Universitetet i Oslo. - Foto: Holm, Morten / SCANPIX
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Arkitekturpris til Universitetet

Oslo bys arkitekturpris 2007 går til urbygningen på Universitetet i Oslo.

Temaet for årets pris var «vedlikehold og utbedring av eldre/bevaringsverdig bebyggelse». 

- Restaureringen av Domus Academica er et overbevisende og forbilledlig gjennomført prosjekt i offentlig regi. De mange forskjellige interiørene er nitid restaurert og oppfrisket slik at de gamle opprinnelige fargene og malte dekorasjoner skinner som aldri før, skriver Oslo kommune i begrunnelsen sin.

5 år og 212 millioner

På slutten av 90-tallet var urbygningen ved universitet i Oslo sterkt preget av tidens forfall. Murpuss og maling flasset av, og bærende konstruksjoner hadde store sprekker.

5 år og 212 millioner kroner senere er bygningen nesten ikke til å kjenne igjen. Sammen med Statsbygg har universitet tatt for seg rom for rom. Målet har vært å finne tilbake til bygningens orginale stil.

Prosjektet ble ferdigstilit i 2004.

Høy standard på håndverk

Urbygningen, også kalt Domus Academica, er en av tre bygninger som utgjør Universitetet i Oslo Sentrum.

Anlegget er oppført i 1840-årene etter tegninger av arkitekt Chr. H. Grosch.

- Arbeidene er utført etter strenge antikvariske retningslinjer, og den håndverksmessige utførelsen holder høy standard. Arbeidene løfter fram kvalitetene i den opprinnelige bygningen og formidler med all tydelighet hvilket nasjonalklenodium dette anlegget er, heter det i begrunnelsen.

 Ekebergrestauranten og Sofienlund fikk hederlig omtale.

  Begrunnelse for pris

Ekebergrestauranten - Ekebergrestauranten - Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Ekebergrestauranten

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

(NRK)

Siste videoer

Strekningen på rv. 4 mellom Sinsenkrysset og Bjerke en verneverdig firefelts vei. Det skaper problemer for ny trikketrasé til Tonsenhagen.
Christopher Nielsen stiller for første gang ut på Henie-Onstad Kunstsenter på Høvikodden.
Folketeateret setter opp de tre musketerer.

Flere nyheter

Se flere tv-saker

Fredag 24. oktober er det klart for premiere på dokumentarfilmen Bjørnøya, et eventyr om tre brødre som følger drømmen om å reise til verdens ytterkant, for å surfe, leke og finne hverandre. Wegge-brødrene er også blant landets fremste utøvere innen ekstremsport og tirsdag 21. oktober viste gutta frem sine kunster og går på line over Youngstorget
Regjeringen gjør ingen ting for å stoppe ødeleggelse av torvmyrer i Norge, men bruker milliarder av kroner på å bevare slike myrområder i regnskogene i Indonesia og Malaysia.
Danserne i Nasjonalballetten er vante til raske trinn med hopp og sprett, men DENNE gangen skal alt gjøres så sakte som mulig. Balletten "Last Touch First" er nemlig i "slow motion".