakke med barna, og høre dem i saken.

– Vi ble også for opptatt av jentas helsetilstand, slik at da vi opplevde at den ble ivaretatt så mistet vi det brede fokuset vi skulle hatt på jentas og familiens situasjon, sier Tomter.

Flere blir gransket

Moren er siktet og etterforskes for grov omsorgssvikt med døden til følge, men nekter straffskyld. Ifølge henne utviklet datteren anoreksi på grunn av mobbing på barneskolen.

Advokat Aasmund O. Sandland

Aasmund O. Sandland, morens advokat.

Foto: Aina Rødal / NRK

Morens forsvarer, Aasmund Olav Sandland mener Fylkesmannens rapport underbygger morens forklaringer.

– Rapporten fra fylkesmannen understreker hvor lite gjennomtenkt det var å sette i gang en etterforskning av moren. Hun ble pågrepet, siktet og forsøkt fengslet for grov omsorgssvikt. Rapporten fra fylkesmannen underbygger så langt jeg har rukket å lese min påstand om at siktelsen av moren er feil, sier Sandland.

I forbindelse med dødsfallet har også helsetjenesten og skoleverket i Bærum blitt gransket av Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Fylkesmannen har tidligere konkludert med at det ble begått lovbrudd i helsevesenets behandling av jenta. Statens helsetilsyn skal vurdere eventuelle reaksjoner mot en eller flere av de involverte helseinstansene.